“Barış” yargılanıyor

Çanakkale’de “Suriye ile savaşa hayır” diyen 49 kişi yargılandı. Dün sabah erken saatlerde Çanakkale Adliyesi 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 5 Haziran tarihine ertelenirken, Çanakkale’de davadan çok 49 kişiye sahip çıkan, savaş karşıtları konuşuldu.

1108
Çok sayıda barış yanlısı, mahkeme sonuna kadar arkadaşlarını bekleyerek destek verdi. Sık sık sloganlar atan, türkü söyleyip halay çeken grup, savaş karşıtlığının yargılanamayacağını ifade etti. Çanakkale’de 4 Ekim 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen savaş tezkeresini protesto eden 49 savaş karşıtı hakkında açılan davanın ilk duruşması dün görüldü.
 
Sabah erken saatlerde adliye önünde bir araya gelen çok sayıda savaş karşıtı, yargılananlarla dayanışma için “Barış nöbeti”ndeydiler. Suriye ile savaşılmasına karşı çıkarak, barış isteyen 49 kişinin yargılanması tepkilere neden olurken, 4 Ekim 2012 tarihinde polisin müdahale ettiği eylem ile başlayan, 60 kişi hakkında açılan soruşturma ile devam eden süreçte dün 49 kişi yargılandı.
 
 
 
 
Çanakkale’de 4 Ekim 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen savaş tezkeresini protesto eden 49 savaş karşıtı hakkında açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. Sabah erken saatlerde adliye önünde bir araya gelen çok sayıda savaş karşıtı, yargılananlarla dayanışma için “Barış nöbeti”ndeydiler. Suriye ile savaşılmasına karşı çıkarak, barış isteyen 49 kişinin yargılanması tepkilere neden olurken, 4 Ekim 2012 tarihinde polisin müdahale ettiği eylem ile başlayan, 60 kişi hakkında açılan soruşturma ile devam eden süreçte dün 49 kişi yargılandı. Davanın ilk duruşması Çanakkale Adliyesi’nde 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada KESK, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, HDK, BDP, ESP, YDG, EMEP, TKP, Sol ve Gelecek Partisi üyeleri ile Kızılbayrak okurlarının da bulunduğu toplam 49 savaş karşıtı 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu`na muhalefetten yargılandı. Yargılananlara destek vermek amacıyla savaşa karşı olan, barışı savunan, aralarında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Erenköy Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz ile çok sayıda vatandaş da adliye önüne geldi.
 
Savaş karşıtları vardı, CHP yoktu
Cumhuriyet Halk Partisi’nin savaşa karşı olanların yargılandığı bir davada bulunmaması, hatta temsilci göndermemesi dikkat çekerken, dava sonuna kadar aralarında KESK, Halkevleri, TKP, EMEP, Öğrenci Kolektifleri, HDK, BDP ve SGD gibi örgütlerin çok sayıda üyesi ve vatandaşlar Adliye önünden ayrılmadı. Üyesi bulundukları partilerin pankart ve bayrakları ile Adliye önünde “barış nöbeti” tutan kalabalık, sloganlarla, halaylarla ve türkülerle yargılamaları protesto etti. Ayrıca Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komite üyesi Erkan Baş ve Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay da Çanakkale’ye gelerek yargılananlara hem destek verdi hem de süreci takip etti.
 
“Bu dava onurlu mücadelenin karşılığıdır”
KESK Dönem Sözcüsü Telat Koç, sabah dava başlamadan önce toplanan kalabalığa seslenerek savaş karşıtlığının yükselerek devam etmesini istedi. Koç, “Bugün üyelerimizin savaş karşıtlığı ile yargılandığı bu dava onurlu bir mücadelenin karşılığıdır. Çok iyi bilindiği gibi KESK ve üyeleri, bütün baskılara rağmen bu onurlu mücadeleden geri adım atmayacaktır. KESK ve emek ile demokrasi mücadelesine katkı veren dost örgütler tarafından savaş karşıtlığı mücadelesi, yükseltilerek devam ettirilecektir. Çanakkale halkını emek ve demokrasi mücadelesine daha fazla sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi. Adliye önünde kurumlar adına bir açıklama yapan Akgün Atacan ise 4 Ekim’de AKP Suriye ile gerilimi bahane ederek savaş tezkeresini meclisten geçirirken Türkiye’nin dört bir yanında emperyalizme ve savaşa karşı halkların kardeşliğini savunanların ‘Savaşa hayır’ dediğini hatırlattı. Atacan Çanakkale’de de o gün ‘Savaşa hayır’ diyenlerin sokaklarda olduğunu ancak polisin gazlı, joplu, tazyikli sulu saldırısına uğradıklarını söyledi. Atacan “Bizler savaşa, emperyalizme karşı olanlar, halkların kardeşliğini savunanlar yargılanamaz diyoruz. Ve bugün bu dava bitene kadar barış için nöbetteyiz” dedi.
 
Duruşma 5 Haziran’a ertelendi
Çanakkale Adliyesi’nde görülen davada, 49 kişinin kimlik tespitleri yapılarak avukatların savunmaları alındı. Duruşmanın 5 Haziran tarihine ertelenmesinin ardından da kalabalık sloganlar atarak yargılananları karşıladı. Dava bitiminin ardından kalabalık grup arkadaşlarını Çanakkale Adliyesi’nde karşılayarak Dr. Mümtaz Pirincçiler Meydanı’a geçti. Burada Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite üyesi Erkan Baş ve Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay açıklama yaparak savaş karşıtlığının yargılanamayacağını ifade ettiler.
 
“Bu duruşmalar bizim için delil olacak”
TKP Merkez Komite üyesi Erkan Baş, bu duruşmalardaki tutanakların bir gün AKP’nin yargılanmasındaki deliller olacağını ifade etti. Baş, “Buradaki tutanaklar, bir gün AKP hükümeti alaşağı olduğunda onları yargalarken bizlere delil olacak. Mahkeme salonunda yargılanan arkadaşlarımız, savaş karşıtlığının suç olmadığını, barışı savunmaya devam ettiklerini dile getirdiler” dedi.
 
“Ülkenin kapıları emperyalizme açıldı”
Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay ise Başbakan Erdoğan’ın Çanakkale ziyaretlerini hatırlattı. Günay, “Başbakan Çanakkale’ye geldiğinde Çanakkale’nin geçilmezliğinden bahsetti. Ama aynı başbakan ülkenin tüm kapılarını emperyalizme açmaktan geri durmadı. İki yıldır daha önce ‘kardeşim’ dediği Esad’a sırtını çevirdi. Bu dava onurlu insanlarla onursuzların savaşıdır. Bizim bu onurlu mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir” dedi. Konuşmaların ardından toplanan kalabalık, halay çekip, türküler söyledikten sonra dağıldı.
Paylaş