“Birleşmekten başka çaremiz yok”

Uzun yıllardır sağ siyasetin iktidar olduğu Türkiye`de, demokrasi ve özgürlük alanlarının genişlemesinin en önemli faktörü olarak tartışılan `solda birlik` çeşitli oluşumlarla sağlanmaya çalışılıyor. Kurulumunu tamamlayan ve kurulduğu günden bu yana, her alanda emekçiden yana tavır koyarak siyasetini sürdüren HDK`nin ardından, geçtiğimiz günlerde kendini deklare eden Birleşik Haziran Hareketi de solun birlikte mücadelesi noktasında örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor. Ayrı ayrı oluşumlarla demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren örgütlere ilk çağrı Çanakkale`den geldi. Emek Partisi MYK üyesi Nedim Köroğlu, “Birleşmekten başka çaremiz yok” dedi.

743
Emek Partisi (EMEP) 7`inci Olağan İl Kongresi için Çanakkale`ye gelen Emek Partisi MYK üyesi Nedim Köroğlu, `solda birlik` konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Çanakkale`de ülke ve Ortadoğu üzerine değerlendirmelerde bulunan Köroğlu, emekten, doğaya kadar birçok alanda saldırı olduğunun altını çizerek “Bunun karşısında yapılabilecek tek şey güçlerimizi birleştirmektir” dedi. “Demokrasi ve özgürlükler mücadelesinde bazen yan yana yürüdüğümüz, bazen ayrı ayrı yürüdüğümüz dostlarıma bir çağrı yapmak istiyorum” diyen Köroğlu, “Geçtiğimiz günlerde basın da yansıdı, Birleşik Haziran Hareketi diye bir oluşum ortaya çıktı. Bu oluşumun, HDK`daki güçlerle ve daha sonra ne HDK`de, ne de Birleşik Haziran Hareketi`nde olmayan diğer sol güçlerle birleşmek için çaba göstermelerini bekliyoruz” dedi.
 
İlk olarak 30 Ağustos 2014 tarihinde ODTÜ Vişnelik tesisinde bir araya gelen akademisyenler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin “solda ortak mücadele” ana ekseni üzerinden toplam üç kez gerçekleştirdikleri toplantılarının ardından Birleşik Haziran Hareketi adlı oluşumu örgütlediler. “Anti-kapitalist, anti-emperyalist, anti-faşist ve gericilik karşıtı bir siyasi cephe hareketi” olarak örgütlenen Birleşik Haziran Hareketi, Çanakkale`de de ilk toplantısını gerçekleştirdi. Dün gerçekleşen toplantı öncesi açıklama yapılmazken, Hareket`e dair, önümüzdeki günlerde ayrıntılı açıklama yapılacağı ifade edildi. Köroğlu`nun çağrısının Birleşik Haziran Hareketi`nde nasıl bir karşılık bulacağı, şuanda ayrı ayrı olan örgütlenmelerin, topyekun bir araya gelebilecekleri bir siyasi zeminin yaratılıp yaratılamayacağı merak konusu.
Paylaş