“Altıncı filo Kazdağları’ndan defol”

Kazdağları’nda yürütülen sondaj çalışmaları nedeniyle ayaklanan Karaköy halkı eylemde bir araya gelerek altın arama çalışmalarını protesto etti. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer, Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, çevreciler, köylüler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemde Kazdağları’na sahip çıkıldı.

575
 
 
 
Kazdağları’nın Karaköy Köyü bölgesinde yürütülmekte olan maden arama çalışmaları yöre halkı tarafından protesto edildi. Derekolu bölgesinde bulunan çok sayıdaki köylerden gelen vatandaşlar, Karaköy Köyü’nde buluşup sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü Gedikdede bölgesine giderek yapılan sondaj çalışmalarına tepki gösterdi. Eyleme Karaköy, Çırpılar, Yeşilköy, Gedik, Tongurlu ve diğer köyler ile Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer, Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kar altında bulunan bölgede etkili olan soğuk hava katılımcıları durduramazken, çeşitli sloganlar atan kalabalık Kazdağları’ndaki altın arama çalışmalarının durması için tek yürek oldu. Altın arama çalışmalarına öfkeli olan köylüler, yaşadıkları bölgelere sahip çıkıp hep bir ağızdan; “Artık yeter, Altın arama çalışmaları dursun. Kazdağlarımız kurtulsun. Altın arama çalışmalarına hayır” dediler.
 
Gökhan; “Buralara elini süren kul hakkı yer”
Gedikdede bölgesinde katılımcılara bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; Kazdağları’na elini sürenin kul hakkı yediğine dikkat çekerek; “Buralar bir Allah yapısıdır. Kul tarafından böyle bir şeyin yaratılma imkanı yoktur. Buralara elini süren kul hakkı yer. Günah işler hainlik yapar. Çünkü; bu bereketli toprakların nedeni buranın oksijeni, buranın yer altı suları, buranın atmosferi, bu kutsal dağlardır. Bu nedenle buranın yapısını bozacak bir hafriyat dahi haramdır. Sizlerin emaneti altındaki toprakların yeraltından ve üstünden gelen sularla Çanakkale, Balıkesir ve bu bölgelerdeki ilçe ve köyler bu suları içmekte ve kullanmakta. Bizim ne altıncılarla, nerde gümüşçülerle ne işimiz olabilir. Bu Allahın emanetine hepimiz sahip çıkacağız. Sonuna kadar sizlerle beraber olacak, hep yanınızda duracağız” dedi.
 
Soydan; “Madenciler sondaj yaptıkları bölgelerdeki ağaçları ne yapıyorlar? Yakıyorlar”
Kazdağları’na hep birlikte sahip çıkılması gerektiğini kaydeden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; “Bu bölgelerden üretilen elmayı, Ezine Peynirini sizde yiyorsunuz, bende yiyorum, Ankara’daki de yiyor. Bu bölgenin elması, kirazı, şeftalisi, sütü ve peyniri ayrı bir lezzet. Şimdi bu madenciler sondaj yaptıkları bölgelerdeki ağaçları ne yapıyorlar? Yakıyorlar. Burada yangın çıktı. Madenciler söndürdü mü? Söndürmedi, sizler söndürdünüz. Başka nerede yandı? Havranda. Ben gittim gördüm. Sanki kalemle çizilmiş bölgede yangın çıktı. Sadece madencilerin çalışma yapacağı bölgede. Yetkililerin açıklaması ise herhangi bir sabotajın olmadığı yönünde” diye konuştu.
 
Tuncer, Kazdağları’na vurgu yaptı
Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ise Kazdağları’nın dünyada Alp Dağlarından sonra en fazla oksijen üreten dağları olduğunu, bununda sebebinin her mevsimde güneş görüp yeşilinin olmasında dolayı olduğunu dile getirerek; “Şimdi ise Alp Dağlarının oksijeni bozuldu. Sebebi; oradaki kirli sanayi bölgeyi kirlettiği için” dedi.
 
Nalbant; “Borcumuzu ödemek için buradayız”
Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant ise “Hepimizin bu dağlara borcumuz var. Borcumuzu ödemek içinde ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bugün buradayız, daha öncede geldik. Bu madencilerin tükettiği elektriğin ve çalıştırdığı işçinin sigorta priminin yarısını devlet ödüyor” dedi.
 
Çakır; “Memleketi altıncılara satmayalım”
Karaköy Köyü Muhtarı Ramazan Çakır da şu şekilde konuştu: “Başbakanımıza ben buradan yalvarıyorum. Bu dağların heryanı altın. Bu dağları ziyan etmeyelim. Hep birlikte koruyalım, bu memleketi altıncılara satmayalım. Tek isteyim bu memleketi koruyalım.”
 
Yapılan konuşmaların ardından altın arama çalışmalarını sürdüren çok uluslu altın tekellerine seslenen köylüler de “Altıncı filo Kazdağları’ndan defol” diye slogan attı. Eylemin ardından katılımcılar olaysız bir şekilde bölgeden ayrıldı.
Paylaş