8 Mart’a güç verecek
Çanakkale Kadın Platformu hafta sonu düzenlediği etkinlik ile Çan`a bağlı Yayaköy, Karadağ ve Dondurma köyleri ile çevre mücadelesi ve kadın sorununu konuştu. Bu yıl 8 Mart Dünya “Emekçi” Kadınlar Günü etkinliğini farklı bir anlayış ile gerçekleştirmeyi amaçlayan Kadın Platformu, köylerinde altın madeni ve termik santrallere karşı mücadele eden kadınlarla bir araya geldiler. “Emekçi” kadınların “mücadele” günü olan 8 Mart`ı, emeği ve kadın mücadelesini konuşan Platform üyeleri, çevre mücadelesine de “kadın eli” ile yaklaştı...
Çanakkale Kadın Platformu, 8 Mart Dünya “Emekçi” Kadınlar Günü nedeni ile Çanakkale`de çevre ve yaşam mücadelesi veren, termik santral ve altın tekellerine karşı, geleceklerini savunan kadınlarla bir araya geldi. “Emekçi” kadınların mücadeleleri üzerine yapılan sohbette, 8 Mart`ın “Emekçi” kadınların bir günü olduğuna dikkat çekilerek bugüne “emek” cephesinden sahip çıkılması gerektiği ifade edildi. Kadın Platformu`nun ilk durağı Balaban-Kirazlı oldu. Kirazlı Muhtarı Hasan Dağlı ile görüşen Platform üyeleri, köyde bulunan Yatılı İlköğretim Bölge Okulunun kapatılmasının ardından eğitim sıkıntısı çekildiğini, iş olanaklarının tarımın ve hayvancılığın verimli geçmediğini ve köyde hane sayısının da giderek azaldığını öğrendiler. Platform daha sonra, termik santrali bulunan `Yayaköy`e giderek, 320 megavat gücündeki termik santralin astım, bronşit gibi hastalıkları da beraberinde getirdiğinden şikayet eden köylü kadınlar ile görüştüler. Termik santral bacalarının gece yarısını beklendikten sonra açıldığını ve gökyüzünün turuncu renge çevrildiğini aktaran köylü kadınlar, kurulması planlanan Çan-2 Termik Santrali`ne de karşı olduklarını belirttiler.
Direnerek kazanan kadınları da unutmadılar
Çanakkale`de geçtiğimiz dönem içinde Esan Eczacıbaşı AŞ tarafından yapılan maden arama faaliyetlerine karşı dirençleri ile dikkat çeken ve hukuku zaferlerini kazanan Karadağ Karadağ köylüleri ile görüşen Kadın Platformu üyeleri, burada yapılan mücadele ile ilgili bilgi aldılar. Karadağlı kadınlar, verim vermeyen bağdan, süt alım fiyatlarının düşük olmasından, bankalardan mecburen çekilen kredilerden şikayetçi olurken, 8 Mart`ta Çanakkale`de olacaklarını direnişi ve birlikteliği büyüteceklerini söylediler. Çanakkale Kadın Platformu son olarak Koza Altın Şirketi`ne karşı giriştikleri mücadele ile dikkat çeken ve neredeyse tüm Çanakkale`nin ilgisini ve desteğini olan Dondurma Köyü kadınları ile bir araya geldi. Dondurma Köyü kadınları, altın madenine karşı yaptıkları direnişi anlattılar. Çanakkale Kadın Platformu yetkilileri, kadınlara yönelik önce sağlık semineri ardından ücretsiz kanser taraması yapılacağını ifade ederek, sosyal aktiviteler kapsamında ise film gösterimi organize edeceklerini ifade ettiler.