havadurum

650 Bozcaadalı için 'adada yaşamıyor' dilekçesi

898

 AKP Bozcaada İlçe Başkanlığı, Ezine İlçe Seçim Kurulu’na, 2 bin 476 seçmenden 650’si için sürekli adada oturmadıkları gerekçesiyle itiraz ederek, adres tespiti yapılmasını istedi. Ezine İlçe Seçim Kurulu da tespit yaptırdı. Jandarma ve polis, itiraz edilen isimlerin adreslerine giderek adada yaşayıp yaşamadıklarını tutanak altına aldı. Adreslerinde bulunmadıkları gerekçesiyle tutanak tutulan bazı seçmenler, ellerinde elektrik ve su faturalarıyla jandarma ile polis karakoluna gitti. Bozcaada Belediye Başkanı CHP’li Hakan Can Yılmaz, Bozcaada CHP İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş, İYİ Parti Bozcada İlçe Başkanı Şafak Güler tarafından adalı vatandaşlara destek geldi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Belediye Başkanı Yılmaz, 650 seçmenin hemen hemen tamamına ulaştıklarını belirterek, Cuma ve Cumartesi günleri yüzlerce Bozcaadalı vatandaşla beraber ilçe emniyet ve jandarma karakollarına giderek adres tespiti yaptırdıklarını belirtti. Bozcaada İlçe Seçim Kurulu Başkanı Muhammed Emin Bıçak imzalı resmi yazı ile İlçe Seçim Kurulu tarafından tüm itirazların reddedildiğini belirten Yılmaz; “Yine doğru kazanmıştır. Yıllardır Bozcaada’da yaşayan, emek veren, gönül veren, destek veren kazanmıştır” dedi. Konula ilgili son bir açıklamada ilgili AKP Bozcaada İlçe Başkanı Burak Aktan’dan geldi. Dilekçenin, sadece adada yaşamayan sezonluk çalışmaya ve yaz tatil için gelenlerin tespit edilmesine yönelik verildiğini ifade eden Aktan, şikayet dilekçelerinin geri çekildiğini açıkladı. Aynı şekilde Geyikli’de de yapılan şikayet üzerine jandarma tarafından yazlıklarda adres tespit çalışmalarına başlandığı belirtildi.

 
“Hemşerilerimiz oy kullanamama gibi onur kırıcı bir ihtimalle karşı karşıya kalmıştır”
Belediye Başkanı Yılmaz konuyla ilgili açıklamasında; “AKP Bozcaada İlçe Teşkilatı’nın Bozcaada’daki 650 seçmene itiraz etmesi sonucunda; neredeyse tamamına yakını yıllardır adada yaşayan, adada evi veya işletmesi olan birçok hemşerimiz, önce ve özellikle adamızda, ayrıca hiç bir yerde oy kullanamama gibi onur kırıcı bir ihtimalle karşı karşıya kalmıştır. Bu listeden haberdar olduğumuz andan itibaren, gönüllü ve fedakar çalışma arkadaşlarımızla, listede adı olan Bozcaadalı hemşerilerimize ulaştık. 650 seçmenin neredeyse tamamına yakınına ulaşıldı. Bu hemşerilerimiz, ne yazık ki, adada yaşadıklarını ispat etmek için bize elektrik faturası, telefon faturası, tapu vb... kendilerine özel ne varsa göndermekten imtina etmediler, aslında hiç gerek yokken... Cuma ve Cumartesi günü ise yüzlerce adalının bizzat oy hakkına sahip çıkmak için İlçe Emniyet’ine ve Jandarma’ya evrak teslim etmesiyle hareketli saatler yaşandı. Cumartesi günü öğle saatlerinde Çınaraltı Meydanında toplanan seçmenlerle görüşmemde açık olarak ifadem şuydu: Bu kadar küçük bir ilçede, aslı astarı olmayan sebeplerle halkı ayrıştıran, bölünmeye sebebiyet verebilecek, huzursuzluk ve infial yaratan bu liste tamamen geçersiz sayılmalı ve hiç bir incelemeye gerek duyulmadan reddedilmelidir...” dedi. 
 
