“Barışın dilini konuşarak her şey halledilebilir...”

Troia Ören Yeri’nde bu yıl 49’uncusu gerçekleştirilen ve Almanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya’dan çok sayıda konuğun ağırlandığı uluslararası Troia Festivali resmi açılış törenleri renkli görüntülere sahne olurken, Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünün 10.su ise halkların kardeşliğine vurgu yapan Kardeş Türküler grubuna verildi.

341
Barış vurgusunun öne çıktığı açılış töreninde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan altın üretimi ile Kazdağlarında yaşanabilecek çevre felaketine de dikkat çekerek “Unuttukları bir şey var; o da halkın gücü” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Milletvekili Serdar Soydan, CHP Milletvekili Ali Sarıbaş’ın katıldığı açılış töreninde e konuşan Başkan Gökhan: ``30 yıl süren savaşların ardından, çocukların sevinç çığlıklarıyla sokaklara taştığı, barışın kenti kardeş kentimiz Osnabrück`ten, kökleri burada Troia`da filizlenip Roma`ya kadar uzanmış kardeş kentimiz Pomezia`dan, 1. Dünya Savaşı`nda Galiçya Cephesi`nde şehit olmuş 508 askerimizi bağrına basan, şehitliklerine ev sahipliği yapan kardeş kentimiz Pardubice`den, türlü medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Anadolu`nun en eski kentlerinden Diyarbakır`dan, tüm ülkeye barış çağrısını yinelediğimiz kardeş kentimiz Sur Belediyesi`nden, festival davetimizi kabul ederek, kentimizi onurlandıran konuklarımızı, içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum`` dedi.
 
Troia`nın tarihsel öneminden bahseden Gökhan, festivalinde bu isimle 49 yıldır süren bir bayrak yarışıyla gerçekleştirildiğini vurguladı. Kazdağları`ndaki altın arama faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulunan Gökhan, Türkiye`de ve dünyada yaşanan her türlü olumsuzluğa, savaşlara, haksızlıklara, doğa katliamlarına, kültür erozyonuna karşı festivale yeni misyonlar yükleyip, vizyonunu her yıl biraz daha genişlettiklerini vurguladı.
 
Kendinle barış, ötekiyle barış, doğayla barış, sanatla barış
“Her türlü çevre felaketine karşı duruşumuzla birlikte, biliyorsunuz ki festivalimizde uzun süredir `barış` diyoruz. Kendinle barış, ötekiyle barış, doğayla barış, sanatla barış diyoruz” ifadelerini kullanan Gökhan; “Çünkü inanıyoruz ki, barışın yolunu izleyerek, barışın dilini konuşarak her şey hallolabilir. İşte tüm bu nedenlerle sesimizin daha gür çıkması için daha çok sese, daha sıkı kenetlenmemiz için daha çok ele, daha güçlü olmamız için daha çok yüreğe ihtiyacımız var” diye konuştu.
 
Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de, yıllardır geleneksel olarak yapılan festivalin ana amacının, barış ve dostluğun geliştirilmesi, kültürlerarası kaynaşmanın sağlanması olduğunu bildirdi. Yıldızer Manfred Koffman’ın: “Batılılar bu kültüre sahip olmak için her şeylerini verirlerdi” sözünden alıntı yaparken 3000 yıl önce bu topraklarda başlayan emperyalizme karşı bugün en güzel cevabın kültür kaynaşması ile verildiğinin altını çizdi.
 
 
Kardeş Türküler’den Başbakan’a gönderme
Konuşmaların ardından, festival kapsamında 2002 yılından itibaren verilen ``Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü``, Kardeş Türküler Gurubu`na verildi. Kardeş Türküler Grubu Belediye Başkanı Gökhan’ın elinden Homeros ödülünü aldıktan sonra: “Dünyada savaş hala bitmese de bir gün biteceğini ümit ediyoruz. Ödülü de eşitçe, birlikte yaşamak isteyen tüm kimlikler için alıyoruz” derken “ Bu ödülü iyi saklamamız lazım. Yoksa Başbakan bunu da ucube diye elimizden almak ister” dedi.
 
Troia Festivali’ni başlatan 4 kişiden yaşayan iki kişisinin de onur konuğu olduğu festivalde 84 yaşındaki Eyüp Sabri Özkan ve 88 yaşındaki Hüseyin Uluarslan 1963 yılında Halk Bahçesi’nde İzzet Dilmaç’ın başlattığı, maddi imkansızlıklarla ve dar bütçeyle çıkılan yolda bugün Çanakkale Belediyesi’nin festivali daha iyi noktalara getirdiğini belirterek bundan gurur duyduklarını ifade ettiler. Kardeş Türküler adına Feryal Öney, ödülünü Belediye Başkanı Gökhan`ın elinden aldı. 49. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması`nda dereceye girenlere ödüllerin verildiği törende, Kardeş Türküler, konser verdi.
Paylaş