52 gün kaldı...

Engelliler haftasını çeşitli etkinlikler ile kutluyoruz.
Bir gerçek var; pek üzerinde durulmuyor.
Herkes bir şeyler söylüyor, atanlar tutanlar propagandanın bini bir para.
Ya gerçek?...

491
7/7/2005 tarihli resmi gazete ile yürürlüğe giren 5378 sayılı  engelliler yasasının geçici 2.ve 3. maddeleri ile düzenlenmesi gerekli bazı uygulamalar için 7 yıllık süre belirlendi.
 
5378 sayılı Engelliler yasasının geçici 2. ve 3. Maddesi şöyle:
Geçici Madde 2- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar,Ê mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.
 
Geçici Madde 3- Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir.
 
7  yıl adeta göz açıp kapayıncaya kadar geçti.
Bu 7 yıl içersinde engelliler haftaları hep kutlandı, gündeme geldiği her fırsatta engellilerin engelsiz hayata kavuşmalarına hep vurgu yapıldı.
Şimdi yasa gereği 52 gün sonra kamusal alanda engelli vatandaşlarımız için tüm engellerin kaldırılmasının sağlanmış olması gerekecek.
 
Şöyle bir etrafımıza bakalım, ne kadar bir gelişme sağladık bu konuda.
Bana göre koca bir hiç.
Kamusal alanda  yöneticiler, artık sorumluluk altına girecekler.
Geçiş süreci olarak belirlenen 7 yıl, 7/7/2012 tarihinde doluyor.
Şunu bilin ki;  kamusal alanda engellilerin erişebilirliği noktasında önlem almayan yöneticiler bundan böyle kanunlara göre suç işlemiş olacaklar.
Artık sınava girmek için sınav salonlarına kargo tulumba çıkarılan, devlet dairelerine giremeyen, otobüse binemeyen tüm engelliler bu erişim hakkını kullanamamaktan dolayı yetkililerden şikayetçi olmak haklarına sahiptirler.
Bu erişim hakkı için gerekli önlemleri almayan yöneticilerde kanun maddesinin gereğini yerine getirmediğinden dolayı suçludur.
5378 sayılı engelli yasasına göre olması gerekli durum böyle .
Burası Türkiye, bakalım bu konu nasıl yozlaştırılacak.
 
Bu ülkede 8 milyon engelli vatandaşımız var, sonuçta hepimiz birer engelli adayıyız.
Gelin  hiç olmaz ise, bu konunun sıkı takipçisi olalım.
52 gün sonra sorumluluklarını yerine getirmeyen;  kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılarda engellilerin erişim sağlaması için gerekli tedbirleri almayan sorumluk sahibi yetkililerin peşini bırakmayalım.
Kanunun gereklerini yerine getirmeyenlere karşı hukuki haklarımızı kullanalım.
Bu sefer bir duyarlılık geliştirelim.
Bir başlangıç yapalım; haklarımız ile yaşamak için, hukukun üstünlüğünü  sağlamak için.
Paylaş