havadurum

“97. yılında 9.700 genç şehitlikte buluşuyor”

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen, ‘97. Yılında 9 bin 700 Genç Şehitlikte Buluşuyor’ projesi kapsamında, kentteki okullarda eğitim gören başarılı öğrenciler, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nı gezdi.

343
 
 
Çanakkale Valiliği tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen, ``97. Yılında 9 bin 700 Genç Şehitlikte Buluşuyor`` projesi kapsamında, kentteki okullarda eğitim gören başarılı öğrencilere yönelik Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda gezi düzenlendi.
 
Vali Güngör Azim Tuna, ilk olarak Eceabat`a bağlı Kilitbahir köyündeki Namazgah Tabyası`nı ziyaret eden öğrencilere yönelik yaptığı konuşmada, il genelinde bu yıl 5 bin 675 öğrencinin kaymakamlık ve belediye başkanlıklarının katkılarıyla Gelibolu Yarımadası`ndaki şehitlikleri ziyaret ettiğini söyledi. Bugün de 2 bin 521 öğrenciyi şehitliklerde, şehitlerle buluşturduklarını dile getiren Tuna; “Projemizi önümüzdeki günlerde tamamlayacağız. Amacımız her biri abideleşen ve ayrı bir kahramanlık destanı yaratan şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıralarını bir kez daha anmak ve `1915 ruhunu` sadece Çanakkale`de değil, bütün Türkiye`ye yaymaktır. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz” dedi. Vali Tuna, şöyle konuştu: “Şanlı tarihine herkesin gıpta ile baktığı ve bugün 100. yıl dönümüne doğru halen konuşulan Gazi Mustafa Kemal`i, Koca Seyit`i, Yahya Çavuş`ları, Kınalı Hasan`ları, Niğdeli Ali`yi ve daha binlerce karanfiliyle büyük bir devletiz. Türkiye Cumhuriyetinin ön sözünün yazıldığı Çanakkale`nin, bu potansiyelini, tecrübesini, birikimini yarınlara taşımak, yarınlarımızın teminatı çocuklarımızı şehitlerimizle buluşturmak en önemli önceliklerimizdendir. Bugün, birlik ve beraberliğimize ışık tutacak en önemli kilometre taşlarımızdan birisi Çanakkale şehitlikleri, Çanakkale şehitleridir. Bugün, bu birlik ve beraberlik ruhu aynı şekilde devam etmektedir. Çünkü `1915 Çanakkale ruhu` birçok toplumsal sıkıntımızın panzehiri niteliğindedir. Bu nedenle bu gezileri önemsiyor ve devamlılığını sağlıyoruz. Bütün Çanakkaleli vatandaşlarıma çağrım, bütün öğrencilerimizi şehitlikler taşıyarak geçmişle irtibatlarını sağlayalım ve tarih sayfalarından değil de tarihin yazıldığı bu yerde, Çanakkale`de bu insanlık dersini yarınlarımıza aktaralım.”
 
Öğrencilere seslenen Tuna; “Mehmet Akif`in `Çanakkale Şehitlerine` adlı şiiri bize Çanakkale Savaşları`nın çok güzel bir özetini ve destanını sunmaktadır. Şunu vadediyorum, eksiksiz, hata yapmadan, yanılmadan bu şiiri ezberleyin gelin bizim huzurumuzda okuyun hepinize birer çeyrek altın vereceğiz” dedi. Konuşmaların ardından, öğrenciler, Çanakkale Cevatpaşa İlköğretim Okulu Mehter Takımı eşliğinde Namazgah Tabyası`ndan Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı`nın heykelinin bulunduğu Mecidiye Tabyası`na kadar yürüdü.
Paylaş