havadurum

“Altın aranan yerde turizm olmaz”

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Çanakkale Turizmi ve Gelişimi için Mevcut Hibe Destekleri” konulu panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü yapan Aşkın Değirmenci, turizmcilerin Kazdağları`ndaki altın çalışmalarına bakış açısının net olduğunu belirterek: “Altın aranan yerde turizm olmaz, Kazdağları`nda turizm biter” dedi.

493
Çanakkale Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan 37.Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ÇASİAD Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü ÇATOD Üyesi Aşkın Değirmenci`nin yaptığı “Çanakkale Turizmi ve Gelişimi için Mevcut Hibe Destekleri” konulu panele TKDK İl Koordinatörü Ümit Ortan ve GMKA ÇYDO Koordinatörü Recai Başaran konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Moderatör Aşkın Değirmenci, GMKA`nın ve TKDK`nın Çanakkale`deki yatırımcılar ve sanayiciler için taşıdığı büyük öneme dikkati çekerek: “GMKA Çanakkale`de iş hayatımıza proje hazırlama kavramı getirdi. GMKA`nın ilk çağrısının ardından kredi ve destek alan kişilerin olması kuruma olan inancı ve güveni artırdı. Realite karşısında ümitlenen yatırımcılar ikinci çağrıdan sonra daha fazla ilgi göstermeye başladı. GMKA sadece turizm anlamında değil, kentsel kalkınma anlamında da katkı sağladı. Son zamanlarda etkin bir şekilde öne çıkan TKDK ile birlikte Çanakkale`de daha fazla proje hazırlanmaya başlandı, bu iki kurumu turizm haftasında daha yakından tanımak amacıyla panel düzenlendi” diye konuştu.
TKDK İl Koordinatörü Ümit Ortanise GMKA`nın ve TKDK`nın varlığının çok önemli olduğunu belirterek, panelde kırsal turizm alanında faydalanıcı kitlesine ne şekilde katkı sağladıklarını anlattı. 20 bin nüfusun altında olan her yerin kırsal olarak adlandırıldığını kaydeden Ortan İPARD Programı ve AB destekli TKDK tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında amaçlarının kırsal kalkınmayı sağlamak ve kırsal alanların varlığını sürdürmek olduğunu belirtti. Hedef kitlesinin kırsalda 50 kişiden az çalışanı olan mikro işletmeler olduğunu söyleyen Ortan potansiyel faydalanacı profili hakkında da bilgi verdi. 65 yaşın altında, mesleki yeterlilik sahibi olan ve en az 3 yıl deneyimi bulunan ve vergi sistemine kayıtlı olan kişilerin spesifik uygunluk kriteri taşıdıklarını belirten Ortan uygun harcama kriterinin en az 15 bin Euro, en fazla 400 bin Euro olduğunu söyledi. Ortan kırsal alanda olmak koşuluyla çiftlik yatırımı, pastane yatırımı, 25 yataklı konaklama tesisi, yeme-içme tesisi, turistik aktivite tesisi gibi iş alanlarında yatırımcılara destek olduklarını belirterek TKDK`nın 9 çağrıya çıktığını ve 6 projenin teslim edildiğini söyledi. 2007-2013 yılları arasında kullanılacak olan 804 milyon euroluk bütçenin devlet desteğiyle birlikte şu ana kadar yüzde 30`unun kullanıldığını belirten Ortan proje sayısında ise 1627 rakamına ulaşıldığını söyledi. “İlerde hedefimiz ödeme ajansı olmak. Çanakkale olarak 22 ilde 10.sıradayız. Amacımız AB normlarına ulaşan ve o standartları taşıyan işletmeleri proje sonunda yüzde 50 hibe vererek ödüllendirmek” dedi. Çanakkale`nin proje üretme konusunda eksik olduğunu belirten Ortan yakın bir zamanda ödeme konusunda taksitlendirme sayısını artırarak, yatırımcıya daha fazla kolaylık sağlayacaklarının da müjdesini verdi. Panel sonunda soruları cevaplayan Ortan Kazdağları`nda devam eden altın arama çalışmaları hakkında da : “Biz doğa konusunda duyarlıyız. Doğanın sahibi değil, bir parçası olduğumuzun bilincindeyiz. Kazdağları`nın yaşanabilirliği devam ettirerek, o bölgede ekonomik açıdan kazanç sağlanması önemli” dedi.