“Son noktayı Bozcaada İlçe Seçim Kurulu koydu”
Yapılan bir açıklama ile konuya son noktayı ise Bozcaada İlçe Seçim Kurulu’nun  koyduğunu belirten Yılmaz; “Bozcaada İlçe Seçim Kurulu Başkanı Muhammed Emin Bıçak imzalı resmi yazı ile İlçe Seçim Kurulu tüm itirazların reddedildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada: ‘Kararın siyasi parti temsilcilerinin itirazlarını geri çekmiş olmalarından dolayı olmadığı gibi, itirazların geri çekildiğine dair itirazcılar tarafından başkanlığımıza ulaştırılmış bir dilekçe de bulunmamaktadır’ denilmiştir. Kararın sonuç bölümünde: İtirazların tamamı reddedilmiş ve herkesin oy kullanabilme hakkı korunmuştur. Uzun sözün kısası: Yine halk kazanmıştır. Yine akl-ı selim kazanmıştır. Yine doğru kazanmıştır. Yıllardır Bozcaada’da yaşayan, emek veren, gönül veren, destek veren kazanmıştır” dedi. 
 
“Yine kazanacağız”
Yılmaz son olarak; “650 adalı için itiraz dilekçesi vardır. Net... Dilekçenin geri çekildiğine dair bir bilgi-belge yoktur.  Yargı; bu itiraz listesini, halkın haklı isyanı neticesiyle reddetmiştir... Süreçte emeği geçen yürekli çalışma arkadaşlarıma, bize destek veren vatandaşlarımıza, oylarına sahip çıkmak adına her türlü bilgi ve belgelerini bize ulaştıran Bozcaada halkına, Sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunarım... Biz haklıyız... Emin olun yine (tarihi bir farkla) biz kazanacağız...” ifadelerini kullandı.
 
“Adada yaşamayanların bilinmesini istedik”
Konuyla ilgili bir açıklama da AKP Bozcaada İle Başkanı Aktan’dan geldi. Aktan yaptığı yazılı açıklamada; "AK Parti İlçe Yönetimi olarak adada yaşayanların adada oy kullanması, adada sadece sezonluk çalışmaya gelenlerin ve yaz aylarında adaya kısa süreliğine tatile gelenlerin asıl yaşadıkları yerlerde oy kullanmaları noktasındaki kanaat sebebi ile seçmen listelerini aynen CHP ve diğer partiler gibi bizde inceleme yaptık. Adada yaşamayan ve geçici olarak gelip giden ve sezonluk çalışmaya gelenlerin oylarını asıl yerlerinde kullanmalarını istedik. Seçim günü gelip oy kullanıp akşam gemisi ile dönenlerin Bozcaada’nın geleceğine yön vermelerini istemedik. Yine evini başkasına kiralamış kendisi tatil amaçlı yaz aylarında gelip karavanında kalan ve artık Çanakkale de oturanların ikamet ettikleri yerde oylarını kullanmalarını istedik. Yani aslında iddia edildiği gibi amaç ayrıştırmak, insanları sorgulatmak, karakola çağırtmak değildi. Samimi olarak istenen gerçekten adada evi olan ve adada yıl içerisinde uzun zaman yaşayan kişilerin oy kullanmalarıydı. Hatta bu konuda YSK’nın kararı da herkesin bulunduğu yerde oy kullanmasıydı. Ancak gelinen nokta itibari ile adada bir kısım seçmenin oluşturduğu kamuoyunun, aslında bugüne kadar sokakta var olan kanının tam tersine sezonluk çalışmaya gelen ile sadece yaz dönemlerinde 3-5 günlüğüne tatile gelen kişiler gibi öğlen gemisi ile gelip oy kullanıp akşama dönmek şeklindeki tavrın adalılarımız tarafından talep ve kabul gördüğünü gördük. Gün içinde üst yönetim parti yetkililerimiz ile yaptığımız görüşmeler ve girişimler sonucunda bugün itibari ile Bozcaada da seçmen listesinde bulunan herkesin oyunu Bozcaada da kullanması notasında ortak fikir de çıktı. Sonunda da Bozcaada da var olan herkesin Bozcaada da oy kullanması noktasında karar ortaya çıktı. Söz konusu Bozcaada olduğunda gerektiğinde her şeye rağmen elimizden gelen çabayı göstermekten kaçınmayız. Burada tüm Bozcaada sakinlerine de Bozcaada konusunda tüm eksiklerin farkına vararak ve Bozcaada’nın hak ettiği noktada olmadığını bilerek 31 Mart yerel seçimlerinde oylarını kullanırken sadece siyasi ve ideolojik hesaplarla oylarını kullanmamalıdırlar. Biz kocaman bir aileyiz. Bozcaada bizim, Bozcaada hepimizindir. Seçim sürecinin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş