81 ilin 80’inde seracılık yapılıyor

İstanbul Ticaret Borsası’nın düzenlediği “Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor” toplantılarında seracılık konuşuldu. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban, “81 ilimizin 80’inde seracılık yapılıyor. Tarımsal anlamda markalaşma yolundaki seracılığa desteklerimizle üretim artış gösteriyor” dedi.

106

İstanbul Ticaret Borsası tarafından “Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor” konulu toplantı yapıldı.

Online olarak yapılan toplantının açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, moderatörlüğünü ise gazeteci Celal Toprak yaptı. “Seracılık” başlıklı etkinliğe; Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Dış İlişkiler Uzmanı Ali Ateş, Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği (SERABİR) Başkanı Onur Girdap ve Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneğinin (SERKONDER) Başkanı Ufuk Salih Uslu konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, açılış konuşmasında Türkiye’nin sahip olduğu ekolojik özellikleri sayesinde, seralardaki sebze ve meyve üretimi bakımından dünyadaki önemli ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Ülkemizdeki toplam meyve sebze üretiminin 4’te 1’i seralarda üretiliyor. Üretimin yüzde 50’sini domates oluşturuyor. Diğer ürünleri de salatalık, karpuz, biber, muz, patlıcan ve çilek olarak sıralayabiliriz. Yapılan yatırımlar ve teknolojik ilerlemeler sayesinde, sera üretimde dünyada dördüncü, Avrupa’da ikinci sıradayız. Bu başarı, Türkiye’nin tarımda ne kadar iddialı olduğunu ve gelecekte neler yapabileceğimizi gösteriyor” dedi.

“Üretim Şartlarını İyileştirerek Kaliteli Ürünler Üretmeliyiz”

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği (SERABİR) Başkanı Onur Girdap, pandemi sonrasında tarımsal ürünlerde ihracat fiyatlarının artmasının seracılıkta küresel şirketlerin iştahlarını kabarttığını ifade ederek, “Pandemi döneminde ortalama 1 dolara satılan ürün şu an 3 dolara satılmakta. Jeotermal kaynaklı seraların yaygınlaşmasıyla ihracata yönelik üretimler artış gösterdi. Bu durum diğer ülkelerdeki şirketlerin bu sektöre yönelmesine neden oldu. Türk üreticiler olarak rekabetçi ortamda piyasamızı korumak ve ihracatımızı artırmak için üretim şartlarımızı iyileştirerek daha kaliteli ürünler üretmemiz şart” dedi.

“Sera Üretimi ile Üretim ve İhracatı Artırmalıyız”

Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneğinin (SERKONDER) Başkanı Ufuk Salih Uslu, tarımsal faaliyetlerin açık alanda yapılmasının birtakım riskler barındırdığını ve günümüzde yüksek teknolojili sera ortamında üretimin diğer üretim şartlarına göre daha avantajlı hale geldiğini belirterek, “Ülkemizde 550 bin dönüm sera varlığı mevcut. Son 2 yılda yüzde 27’lik bir artış oldu. Nüfus artışına göre ihtiyacı karşılamak için yıllık 10.000 dönüm seraya ihtiyacımız var. İhracat hızımıza bağlı olarak da ekstradan 5.000 dönüm sera alanı açmamız gerekiyor. Yanı yıllık 15.000 dönüm seraya ihtiyacımız var. Fakat var olan sera varlığımızın yarısını rehabilite etmemiz gerekiyor. Yıllık 50 bin dönüm yenileme kapasitemiz var. Aynı zamanda basit seralarda çalışan bulmak zor... Basit seraların da yüksek teknoloji seralara dönüştürülmesiyle üretimi ve ihracatımızı artırarak ülkemize döviz girişi sağlanmasında ciddi katkılar verebiliriz” dedi.

“Üreticiler Destekleme Fonlarından Faydalanmalı”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Dış İlişkiler Birim Sorumlusu Ali Ateş, devletin Avrupa Birliği ile üreticilere sağlanan destek fonundan tüm üreticilerin yararlanması gerektiğini belirterek, “Fonların yüzde 50’si AB, yüzde 50’si ülkemizin ulusal bütçesinden karşılanıyor. Özellikle kırsalda iş imkânı oluşturmak isteyen girişimciler bu fondan faydalanmalı. Sağlanan desteklerde vergilendirme olmaması yatırımcıya yüzde 20-25 oranında avantaj sağlıyor” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban, seracılığın ülkemizde yaygın olarak uygulandığını ve günden günde artış gösterdiğini belirterek, “81 ilimizin 80’inde seracılık yapılıyor. 52 ilde topraksız tarım, 27 ilde jeotermal kaynaklı seracılık mevcut. Bu seralarımızda 8 milyon ton sebze, 1 milyon ton meyve üretiliyor. Tarımsal anlamda markalaşma yolundaki seracılığa desteklerimizle üretim artış gösteriyor” dedi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş