'8 ilçede toplam 7 bin 672 işlem, hedef 10 bin'

Kentte sokak hayvanları ile ilgili artış gösteren sorunların Çanakkale İl Genel Meclisi'ne taşınmasıyla beraber harekete geçildi. Şu anda Ayvacık'ta devam eden kısırlaştırma ve sağlık taraması projesine dair konuşan Çanakkale İl Genel Başkanı Nejat Önder; "Bugün itibari ile 8 ilçemizde toplam 7672 adet kısırlaştırma ve sağlık taraması yapılmıştır" dedi.

714

Çanakkale'de son zamanlarda artan sokak hayvanı sayısı sebebiyle çalışmalar başlatıldı. Çanakkale İl Özel İdaresi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale İl Şube Müdürlüğü ortaklığı ile kırsal kesimde yaşayan sokak hayvanlarının yaşadıkları alanda, mobil sağlık aracı ile yerinde kısırlaştırma ve sağlık taraması projesi, hız kesmeden devam ediyor. Sokak hayvanlarının yaşam kalitesini arttırılmasının yanı sıra, kentlilerin huzurunun sağlanmasının hedeflendiğini belirten Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; "Merkez, Bayramiç, Biga, Çan, Ezine, Lapseki ve Yenice ilçelerimizde 1000'er adet olmak üzere 7000 adet sokak hayvanımızın kısırlaştırma ve sağlık taraması yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Önder; 'Hayvanların kontrolsüz üremelerini engellemek'
Çanakkale'de kontrolsüz şekilde üreyen sokak hayvanlarının önüne geçilmek adına Çanakkale İl Özel İdaresi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale İl Şube Müdürlüğü ortaklığı ile önlemler alınmaya başlandı. İleride yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğun önüne geçilmesi için başlatılan projeye dair konuşan Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; "Projenin amacı Çanakkale ilimiz merkez belediye, ilçe belediyeler ve beldelerimizin mücavir alanı dışında kalan, köylerimizde, kırsal alanda, ormanlık alanlarda, yolların kenarlarında mecburen yaşamlarını idame ettiren sahipsiz sokak hayvanlarımızın kontrolsüz üremelerini engelleyerek hem onların yaşam kalitesini arttırmak hem de halk sağlığı ve güvenliği açısından ileride yaşanabilecek herhangi bir olumsuz duruma karşı etkili olmaktır" şeklinde konuştu.

'Çalışmalar bizzat yerinde sürdürülüyor'
Başlatılan projede çözülmesi hedeflenen konulara değinen Başkan Önder; "Projemizin hedefleri; Sahipli ve Sahipsiz Sokak Hayvanlarımıza yönelik bu mobil sağlık hizmeti sayesinde kontrolsüz üremenin önüne geçmek, sokak hayvanlarımızı kayıt altına alınarak popülasyonun belirlenmesi, kısırlaştırma ve kayıt altına alınmış sokak hayvanlarının orman alanlarına ve şehir merkezlerine atılmasını engellenmek, mobil kısırlaştırma aracı ile verilecek hizmet neticesinde bu hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkları engellemek, sokak hayvanları ile ilgili toplumsal şikayetlerin önüne geçmek, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın bakmış oldukları sahipli hayvanları içinde alamadıkları sağlık hizmetlerini bizzat yerinde sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

'Hedef; 10 bin'
Şu ana kadar toplam 7672 adet kısırlaştırma ve sağlık taraması yapıldığını dile getiren Başkan Önder; "Projenin başlamasından bu güne kadar; Merkez, Bayramiç, Biga, Çan, Ezine, Lapseki ve Yenice ilçelerimizde 1000'er adet olmak üzere 7000 adet sokak hayvanımızın kısırlaştırma ve sağlık taraması yapılmıştır. Çalışmamız Ayvacık İlçemizde devam etmektedir. Ayvacık İlçemizde şu ana kadar 672 adet işlem yapılmıştır. Bugün itibari ile 8 ilçemizde toplam 7672 adet kısırlaştırma ve sağlık taraması yapılmıştır. Ayvacık ilçemizdeki çalışma tamamlanınca mobil ekiplerimiz Eceabat ve Gelibolu ilçelerimizde çalışmalarına devam edecektir. Çalışmalardaki hedef 10 bin sokak hayvanımızın kısırlaştırma ve sağlık taramasının yapılmasıdır" dedi.
(Dilan Kaynak)

Paylaş