“Barış için kadınlar birleştik”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi`nin organize ettiği Dünya Barış Günü etkinliği kapsamında “Yerinden yerelden barışa doğru” konulu söyleşiye Barış İçin Kadın Girişimi adına Av. Sevda Bayramoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panele katılması beklenen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ile İmrozlular Dernekleri Başkanı Paris Asanakis, Işid`in Suriye`nin Rojava bölgesindeki Kobani`ye saldırı gerçekleştirmesinin ardından bölgeye gitmesi nedeniyle söyleşiye katılamadı.

435
 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi`nin organize ettiği Dünya Barış Günü etkinliği kapsamında “Yerinden yerelden barışa doğru” konulu söyleşi Akol Otel`de düzenlendi. İHD Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayer ile İHD Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Pişkin`in açılış konuşmasının ardından söyleşide Barış İçin Kadın Girişimi adına söz alan Av. Sevda Bayramoğlu, 2009 yılında barış meselesi için kadınlar olarak bir araya gelip Barış İçin Kadın Girişimi`ni kurduklarını söyledi. Bayramoğlu; "Barış için Kadın Girişimi 2009 yılında bir araya gelen kadınlarla oluştu. Bir araya gelen kadınları tek birleştiren konu barış meselesiydi. Hem barış mücadelesi hem de kadın mücadelesi verdiğimiz kadın arkadaşlarımızdan yüzlercesi tutuklandı. Hem o kadın arkadaşlarımız için bir araya geldik hem de barış için ne yapabilirizin mücadelesini veriyoruz. Barış noktaları kurduk, çeşitli atölye çalışmaları yaptık. Belli başlı illerde ve büyük kentlerin yanı sıra Kürt illerinde çeşitli toplantılar ile paneller yaptık. Barış için herkes çalışıyor ama biz kadınlar olarak barışa nasıl yaklaşıyoruz bunu tartıştık. Bu konuda birleşmeye çalıştık. Eğer savaş duracaksa, kan akmayacaksa ve gerçekten barışa doğru bir yol alınacaksa bu barışın gerçekten hakiki bir barış, toplumsal bir barış olabilmesi için ve bu barışın yerelleşebilmesi için tepede sadece elitler arasında barış olarak kalmaması için halkın barışı olması için bu barışı kadınların barışı olması gerekir diye düşündük ve bunun için elimizden geleni yaptık" dedi.
 
 
"Biz barış istiyoruz"
"Müzakere süreçlerinde eğer kadınlar eşit temsil edilmezse, kadınların talepleri o masada yer bulmazsa ve karşılanmazsa o müzakere süreçleri ya hep bozulmuş ya da barış adı altında yapılan anlaşmalar aslında gerçek bir barış olmamış" diyen Bayramoğlu; "Yani toplumsallaşamamış. Barış anlaşmaları yapılmış ve savaş durmuş. Ama barış gerçekten toplumsallaşamadığı için yani kadınlar orada yer bulmadığı için kadınların talepleri gerçekleşmediği için barış denilen o dönemlerde toplumsal olarak kadına yönelik şiddet artmış. Savaş en çok kadınları ezdiği ve şiddet uyguladığı için hayatımızı çekilmez hale getirdiği için biz barış istiyoruz. Savaş erkeklerin savaşı, o savaşı erkekler çıkartıyor. Erkek devletler çıkartıyor. Onun en fazla mağduru biz kadınlar oluyoruz. Ama bizde erkeklerin savaşı bitsin ve savaş bütün dünyadan kalksın diye direniyoruz. Çözüm sürecinde iki temel şey yapmaya karar verdik. Eğer bir çözüm süreci ve müzakere olacaksa biz kadınlar orada taraf olmalıyız dedik. Direk taraf olmalıyız orada aktif olmalıyız. Özne olmalıyız ama nasıl temsilcilerimizle ve taleplerimizle. Kimse de bizim adımıza konuşmamalı. İki tane temel grup kurduk. Biri temas ve gözlem grubu. Bütün kadınlara açık. Kadrolu bir grup değil her kadına çağrımız var. Temas grubumuzla Ankara mecliste de görüşmeler yaptık. Bütün gözlem ve temaslarımızı bir rapor haline getirdik. Gerçekten bir çözüm süreci ve müzakere olacaksa, bu hangi talepleri karşılarsa olabilir, hangi yol ve yöntemlerle olursa gerçekten toplumsallaşabilir ve gerçekten kadınların barışı olabilir diye bunu da bir yapı olarak paylaştık" şeklinde konuştu.
 
"Barışın yerelleşmesi ve toplumsallaşması gerekir"
Bayramoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bizim de bir yol haritamız var. Daha çok kadına ulaşmak. Özellikle de aslında biz şöyle bir tespit yaptık. Daha çok batıdaki kadına ulaşmak. Çünkü, Kürt kadını bu süreçte en fazla mağdur olmuş ama bu sadece mağduriyet değil bunun da altını çizelim, barış için son derece aktif bir mücadele vermiş ve güçlenmiş Kürt kadınları bir arada. Barışın yerelleşmesi dediğimiz şey çok önemli. Yani elbette ki çözüm süreçleri ve müzakere süreçleri böyle başlar. Dünyada da böyle olmuştur. Kim savaşıyorsa, o savaşan tarafların temsilcileri ve liderleri kimse önce onlar arasında başlar. Ama o barışın güvence altına alınması için barışın yerelleşmesi ve toplumsallaşması gerekir. Barış İçin Kadın Girişimi olarak temas ve gözlemlerimize devam ediyoruz. Özellikle batıda pek de bunları konuşamadığımız ve paylaşamadığımız yerlerdeki kadınlarla buluşmayı hedefliyoruz. Onun için de planlarımız var." Yapılan konuşmanın ardından söyleşi katılımcıların da söz almasıyla forum olarak devam etti.
Paylaş