“23 Nisan kutlu olsun”

Çanakkale`de siyasiler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladılar.

757
AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, CHP Kepez Belde Başkanı Birol Arslan, geleceğin teminatı olan çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nı kutladılar.
 
Daniş ile Kaşdemir`in mesajı
AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir, yayınladığı kutlama mesajında; “Yüce Türk Milletinin bağımsız yaşama iradesinin bir tecellisi ve millet egemenliğinin başlangıcı olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 94. yılını büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Kurmuş olduğu parlamento ile milli mücadelesini yürüterek, istiklal savaşında büyük bir başarıya ulaşan ve dünyaya yenilmeyeceğinin güçlü mesajını veren dünyadaki tek parlamento olmanın da haklı gururunu yaşamaktayız. Bu gurur, yüce meclisimize İstiklal Savaşı sonrası Gazi unvanı verilmesiyle taçlandırılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin en temel prensibi olan “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.” ifadesi 94 yıldan beri yüce meclisimiz çatısı altında yaşatılmaktadır. Bu temel prensibe olan bağlılığımız, bizlerin muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda en büyük destekçisi olmaktadır. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu bayramı ülkemiz ve hatta tüm dünya çocuklarına armağan ederek ülkemizin geleceğine olan güvenini en net şekilde ifade etmiştir. Dünyada başka hiçbir ülke böyle bir bayramı çocuk bayramı olarak kutlamamaktadır. Bu bizlerin geleceği olan çocuklarımıza olan güvenimizin göstergesidir. Bizler bugün bu Yüce Meclis çatısı altında çocuklarımızın, daha gelişmiş, refah düzeyi daha yüksek, millet egemenliğinin en önemli değer olarak benimsendiği ve daha demokratik bir ülkede yaşayabilmeleri için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bizler geçmiş dönem parlamenterlerimizden devraldığımız bu onurlu görevde, ülkemizi daha da ilerilere taşımak için var gücümüzle çalışmaktayız. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin de üzerinde yer almasını sağlamak amacıyla yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar için, bizleri bir milletvekili olarak bu onurlu göreve gönderme teveccühünde bulunan siz değerli hemşerilerimize de teşekkürü bir borç bilmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, birinci meclisimizin kahraman kurucularını ve milli mücadelede ülkemizin kurtuluşunda emeği geçen hatta canını verenleri büyük bir saygı ve rahmetle anıyoruz. Bu vesileyle, tüm hemşerilerimizin ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten duygularımızla kutlar, selam ve sevgilerimizi sunarız” ifadelerine yer verdi.
 
Sarıbaş`ın mesajı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm dünyanın mazlum halklarının örnek aldığı, yoktan var edilmiş Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık Mücadelesinin örgütlü gücüdür” diyen CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “23 Nisan Milli Kurtuluş Savaşı’nı yürütecek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihidir. Hepimizin de çok iyi bildiği gibi Birinci Dünya Savaşı sonunda emperyalist güçler Osmanlı’nın topraklarını kendi aralarında paylaşarak Türk Halkını da köleleştirmek istiyorlardı. Osmanlı hanedanı ise saltanat-hilafet koltuğunu kaybetmemek uğruna, işgalcilerle uzlaşarak, işgalcilerin idaresinde önüne konan belgeye imza atanlar, ülkeyi yönettiğini sanarak, savaşmadan teslimiyeti kabulleniyorlardı. Buna karşın, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı ile başlayan Milli Mücadele başlangıcı, Anadolu’da örgütlenen çözüm arayışları 23 Nisan’ı TBMM’ni ve Ankara’yı bir güneş gibi gün yüzüne çıkarıyordu. 19 Mayıs 1919’dan 23 Nisan 1920’ye kadar geçen 11 aylık süre, Erzurum ve Sivas Kongreleri başta olmak üzere tüm yurt genelindeki yerel örgütlerin Milli Mücadele çatısı altında bir araya gelmeye çalıştığı dönemdir. Mustafa Kemal Paşa liderliğinde, emperyalizme karşı direnen halk örgütlenmesi ve yeni bir devletin kuruluşuna giden süreci sezinleyen saltanat, bu Halk hareketini yok etmek için işgalci güçlerle her türlü işbirliğini yapmaktan geri kalmıyordu. Yasama organının başlangıç tarihi ile ülkenin kuruluş ve kurtuluşunun başlangıç tarihi aynı olan dünyada çok az millet vardır. İşgalci güçlere karşı bağımsızlık savaşını, halkının gözünden düşmüş, saygınlığını ve otoritesini yitirmiş saltanata ve işbirlikçi mütareke hükümetlerine karşı verilen savaşla birlikte yürüten ve zaferle sonuçlandırılan bir ulusun evlatları olarak, bağımsızlık ve ulusal egemenlik mirasımıza titizlikle sahip çıkmamız gereken bir süreçten geçmekteyiz. İçinden geçtiğimiz bu süreçte, herkesin tarihten çıkaracakları dersleri olmalıdır. Emperyalist güçlerin işgali altında, ölüm kalım savaşının verildiği bir ortamda açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli ve anlım bir gündür. İşte Türkiye Cumhuriyeti için bu kadar önemli ve anlamlı bir gün olan 23 Nisan’ı Mustafa Kemal Atatürk, çok sevdiği çocuklara armağan etmiş ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasını istemiştir. Dünyada sadece ülkemizde kutlanmakta olan Çocuk Bayramı’nın onur ve gururu, ne mutlu ki Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk Ulusuna, Türk Çocuklarına aittir. Bu duygu ve düşüncelerimle geleceğimizin güvencesi olan Yavrularımızın, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyor, gözlerinden öpüyorum” şeklinde konuştu.
 
