‘İnandırıcı değil’

ÇOMÜ`nün daha önce içinde baz istasyonu olduğu için öğrencilerin ve akademisyenlerin tepkisini çeken Saat Kulesi`ni bir meydana dönüştüreceği projesi Çevre Platformu`ndan tepki çekti. ÇOMÜ`nün fikir özgürlüğü konusunda inandırıcı olmadığını söyleyen Nalbant, “ÇOMÜ, Hyde Park benzeri meydanlar ve parklar kuramaz. Kursa da inandırıcı olmaz” dedi.

557
 
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, açıklama yaparak ÇOMÜ`nün daha önce içinde baz istasyonu gizlendiği gerekçesi ile tepkiler çeken, hatta mahkemelik olan saat kulesinin bulunduğu alana Hyde Park yapma projesini değerlendirdi. ÇOMÜ`nün fidan diken öğrencilere uyguladığı baskıyı, Mediko`nun kapatılmasını ve kitap okuma eylemi yapan hocalara soruşturma açıp, açığa aldığını hatırlatarak, bu girişimin inandırıcı olmaktan uzak olduğunu söyleyen; Nalbant, “Bir bilim yuvası binlerce insanın yaşadığı bir kampüsün içine devasa güçte bir baz istasyonu niçin kurar? Güzide eğitim kurumumuz ÇOMÜ, baz istasyonu sahiplerinden üniversiteye yardım adı altında para alarak, on binlerce öğrenci ve üniversite çalışanının sağlığını riske atıp, bunu nasıl pazarlar? Bu bilim yuvası ÇOMÜ, bu baz istasyonunu niye bir saat kulesi içine gizler? Henüz bu soruların cevabı verilmemiş ve ilgili baz istasyonu yerinden kaldırılmak üzere yargı aşamasında iken, yüce ÇOMÜ senatosu baz istasyonu çevresine Hyde Park ve Hyde Park’taki serbest kürsüye gönderme yaparak `özgürlük meydanı` yapma kararını hangi akıl ve mantıkla almıştır?” dedi.
 
Nasıl bir Hyde Park?
“Hyde Park ve içindeki serbest kürsüye gelince; Hyde Park, Londra`daki Kraliyet parklarının en büyüğü ve Dünya`da bilinen en büyük parklardan biridir” diyen Nalbant, “Park alanı 146 hektar olup, bitişiğindeki diğer bir park ile, toplam alanı 249 hektara ulaşır. Parkın içinde küçük göller akarsular ve yıllanmış büyük ağaçlar vardır. Parkın kuzeydoğu köşesinde, çok eskiden beri sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak bilinen konuşma kürsüsü/köşesi vardır. Parkın uluslararası şöhreti daha çok, bu köşede sergilenen `serbest hitabet` geleneğinden gelir. Bu kürsüde/köşede istediğinizi söyleyebilirsiniz ve bu söyledikleriniz aleyhinize bir delil olarak kullanılmaz. Ayrıca bu parkın içerisinde saat kulesi kılıfıyla gizlenmiş baz istasyonu da yoktur” ifadelerini kullandı.
 
Hangi ÇOMÜ?
Nalbant, açıklamasında ÇOMÜ ile ilgili gündemdeki konulara ilişkin bilgiler vererek, mevcut durumun Hyde Park kültürü ile bağdaşmadığına işaret etti. Nalbant, “Şimdi tekrar gelelim ÇOMÜ’ye; Kampüs içinde fidan diken öğrencileri yaka paça engelleyen ÇOMÜ, Rektörlük önünde kitap okuma etkinliği yapan hocalarını, soruşturan ve yıllardır üniversiteye hizmet veren bir hocasını bu sebeple açığa alan ÇOMÜ, Kazdağları Araştırma Merkezi çalışmayan, Kazdağlarının altını üstüne getiren, ekosistemi yıkıma uğratan, Kanada şirketi Alamos Gold ile sıkı ilişkiler kuran ÇOMÜ, Yargı kararı ile işe iade haklarını alan, taşeron işçilerle ilgili kararı uygulamayan ÇOMÜ, Ekip hizmeti veren mediko-sosyal sağlık merkezini kapatıp, yerine çarşı-pazar polikliniği gibi ÖSEM polikliniği açan, piyasalaşmış sağlık hizmetine soyunan ÇOMÜ, Hyde Park benzeri meydanlar ve parklar kuramaz. Kursa da inandırıcı olmaz. İlimizde Hyde Park benzeri bir mekanın olmasını, Çanakkale’de yaşayan insanlar olarak bizler de, çok istiyoruz. Bunun da yeri Devlet Hastanesi’nin yeni yerine taşınması sonucu büyüme imkanı olası Çanakkale Halk Bahçesidir. Çanakkale Belediyesinden böyle bir çalışmayı beklediğimizi de buradan kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.
Paylaş