“Bilmediğimiz başka bir kriter mi var?”

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, bir üniversiteye yakışmayan ifadeler kullanan ÇOMÜ yönetimini eleştirdi.

468
ÇOMÜ Rektörlüğü’nün açıklamalarına yanıt veren Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, YÖK tarafından istenen gerekli kriterleri sağlayan bilim adamlarının, hak ettiği unvana ulaşabilmesi için başka hangi kriterleri sağlaması gerektiği ile ilgili ÇOMÜ yönetiminin kamuoyuna açıklama yapmasını istedi. Koç; “Sendika olarak eğitim ile bilimin her aşamasını takip etmekteyiz ve çözüm önerileri üretmekteyiz. Üniversitede akademik personelin özlük haklarının verilmemesi ile ilgili konunun her aşamasını ayrıntılı olarak bilmekteyiz. Bu konular kanıtlayabileceğimiz konulardır. Bu yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş bir konudur. Gündeme getirdiğimiz maddeleri her birini her ortamda açıklamaya hazırız. Üniversite açıklamalarında kullandığı kriter konusunu açıklaması gerekir. Çünkü, üniversitelerde kurul tarafından başarılı görülen doç. Arkadaşlarımız gerekli kriterleri sağlamış demektir. Devamında üniversitelerin YÖK’ün onayı ile yayınladıkları atama ve yükseltme kriterleri vardır. Bu kriterleri sağlayan kişiler, üniversitenin de sayfasında ilan edilen kriteri aşarak gerekli şartları sağlamıştır.
 
Buna rağmen üniversite tarafından yapılan açıklamada, belirli kriterleri sağlayamaması halinde kişilerin yardımcı doçentlik kadrosundan emekli olabilecekleri şeklinde ifade geçmektedir. Burada sorulması gereken soru şudur. Gerekli kriterleri sağlayan kişilerin, bunun dışında hangi kriterleri sağlaması gerekir. Bizim tarafımızdan bilinmeyen başka bir kriter mi var? Böyle bir kriter varsa, bunun kamuoyuna açıklanması gerekir. Eğer bu açıklanamıyorsa, gizli bir kriter olduğu anlamına gelir. Bu nedenle üniversiteyi, bahsettiği kriteri açıklamaya davet ediyoruz” dedi.
 
“Üniversiteye yakışmıyor”
ÇOMÜ yönetimi tarafından yapılan açıklamada yer alan ifadelerin üniversiteye yakışmadığını kaydeden Koç; “Üniversite ortamı her şeyin konuşulup tartışılabildiği bir ortamdır. Ama bu süreçte kullanılan dil, üniversiteye yakışır bir davranış değil. ÇOMÜ yönetimi, üniversite ortamına yakışır bir şekilde ifade biçimi kullanmalı ve bir kişinin kurumsal haklarına saygısızlık etmeyecek nitelikte olması gerekir. Çalışanların haklarının savunulması ile ilgili konuları gündeme getirdiğimizde böyle bir ifadeler kullanılarak açıklama yapılması, üniversiteye yakışan bir tavır değildir. Bu konunun üniversite akademik personeli tarafından yakından takip edildiğini düşünüyoruz. Üniversite yönetimini, üniversiteye yakışan bir dille konuları ele almaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Paylaş