“5’incisi için çıtamız daha yüksek”

Çanakkale’de 27 Eylül-3 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası 4.Çanakkale Bienali`nin ardından değerlendirmede bulunan Bienal Genel Koordinatörü Seyhan Boztepe, bienale gösterilen yoğun ilgi ve çeşitli değerlendirmelerin 5. Bienal için kendilerini daha çok cesaretlendirdiğini ifade etti. Boztepe ayrıca, Çanakkale Bienallerinde ciddi bir de arşiv oluştuğunu da belirtti...

569
Bu yıl 27 Eylül-3 Kasım tarihlerinde 4`üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Çanakkale Bienali`nin Genel Koordinatörü Seyhan Boztepe, hem bienal sürecini değerlendirdi, hem bienalin ardından katılımcılardan edindikleri izlenimleri ve geleceğe dair planlamalarından bahsetti. Uluslararası Çanakkale Bienali`nin yurtiçi ve yurtdışından ciddi destekler gördüğünü söyleyen Boztepe, “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz 4`üncü Çanakkale Bienali, hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük ilgi gördü. Bu yıl Bienalin Çanakkale`de daha yaygın bir kitleye ulaşması yönünde çabalarımız oldu. Özellikle çocuklar ve gençler noktasında bienali bilinir kılmaya çalıştık. Bu yıl Bienaldeyiz Grubu ile kadınlar da bu işe katıldılar. Buradaki insanların bienal ile ilişkilenmesini, onun bir parçası olmasını sağlayacak işlere devam ettik. Onun dışında bizim beklentimizin de ötesinde yoğun bir şekilde ulusal ve uluslararası bir ilgi görmemiz gerçekten sevindiriciydi. Özellikle Türkiye`deki yabancı kültür kurumları da katılarak destekler verdiler. Hem kendileri geldiler hem de buraya katılan sanatçılarını desteklediler. Amerika, İngiltere, Fransa, Hollanda konsolosluklarından geldiler. Bunların dışında Türkiye`de çağdaş sanat ile uğraşan sanatçıları destekleyen SAHA Derneği de destek verdiler, onlar da buradaydı. Ulusal ve uluslararası gazeteciler ve özellikle de sanat ve kültür alanında yazan çok önemli isimler Çanakkale`ye geldiler. Açılış sırasında geldiler, açılışa gelemeyenler bienal sürecinde gelip, izlenimlerini kaleme aldılar” dedi.
 
“Önemli bir bienal arşivi oluştu”
“20`ye yakın ülkeden sanatçı katıldı” diyen Boztepe, “Ancak biz ülkeleri çoğaltmanın da ötesinde, yaptığımız bienalin teması gereği, Birinci Dünya Savaşı`yla ilişkilenmiş ülkelerin en önemli sanatçılarını davet ettik. Her zaman olduğu gibi daha önceki bienallerden de kaynaklı olan ciddi bir bienal arşivimiz oluştu. Bu bienalde de özellikle Çanakkale`de sergilenen ve burada üretilmiş eserlerin bir kısmı Çanakkale Bienali arşivine kaldı. Onun dışında da Çanakkale Bienali`nde üretilmiş işler, bir biçimde bizim arşivimizde yer alacak ve o eser dünyanın herhangi bir yerinde gösterildiğinde adres olarak da Çanakkale gösterilecek, bu da kentin tanıtımı noktasında önemli bir kazanımdır” ifadelerini kullandı.
 
“Bienal seçkisi yurtiçinde ve yurtdışında sergilenmeye devam edecek”
Boztepe, Çanakkale Bienali arşivinden oluşturulacak bir seçkinin sergilenmeye devam edeceğini ifade ederek, “Bienalin ardından, yurt dışından ve yurtiçinden bu serginin içinde bir seçki oluşturup sergi açma talepleri geldi. İlk sergimiz sanıyorum Almanya`da olacak, yine Ankara`da da bir sergi açma çalışmalarımız var. 4`üncü Uluslararası Çanakkale Bienali Birinci Dünya Savaşı teması ile yapıldığı ve bu savaşında 1914-1918 yılları arasında gerçekleşmesi, serginin de konusunun birkaç yıl güncel kalmasına neden oluyor. Dolayısıyla bu seçkiyi başta Avrupa olmak üzere, bu süreç içinde, savaş ile ilişkilenmiş her türlü kurum ve kuruluşun istemesi ve sergi açılması mümkündür. Zaten Avrupa`da bu konuyla ilgili birçok sergi yapılıyor, yapılmaya da devam edecek. Bizim buradan çıkaracağımız seçki de onlardan biri olacak. Aslında sadece 4`üncü Çanakkale Bienali`nde Birinci Dünya Savaşı temalı işler üretilmedi. Burasının Çanakkale olması ve Birinci Dünya Savaşı`nın en önemli alanlarından biri olması, bundan önceki yıllarda üretilen eserlerin temalarına da yansıdı. Bizim bu süreçten sonraki oluşturmayı planladığımız seçki de sadece bu değil, bundan önceki Çanakkale Bienallerinde üretilen eserlerden de oluşacak” dedi.
 
