havadurum

“Başka bir Çanakkale mümkün”

HDP yerel seçimlere ilişkin olarak dün düzenlediği basın açıklamasında seçim startının verildiğini, aday olmak isteyen herkesin seçim komisyonlarına başvurabileceği belirtildi. HDK bileşenlerinden Emek Partisi`nden herhangi bir temsilcinin olmaması dikkat çekerden, HDK adına yapılan açıklamada “Başka bir yaşam, başka bir Dünya, başka bir Türkiye ve başka bir yerel siyaset mümkün! Daha renkli, daha yaşanılır bir Çanakkale mümkün” denildi...

1254
2014 yerel seçimlerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) adı altında girme kararı alan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) dün seçim startını Çanakkale Belediyesi Sosyal Tesisleri`nde verdi. HDK bileşeni olduğu bilinen Emek Partisi`nin açıklamada bulunmadığı gözlenirken, açıklamayı HDK il yürütmesi adına Ömer Faruk Kırnıç yaptı. “Türkiye`de bugün yeni bir umuda; yeni bir demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü ve ekolojist sosyal gelecek hayaline her zamankinden fazla ihtiyacımız var” diyen Kırnıç, “Gücümüzü, yalnızca yaşadığımız toprakların tarihinde değil, insanlık tarihinde de benzer umutları yeşertmek için türlü fedakârlıklara katlanmış insanların yarattıkları gelenekler, fikirler ve değerlerden alıyoruz. Ulaşmaya çalıştığımız dünyada insan doğanın, erkek kadının, devlet bireyin, işveren işçinin, kimse kimsenin efendisi değil. Tek doğrunun, mutlak bilginin, hiyerarşinin, sömürünün, militarizmin, şiddetin hâkim olduğu bir dünyada yaşamak istemiyoruz. Çünkü çoğulculuk zenginliktir. Solun evrensel değerleri olan eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve dayanışma bizleri bir araya getiren değerler. Solun dünyayı değiştirmek, demokrasiyi geliştirmek, barış içinde eşit ve özgür yaşamak için verdiği tarihsel mücadele birikimine dayanıyoruz. Kürt sorunu, Alevi sorunu ve tüm etnik, dini kimlik sorunlarının barış içinde kalıcı çözümünü, eşit yurttaşlık ilkesini merkeze koyarak aşabileceğimizi düşünüyoruz. Herkesin kendisini güven içinde hissedeceği, diğer kültürler ve kimlikler tarafından baskı altına alınmayacağı bir arada yaşama kültürünü önemsiyoruz. Etnik kimlik, kültür, dil, din, cinsel yönelim ve cinsiyetiyle tek tip olma dayatmalarına karşı çoğulcu, farklılıkların eşit beraberliğine dayalı bir toplumsal yaşamı savunuyoruz” dedi.
 
“HDK Türkiye siyasetine renk katacak”
HDK adına konuşan Kırnıç, HDK`nın 2012 yılında kurulduğunu ve Türkiye siyasi hayatına renk katma iddiasında olduğunu ifade etti. Kırnıç, “12-13 Mayıs 2012 tarihinde, bireyleri politikadan uzak tutma gayretindeki tüm köhnemiş yapılara alternatif olarak doğan ve Türkiye siyasetine renk katma iddiasındaki Halkların Demokratik Kongresi, bileşeni tüm kurum, kuruluş ve bireylerle birlikte gücünü siyasal alanda tahkim etmek için Halkların Demokratik Partisi (HDP)`ni siyasal yaşantımıza kavuşturmuştur. HDP, eski statükonun partisi CHP ve yeni statükonun partisi AKP karşısında, özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik, çoğulcu bir Türkiye özleminin ve mücadelesinin sesi ve kürsüsüdür. HDP, farklı kimlik, kültür, anadil ve inançlara sahip olan Türkiye halklarının eşitlik ve adalet arayışının adıdır. Türkiye siyasal hayatındaki kısır döngüye bir son vermenin ve katılımcı, yerel, yerinden ve doğrudan demokrasinin tüm ilkelerini hayatın her alanında uygulamanın, mümkün ve geçerli kılmanın vaktidir artık. HDP bileşeni partiler, siyasi gruplar, demokratik örgütler, kadınlar, bağımsız bireyler, inanç grupları, gençlik hareketleri, farklı kimlik ve kültür temsilcileri olarak çoğulculuğumuz ve zenginliklerimizle bu süreci hep birlikte örgütleyecek, hep beraber hayata geçireceğiz” dedi.
 
