“Allah`tan korkun”

Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Anık önderliğindeki 45 çevreci, Çanakkale`ye gelerek hem Kazdağları`nın önemine dikkat çekti hem de çok uluslu altın tekellerine atıfta bulunarak `Altına tapanlara`; “Allah`tan korkun” uyarısı yaptılar.

1118
 
Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Anık önderliğindeki 45 dernek üyesi, Çanakkale Çevre Platformu`nun Kazdağları bölgesinde yapılan altın arama çalışmalarına verdiği mücadeleye geçen yıl olduğu gibi bu yıl da destek verdi. Çanakkale`ye 45 üyesiyle birlikte gelen Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Anık, yaptığı konuşmada dünya mirası olan Kazdağı`nın hem ülke hem de Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek; “Geçtiğimiz yıl Eylül ayının üçüncü haftası Cuma günü saat 10.30 civarında Cumhuriyet Meydanı`nda Çanakkale Çevre Platformu üyeleri ve Belediye Başkan Yardımcısı Celal Karakaş ile bir basın açıklaması yapmış ve altına tapanlara, `Kazdağı`na kıymayın` demiştik. İşleyen hukuki sürecini takip edeceğimizi söylemiştik. Bu gün 45 kişilik üye grubumuzla yine Çanakkale`deyiz. Bizler için Çanakkale, savaş ve zafer demektir. Çanakkale Truva demektir. Çanakkale Kazdağı demektir. Gündemimiz Kazdağı olduğunda ise, aklımıza binlerce yıllık geçmişe sahip bir doğal kültürel miras gelir. Burada, Kazdağı`nı kendine yurt edinmiş kelebekler, böcekler, kuşlar, ağaçlar ve insanlar yaşar” dedi.
 
 
“Çünkü biz Allah`tan korkarız”
Kazdağları`nda altın arayan çok uluslu altın tekellerine tepki gösteren Anık, topraktan bir avuç altın için doğayı yok etmeye çalışanları `Altına tapanlar` olarak nitelendirdi. Altın için faaliyete geçen altına tapanlara karşı durun demek için her zaman mücadele edenlere destek vereceklerini ve dernek olarak da altın arama çalışmalarına tepki göstereceklerini kaydeden Anık; “Homeros`un İlyada`sı da Kazdağını zaten böyle tarif etmiştir. Burada İDA hayvanların anası, kaynağı ve pınarı bol İDA olarak tarif edilir. İşte medeniyet budur. Birlikte kardeşçe yaşamak. Aradan yüzlerce yıl geçer ve bu günlere geliriz. Kendilerine maden ocakçısı denen zevat yani altına tapanlar, Kazdağı`ndaki yaşam birlikteliğini yok etmek, Kazdağı`nı hayvansız, insansız ve pınarsız bırakmak, topraktan bir avuç altın almak için faaliyete geçerler. Bizde onlara durun demek için faaliyete geçeriz. Çünkü biz Allah`tan korkarız” diye konuştu.
 
 
Anık`tan Başkan Gökhan ve çevrecilere teşekkür
Kazdağları için mücadele eden ve her platformda Kazdağları`nın önemine değinerek çok uluslu altın tekellerine tepkisini dile getirdiği için Kazdağları`nın gurur tablosu sesin sahibi Başkan Gökhan`a ve çevreci dostlarına teşekkür eden Anık şu şekilde konuştu: “Kazdağları tabi ki Çanakkale`nindir, Balıkesir`indir. Ama Büyükçekmece`nin de, Edirne`nin de, Paris`in de, Tokyo`nun da, Londra`nın da Kazdağları`dır. Yani Kazdağları dünyanın Kazdağları`dır. Çanakkale`de bu dünya mirasına sahip çıkma konusunda sivil toplum kuruluşlarına ve Çanakkale`nin taşına, toprağına, bu coğrafyada yaşayan canlısına desteğini söyleyen güçlü bir ses var. `Kazdağları için gerekirse Birleşmiş Milletler`e, gerekirse avrupa Parlamentosu`na başvururuz. Kazdağları`nı Birleşmiş Milletler düzeyinde UNESCO dünya Kültür Mirası listesine aldırma çalışmalarına başlarız` sözlerini gündeme taşıyan bu gurur tablosu sesin sahibi Çanakkale Belediye Başkanımız sayın Ülgür Gökhan`dır. Kendilerine bu yaklaşımı sebebiyle takdirlerimizi, teşekkürlerimizi, saygılarımızı sunuyoruz. Çok teşekkürler sayın başkan, çok teşekkürler Kazdağı için mücadele eden çevreci dostlarımız. Çanakkale ve Kazdağları kültürel doğal mirasımızdır.”
 
