“Birinci ligden, üçüncü lige’

Çanakkale ve Türkiye siyasetinin duayen ismi Başbakan eski Yardımcısı ve Enerji Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer, ilin yatırımlarını değerlendirdiği açıklamasında gelinen noktadan kaygı duyduğunu söyledi. Çanakkale’nin birbiriyle çekişen, kavga eden, huzursuzluklar yaşayan bir yer haline gelmesini büyük bir endişeyle takip ettiğini söyleyen Ersümer, yatırımlar konusunda da büyük gerileme yaşandığını vurguladı.

646
Yerel basında yer alan haberleri yakından takip ettiğini belirten Ersümer, rakamlarla ve gerçeklerle ilgili yanıltıcı bilgiler verildiğini söyledi. Çanakkale’nin 2012 yılında nüfusuna göre en çok yatırım alan iller sıralamasında 7. Sırada yer aldığı yolundaki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Ersümer: “Ancak illere yapılan yatırımların belirlenmesinde nüfus bir kriter değildir. Nüfusu kriter olarak kabul edip değerlendirme yapmak ise çok gerçekçi de değildir. Adeta üçüncü ligde top koşturmayı baştan kabul etmiş olmaktadır” dedi.
 
Yerel basında yer alan haberleri yakından takip ettiğini belirten Ersümer, rakamlarla ve gerçeklerle ilgili yanıltıcı bilgiler verildiğini söyledi. “Çanakkale’nin 2012 yılında nüfusuna göre en çok yatırım alan iller sıralamasında 7. Sırada yer almaktadır” açıklamasının tamamen yanıltmaca olduğunu belirten Ersümer: “Ancak illere yapılan yatırımların belirlenmesinde nüfus bir kriter değildir. Nüfusu kriter olarak kabul edip değerlendirme yapmak ise çok gerçekçi de değildir. Adeta üçüncü ligde top koşturmayı baştan kabul etmiş olmaktadır. Adeta bir teselli gibidir. Devlet planlama teşkilatı verilerine göre; ‘2012 yılı kamu yatırımlarının illere göre dağılımında’ Çanakkale’miz maalesef 32. Sırada yer alabilmektedir. Bir başka deyişle gerçek değerlendirmede Çanakkale 7. Sırada değil, 32. Sıradadır. Yatırımlar illerin gelişmesine, ihtiyaçlarına, içinde bulundukları ekonomik sosyal şartlara göre belirlenir, nüfusa göre değil” dedi.
 
2002’den 2012’ye
Ersümer açıklamasında Çanakkale’nin on yıl önceki verilerini de ortaya koyarak: “Tabii asıl acı gerçek başkadır. Çanakkale yine devlet planlama teşkilatı verilerine göre ‘2002 yılı kamu yatırımlarının illere göre dağılımı’ listesinde 12. Sıradadır. İlk 11 il ise İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Gaziantep, Eskişehir, Mersin, K.Maraş ve Muğla’dır. Çanakkale Türkiye’nin en büyük illerinin ardından 12. Sıradadır. Yani ilk 12 de yerine alabilmiştir. Bu sıralama nüfus bazında falan değil illerin aldığı toplam yatırımlar bazındadır. Zaten çok açık görüleceği gibi Çanakkale 2002 yılında nüfus bazında iller arasında da 1. Sıradadır. Yani 1. Ligdedir. Çanakkale’miz maalesef 10 yılda yatırım yarışında 1. Ligden 3. Lige düşürülmüştür. Çanakkale bunu ve nedenlerini tartışmalıdır. Maalesef kıymetli hemşerilerimiz tartışma konularını bu gibi somut gerçekler bazında değil de yararsız ve gereksiz konularda sürdürmektede ısrar etmektedir. Belki de böyle olması istenmektedir. Benim bu ve buna benzer konularda ki anlamlı öneri ve uyarılarımda görmemezliğe gelinmektedir. Sabırla Çanakkale ve Çanakkalelilerle birlikte nefes almaya devam ediyorum ve edeceğim” diyerek, kalbinin her zaman Çanakkale’yle birlikte attığını söyledi. Çanakkale’nin kavgayı ve ayrışmayı bir tarafa bırakarak huzur içinde yaşamasını isteyen Ersümer, “Cumhuriyet tarihinde en büyük yatırımları kazandırdığımız ilimize, kimsenin zarar vermesine izin vermemeliyiz. Birlik ve beraberliğimiz pekiştirerek yolumuza devam etmeliyiz. Çanakkale tarihi misyonu ve bugünkü konumuyla barışın ve huzurun kenti olmaya devam etmeli” diye konuştu.
Paylaş