“Altın aranan yerde turizm olmaz, Kazdağları`nda turizm biter”
Moderatör Aşkın Değirmenci de turizmcilerin Kazdağları`ndaki altın çalışamalarına bakış açısının net olduğunu belirterek: “Kazdağları`nda altın arama çalışmaları için ruhsat verilmesi turizmi etkiler. Altın aranan yerde turizm olmaz, Kazdağları`nda turizm biter. Siz hiç dünyanın bir yerinde turistlerin bir yerde altın aranırken, orayı tatil beldesi olarak seçtiğini duydunuz mu, veya siz şurada altın aranıyor, tatile oraya gideyim dermisiniz?” diye konuştu.
GMKA ÇYDO Koordinatörü Recai Başaran turizm sektörüne yönelik son dönem devlet destekleri ve teşvikleri konusunda bilgi verdi. Turizm sektörüne devlet desteklerinin 4 madde altında gerçekleştiğini belirten Başaran bunların ajansın mali destekleri, devletin yatırım teşvikleri, devletin hizmetler sektörüne yönelik teşvikleri ve AB programları kaynakları olduğunu belirtti.
Başaran Çanakkale`nin iller arasında rekabet düzeyinde 33.sırada yer aldığını belirterek, kentte konaklama süresinin yerli turist açısından 1-3 gün, yabancı turist sayısı açısından 1-4 olduğunu belirtti. Çanakkale`nin Türkiye`de yaşanbilir iller sıralamasında 24.sırada olduğunu ifade eden Başaran,, Türkiye`ye gelen yabancı turist sayısının 2012 yılında 32 milyon civarında olduğunu kaydetti.
Ajansın mali desteklerde önceliklerini sıralayan Başaran bölgenin turizminin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması, alternatif turizmin faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, turizm hizmetlerinde kalite ve çeşitliliğin artırılması ve turizm hizmetleri için gerekli enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması olduğunu söyledi.
GMKA`nın toplam bütçesinin 5 milyon TL olduğunu belirten Başaran ajansa başvuruların 15 Şubat 2013 tarihinde sonlandığını ve Çanakkale`den 32, Balıkesir`den ise 18 proje başvurusunun yapıldığını söyledi. Turizmde öncelik için örnek projeler hakkında da bilgi veren Başaran, mevcut turizm lokasyonları ve aktivitelerinin daha geniş kitlelere tanıtılmasına yönelik projelere öncelik verildiğinin altını çizdi.
Yeni teşvik sisteminin makro hedeflerinin cumhuriyetin 100.yılında en büyük 10 ekonomiden biri olmak, 500 milyar dolar mal ihracatı ve 25.000 Dolar kişi başına milli gelir olduğunu belirten Başaran Çanakkale`nin 2.derecede teşvik alan iller kapsamında olduğunu belirtti.
69 kamu arazisi ilana çıkarıldı
Yatırım arazisi desteklerinden de bahseden Başaran kamu taşınmazlarının turizm yatırımlarına tahsisi hakkındaki karara istinaden çıkarıldığını ve 15 Mart 2013 tarihinde başvuruların bittiğini belirterek, 69 kamu arazisi ilana çıkarıldığını ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinin yeniden belirlendiğini söyledi. Arazi tahsis işletmlerinin 2634 sayılı “Turizmi teşvik kanunu ve “Kamu Arazisinin Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik” kapsamında yürütüldüğünü belirten Başaran tahsise konu olan kamu arazilerinin ise 49 yıllığına kiralanacağını söyledi. Başaran hizmetler sektörüne yönelik devlet yardımlarından bahsederek bunun sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim alanlarında olduğunu söyledi.
Paylaş