“3-5 kuruş teşvik gerçekçi değil”

Nüfusun yaşlanması ve doğurganlık yaşının
gittikçe yükselmesi üzerine bir dizi önlemler alan hükümet teşvik mekanizması oluşturmak için adım attı. Türk Anneler Derneği Çanakkale Şubesi Belgin Akpınar ve ELDER Başkanı Nilgün Özkan teşvik konusuna sıcak bakmadıklarını belirterek, bir çocuğun giderlerinin bez ve mamadan ibaret olmadığını ve önemli olanın geleceğe güvenle bakan çocuklar yetiştirmek olduğunu belirttiler.

814
Teşvik paketine göre ilk 3-4 çocuğa kadar teşvik verileceğini açıklayan hükümet, 300 TL’lik çocuk bakım teşvikinin bez, mama yardımı ve kreş yardımı olarak kullanılması koşuluyla verileceğini açıkladı. Türk Anneler Derneği Çanakkale Şubesi Belgin Akpınar ve ELDER Başkanı Nilgün Özkan teşvik konusuna sıcak bakmadıklarını belirterek, bir çocuğun giderlerinin bez ve mamadan ibaret olmadığını ve önemli olanın geleceğe güvenle bakan çocuklar yetiştirmek olduğunu belirttiler.
 
 
Nüfus yaşlansa da çocuk meselesinde kişilerin kendi planlarını kendi yapmasının doğru olduğunu ifade eden Türk Anneler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Belgin Akpınar teşvik konusuna sıcak bakmadıklarını kaydetti. Akpınar herkesin kendi maddi gücüne ve refah seviyesine göre çocuk yapmaya karar vermesi gerektiğini belirterek, para olsa dahi çocuğun bakımı yanında, geleceğinin inşası, eğitim ve tahsil giderlerinin de planlanması gerektiğini söyledi.
 
3-5 kuruş teşvikle bunun gerçekçi olamayacağını düşündüğünü ifade eden Başkan Akpınar: “Önemli olan çocuk doğurmak değil, özellikle anneye ekonomik anlamda katkılar sağlayacak ve toplum içinde kadının ve annenin iş hayatında daha aktif, daha üretken olmasını sağlamaktır. Bunun için ailelere eğitim destekli burslar verilse, çocukların nitelikli ve vatana, millete hayırlı insanlar olarak yetişmesi için çalışılsa daha iyi olur. Neticede eğitimli kesim mantıklı olarak bakamayacağı çocuğu yapmıyor zaten, bu değişmez ama. Doğuda veya yoksul kesim arasında para için çocuk yapacak kadınlar çıkabilir” dedi.
 
 
ELDER Başkanı Nilgün Özkan ise: “Nüfusun azaldığına ve doğurganlık yaşının yükseldiğine dair açıklamalar yapılıyor. Bunun için bulunan teşvik çözümünün çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Sonuçta teşvik rakamı az ve süresi belli. Teşviki ciddiye alarak çocuk yapacak kesim olacağına da pek inanmıyorum. Bez ile mama ile ihtiyaçlar bitmiyor ki. Asıl ciddi süreç çocuk büyüdükten sonra başlıyor. Türkiye’de çocuğun eğitim masrafları, üniversiteyi kazanması, üniversiteyi zor koşullarda okuması ve sonrasında işsiz kalması gibi bir realite var. Çocukların geleceğini planlamadan ve garantiye almadan çocuk yapılmasını teşvik etmek mantıklı değil” diye konuştu.
Paylaş