havadurum

“Basın ve ifade özgürlüğü katlediliyor”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi’nin öldürülüşünün 34’ncü yılında mesaj yayınladı.

427
Yayımladığı mesajda TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel; “Gazeteciler için en büyük hapishane olarak nitelendirilen ülkemizde, aydınlatılamayan cinayetlerin ayıbını, yazdıkları nedeniyle cezaevlerinde olan meslektaşlarımızın isyanını, basın ve ifade özgürlüğü açısından düştüğümüz içler acısı durumun üzüntüsünü yaşıyoruz. 179 ülke arasında 154. sırada yer almamız basın ve ifade özgürlüğünün de cinayete kurban gittiğinin en açık göstergesidir” dedi. Diğer birçok aydın, gazeteci gibi Abdi İpekçi cinayetinin de tam anlamıyla aydınlatılamadığını belirten Sertel; “Türk basının değerli kalemlerinden biri olan Abdi İpekçi’yi saygıyla anıyoruz. Öldürülen meslektaşlarımızın cinayetleriyle ilgili kimilerinin tümüyle faili meçhul kalışı, kimilerinin de sadece tetikçilerinin bulunarak arkasındaki güçlerin bulunmamasındaki eksiklik, gazeteci cinayetleri konusunda duyduğumuz isyanı sürdürmemize neden oluyor” diye konuştu.
 
“Demokrasi ve siyaset ayıbı”
Ülke tarihi içinde Türk basın tarihinin geçmişinin karanlık sayfalarla dolu olduğunu vurgulayan TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, şunları söyledi: “Yakın tarihimize bakıldığında çok sayıda gazetecinin katledilerek susturulmaya çalışıldığını görüyoruz. Türk basınının önemli mihenk taşlarından olan çok sayıda meslek büyüğümüzü faili meçhul cinayetlere kurban verdik. 20 yıl 30 yıl geçmesine rağmen bazı cinayetlerde yalnızca tetikçiler bulundu kimindeyse hiçbir sonuca ulaşılamadı. Gazeteciler olarak bunun isyanını sürekli dile getiriyoruz. Ancak bugün gelinen nokta isyanımızın daha da büyümesine yol açıyor. 71 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye, basın ve ifade özgürlüğü açısından 179 ülke arasında 154. sırada yer alıyor. Her geçen yıl geriye gidiyoruz. Basın ve ifade özgürlüğü katlediliyor. Ülkemiz uluslararası örgütler tarafından dünyanın en büyük hapishanesi olarak nitelendiriliyor. Gazeteci cinayetleri, tutuklu gazeteciler, basın ve ifade özgürlüğündeki kara tablomuz demokrasi ve siyaset ayıbıdır. Bu ayıp bir an önce temizlenmelidir.”
Paylaş