“Katılım yüksekti”
“Biz düzenlenen Bienale kentlinin katılımını artırma ve bienali kent tarafından bilinir kılma noktasında ciddi bir çaba harcıyoruz” diyen Boztepe, “Aslında bu yıl bunun için extra bir efor harcama ihtiyacı da duymadık diyebilirim. Çünkü insanlar, bienalden haberdardı ve sık sık zamanını yerini ve kapsamını sorarak da bienal ile ilişkilenmişti zaten. Biz özellikle bienali duymayan, bu konu hakkında fikri olmayan insanlara ulaşmaya çalıştık. Yine, diğer bienallerde olduğu gibi ilköğretim okullarından öğrencileri bir program dahilinde bienale getirdik. Tüm okullardan öğrenciler bir rehber eşliğinde bienali gezdiler. Onun dışında diğer derneklerden gelen talepleri karşıladık. Kamu dernek ya da diğer kuruluşlar üzerinden bizim ilişkiye geçtiklerimiz olduğu kadar, kendi inisiyatiflerinde bizimle ilişkiye geçenler de oldu. Ciddi sayıda kadın grupları geldi. Başta Güzel Sanatlar Fakültesi olmak üzere üniversite öğrencileri yoğun bir talepte bulundular ve ilgi gösterdiler. Özellikle buraya gelen sanatçılar ve öğrencilerin hocaları, onları buradaki eserler üzerinden işler üretmesi noktasında yönlendirdiler. Tabi sanatçıların çok büyük bir bölümü bienal öncesinde, hazırlık aşamasında ve açılış sırasında katıldılar. Buradaki öğrencilerle, sanatçıların tanışması ile birlikte paylaşım ve üretimlerde bulunmaları söz konusu oldu. Üniversite dışında liselerden gelen öğrenciler oldu. Tüm bunların dışında da bir biçimde, yazılı ya da görsel basından veya bilbord ve afişlerden duyup gelen Çanakkaleliler oldu. Araya bayram girdi ve o süreçte de ilgi büyüdü. Özellikle şehir dışında bulunan ve önceden bayram tatilini Çanakkale olarak planlayan çok sayıda vatandaş da bienali gezme fırsatı buldu. Bayram da dahil olmak üzere özellikle ana mekan hiç kapanmadı” ifadelerini kullandı.
 
“2016 için daha da cesaretlendik”
“4`üncüsünü yaparken de aslında 5`incisini düşünüyor oluyorsunuz” diyen Boztepe, “Çünkü, burada yaptığınız her şey, sizi bir biçimde takip eden, bu işe ortaklık yapacak kurum, kuruluş ve kişiler sizi izlemeye devam ediyor. Yaptığınız işi takip ederek, bundan sonraki bienallerde de katkı sunup, ortaklık yapmak isteyeceklerdir. O anlamda 4`üncü Uluslararası Çanakkale Bienali, 5`incisine ciddi bir referans teşkil edecek başarılı bir süreç geçirdi. Belli ilişkileri kurmak ve geliştirmek açısından da bir fırsat oldu diyebilirim. 2016`da Çanakkale Bienali`ni, yepyeni bir konu ve her zamanki gibi farklı bir mekan ve farklı bir anlayışla bir basamak daha yükseltmeyi planlıyoruz. Çünkü her seferinde öyle oldu. Desteklerin artarak devam ettiğini görüyoruz. Bu da bizi çok sevindiriyor. Özellikle uluslararası basındaki yansımaları bizi hem sevindirdi hem de cesaretlendirdi. Kurgusallaşmış ve çok ciddi bütçelerle yapılan organizasyonlarla kıyaslanacak düzeyde yazılarla karşılaştık. Sonuçta burası küçük bir şehir ve yapmaya çalıştığımız işin de bütçesi, buraya gelip incelemede bulunan insanlar tarafından hayret verici bulunuyor. Böyle bir bütçe ile böyle bir kentte böyle bir işin yapılmasının şaşırtıcılığı üzerinden yazılar yazıldı” şeklinde konuştu.
Paylaş