“Kazdağları`ndaki çığlıkları duymayanlar var”
Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek ise, Kazdağları`na ve Biga Yarımadası`na sahip çıkamayanların ve dünya mirası olan kent değerlerini yüreğinde hissedemeyenlerin Çanakkale`yi yönetme hakkına hiç bir zaman sahip olamayacağını söyledi. Erkek; “Çanakkale`nin coğrafi, manevi ve kültürel değerlerine sahip çıkmanızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bizi üzen bu kentte çok önemli noktalarda görev yapan çok önemli sivil toplum örgütlerinin başında bulunan bazı insanlar, bunları hissedemiyor. Siz Büyükçekmece`den bunları görüyorsunuz, büyük bir duyarlılık ve sorumlulukla burada bu görüşlerinizi bizlerle paylaşıyorsunuz. Bizlere güç katıyorsunuz. Ama bu kentte yaşayan bazı insanlar, bunu görmek istemiyor, duymak istemiyor ve anlamak istemiyor. Herhalde menfaatler başka şekilde davranmalarını gerektiriyor. Ama biz şunu çok iyi biliyoruz, bu kente hizmet etmek için önce Kazdağları`na ve Biga Yarımadası`na sahip çıkmak zorundayız. Bunu yapamayanlar, yani Kazdağları`na ve Biga Yarımadası`na sahip çıkamayanların ve bu değerleri yüreğinde hissedemeyenlerin bu kenti yönetme hakkı hiç bir zaman olmayacaktır. Dünyada ender doğal yaşam alanlarından biri elimizde kalmış. Fakat onu da yok etmeye çalışıyorlar. Kazdağları çığlık atıyor, sizler uzaklardan duyuyorsunuz ama daha hala bu çığlıkları duymayan ve görmeyenler var” dedi.
 
“En önemli baskı unsuru kamuoyu baskısıdır”
“Tabi ki hukuk ve siyasi mücadele çok önemlidir. Ama en önemli mücadele, Çanakkale halkının ve Kazdağları`ndaki köylülerin vereceği mücadeledir” diyen Erkek; “Çünkü, çağdaş demokrasilerde en önemli baskı unsuru kamuoyu baskısıdır. Biz bu mücadeleyi uzun yıllardır yerel yönetim olarak Çanakkale`de veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Daha güçlü bir şekilde Kazdağları`na ve Biga Yarımadası`na sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.
 
“Çanakkale`de geçit vermeyeceğiz”
Kazdağları ve bölgesinde altın tekellerine karşı bu güne kadar verilen mücadele ile ilgili Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği üyelerine bilgiler veren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Çanakkale`de çevre felaketlerinin ardı arkasına yaşandığını ancak çevreciler olarak buna karşı tepki gösterdiklerini kaydetti. 14 bin megavata varan ithal linyit ile çalışan termik santrallerle ilgili de bilgiler veren Nalbant, termik santrallerin kurulmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirdi. Çevreciler olarak açtıkları davalar kapsamında hukuki mücadele anlamında başarılı olacaklarına inandığını vurgulayan Nalbant; “Bu şirketlere Çanakkale`de geçit vermeyeceğiz ve onları rahat bırakmayacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Anık; Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a verilmek üzere Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek ile Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant`a çevreye karşı gösterdikleri hassasiyet nedeniyle teşekkür plaketi takdim ederken, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek ise Anık`a seramik hediye etti.
Paylaş