Soydan`ın mesajı
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; “Atatürk önderliğinde birlik ve dayanışma içinde, Ulus-Ordu bütünleşmesiyle yürütülen Kurtuluş Savaşı, Türk Ulusunun bağımsızlığı ve özgürlüğü söz konusu olduğunda tüm güçlükleri aşacağını kanıtlayan, sonuçlarıyla tarihin akışını değiştiren kahramanlık destanımızdır. Atatürk, Anadolu`ya geçerken yalnızca bağımsızlığı ve yurdun kurtarılmasını değil, aynı zamanda kendine özgü değerleri bulunan, Ulusumuzun şanlı tarihine ve yüceliğine yaraşır yeni bir devletin kurulmasını da amaçlamıştır. Yüce Önder, Samsun`a çıkışıyla birlikte, bu hedefe ulaşmak yolunda tarihsel adımların atılmasına öncülük etmiş, Türk Ulusunun aynı ülküler çevresinde kenetlenmesini sağlayarak ulusal birliği gerçekleştirmiştir. Türk Ulusu, Amasya Genelgesi`nin yayımlanması, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanması, Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin açılması ile Atatürk`ün öncülüğünde yazgısına el koymuş, ulusal onurunu, yurt ve bayrak sevgisini tüm değerlerin üzerinde tutan savaşımıyla, başka uluslara da yol göstermiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin açılması, Türk Ulusunu aydınlığa çıkaran süreçteki çok önemli bir kilometre taşıdır. 23 Nisan tarihi, Türkiye Cumhuriyeti`nin doğuşunun da habercisidir. 23 Nisan, ulus istencini üstün kılan, laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyet rejimini getiren günü simgelemektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üstlendiği tarihsel görevle, parlamenter demokratik rejimin en güzel örneklerinden birini vermiştir. Geleceğin güçlü Türkiye’sinin kurulmasının çocukların elinde olduğuna inanan Yüce Önder, Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin açıldığı günü bayram armağan ederek, çocuklara olan sevgisini ve inancını anlatmak istemiştir. Yüce Atatürk Türkiye Cumhuriyeti`ni çocuklarımıza ve gençlerimize emanet ederek genç kuşağa verdiği değeri göstermiştir. Çocuklarımıza ve gençlerimize düşen görev ise Atatürk’ün yolundan ayrılmadan, ülkemize ve Ulusumuza yararlı bireyler olabilmek için çalışmaktır. Çalışmaktır. Çalışmaktır… Hep birlikte temel hedefimiz; Ulus’unu ve yurdunu seven, özgüveni yüksek, katılımcı ve kendi kararlarını verebilen, her koşul ve ortamda sorumluluklarını yerine getirmeye hazır kuşaklarla aydınlık yarınları kurmaktır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nı kutluyor, tüm çocuklarımıza, gençlerimize aydınlık yarınlar diliyorum” diye konuştu.
 
