“Bahar değil, eşkıyalık”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ulusal ölçekte yayın yapan bir gazetede önceki gün yayınladığı “Türk Baharı yaratma çabası ” başlıklı köşe yazısında ara başlık olarak ifade ettiği “bahar değil eşkıyalık “ tanımı ile tüm Türkiye’ halkın yoğun tepkisine neden olan Gezi parkındaki şiddet uygulaması sonrasında yaşanılanlar için “eşkıyalık” değerlendirmesi dikkatleri Laçiner’in yazısına çevirdi.

862
ÇOMÜ’de iki yılı aşkın bir süredir görev yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, önceki gün yayınladığı köşe yazısında şu ifadelere yer verdi; “Özetle sokaklara inen çok sayıda kişi muhalefet açlığını gidermek için eylemlere katılmıştır. Hükümetin algı yönetimindeki eksiklerine ek olarak CHP ve MHP’nin yetersiz muhalefeti kitlelerin sokaklara indirilmesini kolaylaştırmıştır. Diğer taraftan yaşananları ‘Türk Baharı’ olarak adlandırmak imkânsızdır. Halkın meşru aktörlerce iyi yönetilemeyen kızgınlığı bazı terör örgütleri ve derin devlet uzantıları tarafından yönlendirilmiştir. Ergenekon ve benzeri yapılar hâlâ dipdiridir. İşin kötü tarafı Türkiye son 15 yılda hiçbir dönemde bu kadar bilenmiş ve çok sayıda dış düşmanla karşı karşıya kalmamıştı. İçeride ve dışarıda birileri AK Parti’yi sokak yoluyla alaşağı etmek istemektedir, çünkü meşru yollardan bunu yapabilmek zor görünmektedir. Gösterilerde 150 araç yakılmıştır, polisler, hatta itfaiye görevlileri linç edilmek istenmiştir, binalar ateşe verilmiştir. Kısacası yaşananları demokratik bir hak talebi olarak görmek artık imkânsızlaşmıştır. Olayların bu kadar tırmanmasında temel neden siyasi araç gereken yerlerde polisiye araçları kullanmaktır. Başka bir deyişle tıpkı Reyhanlı’da olduğu gibi burada da ciddi zaaflar vardır. Reyhanlı demişken, Taksim sonrası ortaya çıkan olaylara Batı dünyasının mal bulmuşçasına saldırması ve Türkiye’yi Suriye’ye benzeten haberler yapılması birilerinin Türkiye’de bir ‘Türk baharı’ yaratmada ne derece istekli olduğunun kanıtıdır. Bu bağlamda Reyhanlı ve Taksim arasında, failleri farklı dursa da, büyük benzerlikler vardır. Ve ne yazık ki Türk Baharı yaratma çabaları artarak sürecektir.”
 
 
Eşkıyalık mı, halkın tepkisi mi?
 
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ulusal ölçekte yayın yapan bir gazetede “Türk baharı yaratma çabası” ana başlığı ile yayınladığı ve “Bahar değil eşkıyalık” ara başlığı ile Türkiye’deki yaşananları yorumladığı yazısı tepkilere neden oldu. Ülke genelinde yüz binlerce insanın katıldığı, binlercesinin yaralandığı , iki kişinin yaşamını yitirdiği halkın taleplerinin şiddet yolu ile bastırılması girişimi karşısında halkın gösterdiği tepkinin “eşkıyalık” diye nitelendirmesi, Başbakan’ın yapmış olduğu “çapulcu” tanımlamasının bir başka versiyonu olarak değerlendirildi.Bir bilim insanının böylesi değerlendirmeler için daha dikkatli olması gerektiği ifade edilirken yazıda yer alan” bazı terör örgütleri ve derin devlet uzantıları tarafından yönlendirilmiştir. Reyhanlı ve Taksim arasında, failleri farklı dursa da, büyük benzerlikler vardır. Yaşananları demokratik bir hak talebi olarak görmek artık imkânsızlaşmıştır” gibi tanımlamalarda halkın tepkisinin itibarsızlaştırılması adına yapılan değerlendirmeler olarak tepki çekti.
Paylaş