havadurum

“AKP, Türk halkına toslayacak”

Üniversitelerde YÖK’ün Türk Dili Edebiyatı ile Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Dersinin kaldırmak istemesi sendikalarında sert tepkisine neden oldu...

508
Konu ile ilgili açıklama yapan Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, AKP hükümetinin Cumhuriyet ile hesaplaşma peşinde olduğunu söyledi. Atatürk’ün izlerini silmeye çalışan AKP hükümetine sert eleştirilerde bulunan Bozdemir, bu ulusun kalbinden ve yüreğinden Atatürk’ü ve izlerini asla silemeyeceklerini ifade ederek; “AKP hükümeti ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, her zaman olduğu gibi yangından mal kaçırır gibi, Atatürk ilke ve inkılaplarına uyulması gereken kuralları kaldırdılar. Halka söylemekte çekindikleri gerçeği uygulamaya çalışıyorlar. Bunlar, Cumhuriyet ile hesaplaşmanın peşindeler. Atatürk’ün izlerini silmeye çalışıyorlar. Ama bu ulusun kalbinden ve yüreğinden Atatürk’ün izini silemezler. Bu halk Mustafa Kemal Atatürk’ü, ilke ve devrimlerini unutmayacaktır. Çünkü, bu günlere gelebildiysek bu sayede geldik diye düşünüyoruz” dedi.
 
“Yanlışlıklardan geri adım atılmalı”
Sendika olarak bu tür uygulamalara şiddette karşı olduklarını kaydeden Bozdemir; “Bunun bir dönüşü olacak. 1920 yıllarında eğitime verilen önem şu an eğitimin tamamen yozlaştırılması ve tamamen dinselleştirilmesi yasa koşullarına sunulması ve bu yapılmak istenilen şey, halkımızı kutuplaştırmaktadır. Artık bundan geri adım atılmalıdır. Çünkü, bu kimsenin yararına olmayacaktır. Ama Eğitim İş ve bu ulus buna karşı en sert tepkiyi de gösterecektir. İnanıyorum, yapılmaya çalışılan tüm bu hedefler geriye dönecektir. Yani Türk halkına toslayacaklardır” diye konuştu.
 
Bozdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çok üzülerek söylüyorum. Halkımız bu yapılan yanlış uygulamaların acısını hissedecektir. O zaman işte yapılan yanlışlıklara büyük tepkiler konulacaktır. Şu an ne yapabiliyorsa, Mustafa Kemal Atatürk’ün sağladığı yenilikler sayesinde yapıyorlar. Ama bunu bile görmezden geliyorlar. Şu an demokrasi adı altında yaptıkları ve yapmak istedikleri her şey Cumhuriyet’in kazanımlarından yararlanılarak yapılmaktadır. Ama bunlar, bunu istedikleri şekilde kullanmaktadırlar.”
 
Koç; “Eğitim sistemi topyekun gerici saldırı altında”
YÖK’ün Türk Dili Edebiyatı ile Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Dersinin kaldırmaya yönelik girişimine tepki gösteren Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç ise; “Gerekçeleri hiçbir şekilde ortaya koyulmadan böyle bir şey yapılmasına karşıyız. Karşı çıktığımız temel konu bu. Daha önce YÖK’e otoriter mantığı devam ettiriyor diye karşı çıkan AKP, bugün kendi kafasına göre uygulamalar yapıyor. Üniversite ile ilgili herhangi bir uygulamada olduğu gibi bu uygulamanın gerekçesinin açıklanması ve tartışılması gerekiyordu. Bu uygulamada tartışılmadı. Bu uygulama üniversite mantığına aykırı bir uygulama. Bu nedenle bunun yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. YÖK’ün dayatmacı mantığının da el değiştirerek devam ettiğini düşünüyoruz. Bu da aslında 12 Eylül ürünü olan YÖK’ün ve AKP tarafından ele geçirildikten sonra kendi amaçları doğrultusunda kullanılan bir araç haline geldiğinin göstergesidir. Üniversitelere hükme-den bir kurum haline gelen YÖK’ü AKP’de kendi mantığı temelindeki uygulamalar için kullanıyor. Sorunun özü eğitim sisteminin top yekün gericileştiril-mesi çabalarının yansımasıdır. Bu uygulamayı da bu kapsamda değerlendirmeli, bilimsel demokratik eğitim için daha çok çaba göstermeliyiz” diye konuştu.
Paylaş