Gökhan`ın mesajı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Dünya üzerinde çocuklarına bayram armağan edilmiş bir ülkenin şanslı nesilleriyiz hepimiz. 23 Nisan 1920, topraklarımızda artık yalnızca milletin egemen olduğu ve kendi kendisini yönetmeye başladığı bir yönetim anlayışının tüm dünyaya ilan edildiği çok önemli bir tarihtir. Bağımsızlığın, özgürlüğün, halkın egemenliğinin eşsiz bir ifadesi olan meclis; olağanüstü bir dönemin ve imkânsızlıkların yaşandığı bir dönemde gelecek aydınlık günler ve halkın kendi seçtiği temsilcileri aracılığıyla kendi kendini yönetmesi adına çok önemliydi. Çünkü yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti bu temeller üzerinde yükselecekti. Ulusal egemenliğin ilan edildiği böylesine anlamı derin bir gün, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğimizin umudu, güvencesi çocuklarımıza bayram olarak armağan edilmiştir. Bu bayram, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceğin sahipleri çocuklara verdiği değerin, duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. 23 Nisan zamanla sınırlarımızı aşarak evrenselleşmiş millet olma bilincine adım attığımız gündür, 23 Nisan sadece çocuklarımızın değil bizim de milli bayramımızdır. Milli bayram olmanın ötesinde bütün dünyada evrensellik kazanmış olan bu günde, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünya çocuklarının kutladığı bir bayram haline gelmiştir. Sevgi dolu yürekleri ve gülen yüzleriyle bugüne anlam katan çocuklarımızın ve aziz milletimizin bayramını en içten duygularla kutluyor, bu vesileyle, bu günleri bizlere armağan eden Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşlarının ve tüm şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum” dedi.
 
Kutlu`nun mesajı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu da şu şekilde konuştu: “Birlik ve beraberlik ruhunun hakim olduğu, istiklal mücadelesinin en çetin günlerinde doğan Türkiye Büyük Millet Meclisi milli egemenliğimizin en somut neticesidir. Bundan 94 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasıyla bu topraklarda başlayan bağımsızlık mücadelesi, bugün tüm dünya çocukları için bir bayramdır. Milletimiz en zor şartlar altında dahi azim ve inancını koruyarak, kendi kaderini belirlemek üzere 23 Nisan 1920`de Büyük Millet Meclisini kurmuş ve Büyük Atatürk`ün `Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir` sözünde özünü bulan egemenlik haklarına kavuşmuştur. Mazisi kahramanlık destanlarıyla dolu olan şanlı tarihimizin önemli dönüm noktalarından bir tanesi olan bu tarih, ülkemizin ve milletimizin varlığının tesadüf eseri olmadığının bir kez daha tüm dünyaya ispatıdır. Bu bayram, milli iradenin egemen kılındığı ve bunun üstünde bir gücün tanınmadığını ilan ederken, diğer taraftan da yarınlarımızın güvencesi en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza, Büyük Önder Atatürk`ün eşsiz bir armağanıdır. Milletimizin aydınlık yarınlarını kucaklayan çocuklarımızın sağlıklı, eğitimli, mutlu ve özgür bireyler olarak hayata devam etmeleri en büyük arzumuzdur. Çocuklarımızın özgür düşünceli, sorgulayan, donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmeleri de ortak hedefimizdir. Çocuklarımıza sahip çıkmak, geleceğimize sahip çıkmaktır. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yaptığımız çalışmalarla gelecek nesillere daha demokratik ve daha çağdaş bir Türkiye bırakmak için hiç yılmadan, yorulmadan çalışıyoruz. Bütün arzumuz size daha güzel bir Türkiye bırakmak. Bu duygu ve düşüncelerle tüm hemşerilerimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tebrik ediyor, demokratik rejimimizin temel kurumu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız için canlarını seve seve veren aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum.”
 
