“Bakanlar susarak katliamı kabul etmektedirler”

TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, Kazdağları’nın kalbine AKP’nin çivi çakmaya devam ettiğini söyledi.

664
TBMM’ye cevaplandırılması için ‘Kazdağları Bölgesinde Devam Eden Madencilik Faaliyetleri ve Kazdağlarında Zarar Gören Bitki Örtüsü’ ile ilgili soru önergesi veren TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, önergeye cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sert tepki gösterdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığının cevabı üzerine basın açıklaması yapan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Bölgemizdeki tüm duyarlı vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızın yoğun tepkisine veher platformda AKP Hükümetini uyarı ve ikazlarımıza rağmen Kazdağları bölgesinde maden arama çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir. Bu doğrultuda sayın başbakana sorduğum sorunun yanıtında da görüldüğü gibi, ilgili bakanlıklar ve AKP Hükümeti Kazdağlarını gözden çıkarmış bulunmaktadır. Bölgede maden arama ve işletme ruhsatları her geçen gün artmakta ve tahribat geri dönülmez boyutlara ulaşmaktadır. Son olarak toplam 88 adet arama ve işletme izni verilmiş ilave olaraktan 10 adet izin müracaatı inceleme aşamasındadır” dedi.
 
“Susarak katliamı kabul ediyorlar”
Kazdağları’ndaki katliam ile ilgili soruları yanıtsız bırakan ilgili bakanların susarak katliamı kabul ettiklerini ifade eden Soydan; “İlgili bakanlara, madencilik çalışmaları, dünyanın eşsiz coğrafyası kaz dağlarına geri dönüşü ve telafisi mümkün olmayacak zararlar verecek midir diye sorduğumuzda, sayın bakanlar cevap vermeyerek, yani susarak katliamı kabul etmektedirler. Kazdağlarının; havasını suyunu, toprağını her geçen gün yok eden AKP Hükümetleri dünyanın oksijen deposu tarih ve turizm bölgesini tahrip etmenin, yok etmenin utancını ömür boyu taşıyacaklardır. AKP hükümetleri, kaz dağlarının kalbine çivi çakan, plansız ve çarpık sanayileşmenin önünü açan ve çevreyi yok sayan politikalarıyla tarihe kara bir leke olarak geçecektir. AKP kendi çevresini, yakınlarını, dost ve yandaşları korumayı sürdürürken, bizler AKP’lilerin de içinde yaşadığı, soludukları havayı, içtikleri suyu, beslendikleri toprağı korumaya, kollamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Soydan’ın önergesine cevap
Kazdağları’ndaki katliamlarla ilgili sorulara yanıt verilmeyen yazılı açıklamada imzası bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun söz konusu önergeye verdiği cevapta şu ifadeler yer aldı: “Maden ruhsatları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca verilmekte, orman alanlarıyla alakalı izinler, bu ruhsatlara dayanılarak tanzim edilmektedir. Çanakkale ve Balıkesir illeri sınırlarında toplam 88 adet arama ve işletme izni verilmiş olup 10 adet izin müracaatı ise inceleme aşamasındadır. Çanakkale İli Bayramiç İlçesi Evciler Köyü mmtıkasmdaki Kızılçam ormanlarında görülen kabuk biti, ağaçların hayatiyetini kaybetmesine yol açmayacak ancak ağaçlarda artım kaybına yol açacak nitelikte bir zararlıdır. Yaprak bitlerinin, ormanlarımızda doğal olarak yayılan yırtıcı ve parazitleri mevcuttur. Bu doğal parazit ve yırtıcıları çoğaltılarak tabii dengenin sağlanabileceği düşünülmekte olup tabii dengenin bozulmaması için kimyasal mücadele düşünülmemektedir. Ormanlar müşahede altında tutulmakta olup zararlının arız olduğu ağaçlardan alınan ibre, dal ve kök örnekleri, Ormancılık Araştırma Enstitümüzde incelenmektedir. Çanakkale İli Bayramiç İlçesi Yukarı Sapçı Köyü civarındaki kestane ağaçlarında görülen kurumalar, Kestane Dal Kanseri (Cryphonectria parasitic Murr.) adı verilen fungusun verdiği zarar neticesinde meydana gelmiştir. Kestane Dal Kanseri ülkemiz genelinde yaygın olarak görülmektedir. Kestane Dal Kanseriyle alakalı araştırma çalışmalarına Bakanlığımca önem verilmektedir. Bu hastalıkla biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında; ormanlarımızda mevcut olan hipovirülentli bireyler korunmakta, ayrıca kanser hücreleri ile beslenen ve kanseri iyileştiren hipovirülent virüsün, laboratuar şartlarında üretilerek hastalıklı ormanlarımıza verilmesi de planlanmaktadır. Bu kapsamda FAO ile Bakanlığım arasında işbirliği yapılmış olup, hazırlanan proje kapsamında hipovirülent ırkların uyum grupları laboratuar ortamında çoğaltılarak, hastalıklı ağaçlara verilecektir.”
Paylaş