“24 Kasım’lardaki hamasi nutuklara karnımız tok!”

Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, sendika olarak dolaylı vergilerin ağırlığı yüzünden çalışanların vergi dilimine takılmaması, vergi yükünün azaltılması ve maaşlara zam verilmesi için imza kampanyası başlattıklarını söyledi.

761
Öğretmenler Günü nedeniyle Çanakkale Vergi Dairesi`nin önünde bir basın açıklaması yapan Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş; "Cumhuriyet daha 1 yaşına girmemişken, Öğretmenler Birliği Kongresi üyesi öğretmenlere seslenen Mustafa Kemal Atatürk "Cumhuriyet sizden fikri hür vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister" diye sesleniyordu. Cumhuriyetin kurulmasının ardından, eğitimin laikleştirilmesi ve bilimselleştirilmesi yönünde önemli adımlar atılmış, cumhuriyetin kazanımlarının sadece öğrencilere değil, topluma taşınması yönünde de öğretmenlere önemli bir misyon yüklemiştir. Yine Atatürk 1927 yılında "Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalı" diyerek bu sözleri ile cumhuriyetin öğretmenlerden beklentisini özetlemiştir. Dönemin öğretmenleri değişimleri benimseyen, öğrencilerine ve topluma cumhuriyetin değerlerini taşıyan bir misyonla yetiştiriliyordu. Cumhuriyetçi ve idealisttiler. Toplumda yerleri saygındı. İllere atandıklarında tren garlarında valiler tarafından karşılanırlardı. Sadece okulda değil kendisini okulun dışında da sorumlu hissediyor, bilimin sadece çocukların eğitimi için değil, tarımda, sağlıkta, yaşamın bütününde tüm insanlar için önemli kazanımlar sağladığını- halka anlatıyorlardı. Milletvekillerine zam yapılacağı o zamanlar öğretmen maaşlarını geçmesin diyorlardı" dedi.
 
 
"AKP 24 Kasım`da kendisine el açan öğretmenin gününü kutluyor"
"Bu ülkenin kapitalistleri ABD emperyalizmine yanaşma olan siyasetçileri Cumhuriyete ihanet ederek ilerici adımlardan uzaklaşmış eğitimi gericileştirerek cumhuriyetin kazanımlarının savunucusu öğretmenlik mesleğini de itibarsızlaştırmışlardır" diyen Mantaş; "24 Kasım Öğretmenler Günü`n de sadece hamasi nutuklar atmışlardır. 24 Kasım günü 12 Eylül 1981`den bu yana Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Darbeyle birlikte eğitimde hızlanan gerici dönüşüm ancak AKP tarafından KAǬAK Saraylarda kutlanmaya değer olabilir. 2002 de iktidara gelen AKP Cumhuriyet ile programatik bir hesaplaşmaya girmiş eğitimde ki 80 yıllık kazanımları neredeyse tamamen silmiştir. 2011 de "küresel piyasalarda rekabetçi bireyler yetiştirilmesi " Milli Eğitimin temel amaçlarından biri haline getirilmiştir. Dindar ve kindar bir nesil yetiştirmek söylemi her fırsatta toplumun belleğine inşa edilmiş 2012 de 4+4+4 yasasıyla eğitimin dinselleştirilmesi ile gericileşme ve piyasacılığın ayrılmaz birlikteliği ortaya çıkmıştır. AKP kamu kaynaklarının sermayeye aktarılması anlamına gelen Kamu-Özel ortaklığı modelini eğitime sokarak "hayatta en hakiki mürşit"in, ne ilim ne fen olduğunu AKP için yol gösterici, din ve ayakkabı kutularındaki paraların olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Eğitim bir bütün olarak gericileştirilirken, mülakat oyunlarıyla tüm okullar da yandaş idareciler görevlendirilmiş, ihtiyaç olduğu bahanesiyle her atama döneminde binlerce din öğretmeni atanırken matematik, kimya, felsefe, müzik, resim gibi bilim ve sanat derslerine yeterli sayıda öğretmen atanmıyor. Akp laik ve bilimsel düşünceyi sahiplenen değil, sosyal etkinlik diye okullara Şeyhi getiren öğrencisini müzeye değil camiye götüren, okulların ihtiyaçlarını veliden para toplayarak karşılamak için öğrencilerine tahsildarlık yaptıran, içeriği gerici müfredatı gayretle uygulayan, yoksulluk sınırının altında maaşlarla çalışırken zamsız bir dönem için hükümetle anlaşan yandaş sendikalara üye olan öğretmenler istiyor. AKP 24 Kasım da kendisine el açan öğretmenin gününü kutluyor" şeklinde konuştu.
 
"Bütçeden hakkımızı istiyoruz"
Mantaş şu şekilde konuştu: "Eğitim-İş Çanakkale şubesi olarak söylüyoruz; 24 Kasımlar da hamasi nutuklarınızı kendinize saklayın, bizler yoksulluk sınırının altında yaşamak istemiyoruz. Bütçeden hakkımızı istiyoruz. Çalışanların dolaylı vergilerin ağırlığından kurtarılmasını, vergi yükünün azaltılmasını istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. Türkiye de ki adaletsiz vergi sisteminin değiştirilmesini istiyoruz. Eğitim çalışanlarına ve Eğitim emekçilerine % 3`lük zamlar yerine rahat yaşayabileceğimiz bir gelir istiyoruz. Mesleğini onurlu mücadeleyle sürdüren tüm öğretmenlerin Öğretmenler Gününü kutlarız."
Paylaş