“HDP`nin hedefleri”
“Çevre ve ekoloji hareketlerinin, Alevi örgütlerinin, kadın hareketlerinin, aydınların, işçilerin ve sendikaların, gençlik hareketlerinin, meslek örgütlerinin, farklı inanç gruplarının, engelli örgütlerinin, emeklilerin ve işsizlerin, sanatçıların, LGBTİ örgütlerinin, yöre derneklerinin, sivil toplum örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin ve farklı kimlik ve kültürlerin güçlerini, halkların enerjilerini birleştirme zamanıdır” diyen Kırnıç, “Şimdi yaşamın her alanında söz, yetki ve karar sahibi olma anlayışını yerel yönetimlerin de olmazsa olmazı kabul ederek, halkların demokratik iktidarı için, demokrasi güçlerinin yaygın ortak mücadelesini oluşturma ve birlikte kazanma seçeneğini büyütme zamanıdır. Mart 2014 Yerel Seçimleri aynı zamanda barışın, demokrasinin ve emeğin Türkiye`sini kurma hedefimizin de önemli bir adımı olacaktır. Yerel demokrasiyi esas alacağımız bu yerel seçimlerdeki hedeflerimiz şunlardır: Yerinden ve yerelden yönetimi, demokratik bir yerel yönetim modelini geliştirmek, böylece yerel demokrasiyi güçlendirmek ve özerk meclisler idari yapısının benimsenmesi için mücadele etmek; Doğrudan demokrasi ilkelerine uygun olarak, katılımcı yerel yönetim modelini yerleştirmek; Bütçesini halkın belirlediği, rantı ve hırsızlığı, taşeronlaştırmayı önleyen belediyeciliği geliştirmek; Yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini ve ekolojik toplum yaklaşımını hakim kılmak; Halkı mağdur eden rant amaçlı kentsel dönüşüm politikalarını durdurmak; Çocukların ve engellilerin, emeklilerin kent yaşamına daha rahat katılabilecekleri önlemleri üretmek; Kamusal alanda anadil kullanımını, çok dilli belediyeciliği yaygınlaştırmak; Neo liberal yerel ekonomi politikaları yerine halktan ve emekten yana sosyal politikaları hayata geçirmek” ifadelerini kullandı.
 
“Herkes aday olabilir”
“Yerel yönetim politikalarımızı kadınlar ve kadın örgütleriyle birlikte, kadın bakış açısıyla oluşturacak; yerinden ve kadın odaklı yerel yönetim ilkesini kadınların aktif katılımıyla hayata geçireceğiz” diyen Kırnıç, “Kadın adayları kadınlarla birlikte belirleyecek; kadınların tüm yerel yönetim birimlerinde eşit temsilini esas alacağız. Ancak doğrudan katılım ve denetimin olduğu bir kent yaşamında, sosyal, siyasal ve kültürel anlamda özgün çalışmaları örgütleyebilir, yeni bir siyasal süreç yaratabiliriz. Yüz kızartıcı suçlar işlememiş olan, halk karşıtı bir geçmişi olmayan, kadına karşı şiddet uygulamamış herkes umudun adresi Halkların Demokratik Partisi` nden aday olabilir. Adaylarımızı belirlerken, toplumun farklı inanç, dil, kültür ve kimliklere sahip olan halklarının, ötekileştirilenlerin, ezilen ve sömürülenlerin, kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçilerin, LGBT bireylerin, ücretli çalışanların, engellilerin, emeklilerin temsil hakkını esas alacağız. Adaylarımız demokratik işleyiş ve mekanizmalarla, yerellerin özgünlüklerine uygun olarak, halk tarafından eğilim yoklaması ile yine yerellerde belirlenecektir. Forumlar, yerel meclisler, mahalle meclisleri bu eğilim yoklamasının yapılacağı ortamlar olacaktır” şeklinde konuştu.
 
“Umudu hep birlikte büyütelim”
Kırnıç, açıklamasını “Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Çanakkale bileşenleri olarak yerel seçim startımızı bugün burada başlatıyoruz. Aday olmak isteyen tüm bireyler ve yurttaşlar, seçim komisyonlarımıza başvurusunu yapabilir. Politikada seçeneksiz bırakılan ve İktidar Partisi mi? Anamuhalefet partisi mi? ikilemine mahkûm edilen tüm halklar, inanç kesimleri, emek hareketleri, kent yoksulları, rantsal dönüşüm mağdurları, ezilen, sömürülen, baskı gören, doğayla uyumlu bir yaşam isteyen, gelecek güzel günleri kucaklama heveslisi tüm sistem mağdurları ve tüm yurttaşlaradır davetimiz! Davetimizi kucaklayalım! Umudu hep birlikte büyütelim! Başka bir yaşam, başka bir Dünya, başka bir Türkiye ve başka bir yerel siyaset mümkün! Daha renkli, daha yaşanılır bir Çanakkale mümkün” çağrısı ile sonlandırdı.
Paylaş