“Altıncılara hizmet etmedim”

Altın madeni sondajları nedeniyle sularına ‘içilemez’ raporu verilen Bayramiç’e bağlı Muratlar köylülerinin, köyden kovduğu iddia edilen Ziraat Mühendisleri Odası genel merkez yöneticisi ve Ankara Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, yaptığı açıklamada “Altıncılarla alakam yok” dedi.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, yaptığı açıklamada kendilerinin Kırsal Kalkınma Derneği’nin bir çalışması için orada olduğunu ileri sürerek, madencilere hizmet gibi bir amacının olmadığını söyledi.

744
Bayramiç’e bağlı Muratlar Köyü’nde geçtiğimiz günlerde yaşanan olayın ardından ilgili hoca ilk kez konuştu. Maden firması yetkilileri ve Ankara Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un kendilerini ikna için köye geldiklerini belirten Muratlar Köyü halkı, duruma tepki göstermişti. Grubun içinde bulunan Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Evrensel Gazetesi’ne yaptığı açıklamada kendilerinin Kırsal Kalkınma Derneği’nin bir çalışması için orada olduğunu ileri sürerek, madencilere hizmet gibi bir amacının olmadığını söyledi.
 
“Derhal istifa etmeli”
Altın madencileri ile köylüleri iknaya çalıştığı iddia edilen Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi olması tartışmaların boyutunu da değiştirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant, olayı duyar duymaz genel merkezi aradığını ve tepkilerini dile getirdiğini belirterek, “Gülçubuk oda yönetiminden derhal istifa etmeli. Artık orada duramaz” dedi. Altın madenine karşı mücadele eden Muratlar Köylüleri de Gülçubuk’un ‘özür dilemesi’ ve odadaki görevinden istifa etmesini talep eden imza kampanyası başlatacaklarını söyledi.
 
“Madencilere hizmet etmiyorum”
İddiaların hedefindeki isim Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, tüm iddiaları reddederken, kendisinin madencilere hizmet etmek gibi bir amacının olmadığını söyledi. Gülçubuk iddialarla ilgili sorularımıza şöyle yanıt verdi; “O bölgeye Kırsal Kalkınma Derneği adına sosyo-ekonomik yapı analizi için gitmiştik. Köyde de konuşturmama, tartıştırmama gibi bir durum olmadı. Köylüler sularda sorun olduğunu söyledi. Madencilik şirketinden gelenler de vardı, ama bizim bunlarla alakamız yok. Biz kendi aracımızla gittik. Kalkıp başka köylere de gittik. Ben (SÜRKAL) adına köyleri geziyorum. Madencilere hizmet etme gibi bir amacım yok”. Muratlar köylüleri ise Gülçubuk’un madencilerle birlikte hareket ettiği iddialarında ısrar ederken, aynı gün kendisini Çan’da da madencilerle birlikte gördüklerini söyledi.
 
Köylüler kovmuştu
Muratlar köyü kahvesinde altın madeni yetkilileri ve Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un yapmak istediği toplantı köylülerin tepkisi üzerine yapılamadı. Köylüler, madencilerin getirdiği ‘yevmiyeci hoca’ dedikleri Prof. Dr. Gülçubuk’un madenci şirket yetkilileri ile birlikte köye geldiğini, özellikle içilemez raporu verilen sular ve tarımla ilgili köylülerle konuşmak istediklerini söyledi. Köy muhtarı ve altıncılardan iş bekledikleri söylenen bir kaç kişi dışında hiç kimsenin toplantıya katılmadığını belirten köylüler, sularındaki içilemez raporlarını Gülçubuk’a gösterdiklerini aktardı. Köylüler; “Hocaya ‘Daha arama aşamasında kirlenen bu sular, işletme esnasında daha da kirleneceği kesin. Siz o zaman ne tarımından, hayvancılığından bahsediyorsunuz’ diye sorduk. Hoca ise bize ‘Yeni kaynaklar bulunabileceğini, ortada çok sıkıntılı bir durum olmadığını’ söyledi. Biz ise ‘Kirli suyla tarım yapılır mı?’ dedik. Madencilere de ‘Köyün suyunu içilemez hale getirdiniz, hangi yüzle buraya geliyorsunuz. Halk sağlığı ile oynayan sizler, suları kontrole gelip numune alanlarla aynı gün neden rakı masasına oturuyorsunuz, yaptığınız pislikleri örtmek için herkesi satın alabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Biz maden çalışmasını istemiyoruz, sizi de istemiyoruz’ diye tepki gösterdik” dedi. Köylüler, tepkilerin çoğalması üzerine gelenlerin istedikleri toplantıyı yapamadan köyden ayrıldığını dile getirdi.
Paylaş