havadurum

“Akil insanlar” Çanakkale’ye geliyor

Barış sürecinin toplumsallaşmasını amaçlayan, 7 bölgede belirlenen 63 kişilik “Akil insanlar” çalışmalarını sürdürüyor. Marmara Bölgesi’nde görevli 9 kişilik heyetin, bölgedeki ilk toplantısını Çanakkale’de yapacağı öğrenildi.

1198
Çanakkale’nin tarihsel birikimi ve öneminin dikkate alınarak, Akil İnsanlar heyetinin toplantılar silsilesinin Çanakkale’den başlamasının daha anlamlı olacağı, “Barışın Kenti” misyonunun da bu karar da etkili olduğu öğrenildi. Türkiye Büyük millet Meclisi koordinasyonunda ilerleyen, Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerle ülke gündemine yerleşen barış sürecinin önemli adımlarından biri olan Akil İnsanlar heyeti kurulumunu tamamlayarak çalışmalarına başladı. 63 Akil İnsan, ülke genelindeki 7 bölgeye 9’ar kişilik heyetler halinde ayrıldı. Çözüm sürecine katkı vermesi, barışın toplumsallaştırılması ve çözüm sürecinde halkın beklenti ve taleplerinin değerlendirilmesi gibi amaçları olan heyet, her bölgede bir başkan, bir başkan vekili, bir sekreter ve 6 üye olarak görev aldı. Heyet içinde yazar, sanatçı, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı. Heyette aralarında Orhan Gencebay, Kadir İnanır, Yılmaz Erdoğan, Hülya Koçyiğit ve Lale Mansur gibi sanatçılar da bulunuyor. Eski TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, KESK Başkanı Lami Özgen ve TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de içinde bulunduğu heyet, Deniz Ülke Arıboğan, Baskın Oran, Murat Belge ve Etyen Mahcupyan gibi akademisyenlerle de güçlendirildi.
İşte Marmara Bölgesi’nin “Akil İnsanları”
Marmara Bölgesi’nde görevli 9 kişilik Akil İnsanlar, ülke genelinde tanınmış isimlerden oluşuyor. Çanakkale’nin de içinde bulunduğu Marmara Bölgesi heyetine Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan başkanlık ederken, heyetin başkanvekilliğini ise Prof. Dr. Mithat Sancar yapıyor. Marmara Bölgesi heyetinin sekreterliğini Yakup Levent Korkut (Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Başkanı) yaparken, heyet içinde,
Mustafa Armağan (Araştırmacı Yazar), Ali Bayramoğlu (Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı), Ahmet Gündoğdu (Memur Sendikaları Konfederasyonu -Memur-Sen- Genel Başkanı), Hayrettin Karaman (İslam Hukuku Profesörü), Hülya Koçyiğit (Sinema Oyuncusu) ve Yücel Sayman (Akademisyen) bulunuyor.
İlk toplantı Çanakkale’de olacak
Marmara Bölgesi Akil İnsanlar heyeti Başkanvekili Mithat Sancar’ın heyete, “İlk toplantıyı Çanakkale’de yapalım” dediği öğrenildi. Sancar’ın kentteki bazı isimlerle temasa geçtiği Çanakkale’nin hem tarihsel geçmişi, birikimleri hem de “Barışın Kenti” misyonuna bağlı olarak bölgedeki toplantılar silsilesinin buradan başlamasının anlamlı olacağını ifade ettiği öğrenildi. Yapılacak toplantı ile ilgili kentteki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile temasa geçen Sancar, Çanakkale’de bir halk toplantısı organize edilmesinin önemli olacağını bildirdiği de gelen bilgiler arasında. Prof. Dr. Mithat Sancar’ın da aralarında bulunacağı bir heyetin, Nisan ayı içinde Çanakkale’ye gelerek bölgedeki ilk toplantıyı burada yapacaklar.
Paylaş