Karagöz`ün mesajı
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nı unutmadı. Karagöz; “Bugün dünyanın ilk ve tek çocuk bayramı olan Atatürk’ün çocuklara armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 94. Yılını kutluyoruz. Çocuklar geleceğimizdir. Onların yaşamları boyunca sağlıklı ve mutlu olmaları geleceğimizin güvencesidir. Yurdumuz emperyalist devletler tarafından kuşatıldığı, yer yer işgal edildiği sırada buna karşı koymak için Mustafa Kemal’in İstanbul’dan Samsun’a gelmesi, kurtuluş meşalesini yakıp Amasya genelgesi ile Erzurum ve Sivas Kongreleriyle yurt severleri örgütlemesi, halkın temsilcisi milletvekillerinin de Kuvayı Milliye ruhuyla TBMM de toplanması demektir. Demokrasinin simgesi olan yüce meclisin açılışıyla Türkiye Cumhuriyetinin ilanına giden yol açıldı. Türkiye özgür, bağımsız, çağdaş bir ülke olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Aradan 94 yıl geçmesine rağmen bugün halkın egemenliğinin meclise yansımaması seçim barajının %10 da tutulmasıdır. Mevcut iktidar yüksek yargıyı da vesayet altına alınmış çıkarılan KHK ile parlamento tıpkı 12 Eylül askeri rejim gibi askıya alınmıştır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının önemli bir anlamı daha var. Bu bayramlar birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Atatürk’ün emaneti olan tüm eserleri yaşatılarak nesilden nesile ulaştırılacaktır. Bu vesile ile tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını candan kutluyor sevgilerimi sunuyorum” dedi.
 
Önder`in mesajı
CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ise mesajında şu ifadelere yer verdi: “23 Nisan 1920 Hem emperyalizme hem Osmanlı hanedanına kafa tutmak anlamını taşır. Hanedan Osmanlı topraklarını yani bugünkü Türkiye nin büyük bir bölümünü satmış, ülkemiz toprakları için ağzı sulanan itilaf devletleri çoktan topraklarımızı bölüşmüş ve paylaşmışlardır. Sonuç olarak ülkemiz toprakları Êsavaşmadan teslim edilmiştir. Bunu hazmedemiyen ulusalcı güçler ve onların lideri Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 da Samsun dan başlayan kıvılcımla anadolu insanını örgütlemiş ve bir karış toprak bile heba edilmesin diye 23 NİSAN 1920 de Milletin iradesi TBMM kurmuştur. Artık Ülkemizin sorumlusu hanedan değil, milletin iradesi TBMM olmuştur. Bu anlayışla yıkılan osmanlı saltanatı ve emperyalizm yerini TBMM ne bırakmak zorunda kalmıştır. TBMM çağdaş yaşamın bütün gereklerini hazırlayarak baskı, zulüm, dinci bağnazlığını ortadan kaldırmıştır. İnsanlığın, ilericiliğin, bilimin, çağdaşlığın, hukukun ve ülke bütünlüğünün gücü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nı ülkemizin kurucusu M. Kemal Atatürk, geleceğin sahibi olacak çocuklara emanet etmesi çok anlamlıdır. Ayrıca dünyada tek çocuk bayramı olmasınında önemi bütün dünya ülkeleri tarafından coşku ile karşılanmaktadır. Bayramlarımızı kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Halkımızın ve çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nı kutluyor; sağlık ve esenlikler diliyorum.”
 
Arslan`ın mesajı
CHP Kepez Belde Başkanı Birol Arslan ise; “23 Nisan 1920’de Türkiye’nin kurtuluşunu gerçekleştiren TBMM açılmış ve egemenlik ilk kez padişahtan halka geçmiştir. 23 Nisan ayrıca, Türkiye’nin kurtuluşu için canını verenlerin evlatlarını onurlandırarak mutlu etmek için Atatürk tarafından, dünyada ilk kez, çocuklara armağan edilen bir bayramdır. 94 yıl önce halk, hem kurtuluşu gerçekleştirmiş hem de devrim yaparak döneminin en ileri yönetimi için, egemenliği padişahtan alıp halka mal etmiştir. Bugün ise tam tersine “halk adına padişahlık özentisi ve aldatmacası” ile halkımızın geleceği bir maceraya doğru sürüklenmektedir. Daha paylaşımcı yönetim ve evrensel çocuk hakları arayışı yerine, bugünkü iktidar ne yazık ki, çağdışı tek adam yönetimini, çocuk gelini, çocuk işçiyi kurumsallaştırmak peşindedir. Ulusal egemenliğin ve Atatürk Türkiye’sinin sembolü TBMM’dir. Buradan, çocuklarımıza eşit bir gelecek, daha çok özgürlük, daha çok demokrasi, daha çok refah, daha çok mutluluk getirme kararlığımız ile çocuklarımızın ve geleceğe umutla bakan tüm yurttaşlarımızın bayramını kutlar saygı ve sevgiler sunarız” diye konuştu.
Paylaş