havadurum

51 yıllık kent değeri; Troia Festivali

Bu yıl 51`incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Troia Festivali`nin programı netleşmeye başladı. Önümüzdeki günlerde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın yine her yıl olduğu gibi basın açıklaması ile duyuracağı festival, yine önemli sanatçıları ve yazarları Çanakkaleliler ile buluşturacak.

1628
50 yılı aşkın köklü bir geçmişi, tecrübesi ve kesintisiz düzenlenen organizasyonları ile kentin bir değeri haline gelen, her yıl merakla programı beklenen ve takip edilen Troia Festivali bu yıl da dolu dolu geçecek. Her yıl ülkenin önemli sanatçılarını kentliler ile buluşturan, söyleşilere katılan Türkiye`nin en önemli yazarları ve gazetecileri ile gündemi değerlendiren Troia Festivali, bu yıl da yine aynı coşku ve nitelikte bir program hazırladı. Bu yıl 12-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek olan Troia Festivali, “Türkiye`de ve dünya üzerinde yaşanan tüm acılara, Ortadoğu`da yaşanan zulümlere, insanların gözyaşlarına” sanat ve kültür ile dokunarak, “Barışan kenti” misyonundan gelen sorumluluğu kent kamuyonun ilgisini çekeçek.
 
Bu bir tesadüf mü?
Daha önce de Ataol Behramoğlu`nun kaleme aldığı Barış Deklerasyonu ile İsrai`in Lübnan saldırısına karşı sessiz kalmayan Çanakkale, tam 8 yıl sonra yine bir İsrail katliamının yaşandığı süreçte Troia Festivali`ni organize ediyor. Yine Ortadogu`da yine devlet terörü ile halkların üzerine karabasan gibi çöken İsrail`in katliam yaptığı bir dönem ve yine Troia Festivali. Türkiye`de ve dünyada yaşanan gelişmelere sessiz kalmayan Çanakkale, bu yıl da sanatın ve kültürün sesi ile çığlık atacak!
 
Sergiler “ses” olacak
Bu yıl özellikle sanatsal ve kültürel etkinliklere ağırlık verilen Troia Festivali kapsamında başta Palamut Depoları, Korfmann Kütüphanesi, Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Çanakkale Belediyesi Yazar Sanatçı Evi ve Halk Bahçesi`nde çeşitli sergiler düzenlenecek. Program kapsamında “Gezi-Maden-Çocuk Gelinler” başlıklı bir Sualtı Fotoğraf Sergisi ile “Kadına Şiddete hayır- Sheddeath” isimli fotograf sergisi olduğu öğrenildi.
 
Spor ve çocuklar da unutulmadı
51`inci Troia Festivali etkinlikleri kapsamında spor etkinlikleri ve çocuklar da yine her yıl olduğu gibi unutulmadı. Sokak Basketbol Turnuvası`ndan, Satranç Turnuvası`ne ve Fubol Şenliği`ne kadar çeşitli etkinlikler organize dilecek. Çocuklar için ise şişme oyun parklarından, pandomim ve kukla gösterilerine, drama oyunlarından çok sayıda aktiviteye kadar çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bunların dışında da çocuklara özel çevre ve aile gibi konularda sergiler, çocukların beğenisine sunulacak.
 
Ülke gündemi tartışılacak
Troia Festivali kapsamında bu yıl da söyleşiler ile ülke ve dünya gündeme konuşulacak. Türkiye`nin önemli gazeteci ve yazarları kentte, Çanakkaleliler ile buluşacak. Basılmamış kitabının toplatılması ile ülke gündemine giren başarılı gazeteci Ahmet Şık, yazıları ve haberleri gündem olan gazeteciler İsmail Saymaz, Kadri Gürsel, Gazeteci Utku Çakıröz`e ve IPI Uluslararası Yönetim Kurulu üyesi Gazeteci Ferai Tınç`a kadar önemli gazeteci ve yazarlar Çanakkaleliler ile buluşacak. Bunların dışında da belgesel gösterimleri ile Çanakkale Bienali Atölya Çalışmaları gerçekleştirilecek.
 
Konserler de cabası olacak
Ülke ve dünya gündemine ilişkin sanatsal ve kültürel etkinliklerin ötesinde ülkenin önemli sanatçıları ve müzik grupları da yine Çanakkalelilere unutulmaz bir 4 gün yaşatacaklar. Eski Bando 45`likler konserinin yanı sıra Yeşim Salkım ve Metin Uca, Vedat Sakman ve İlhan Şeşen, Bülent Ortaçgil, Yasemin Göksu sanatçıların yanı sıra, kentin yerel grupları, Grup türkü, Çanakkale Kent Orkestrası, Grup Ezgi de sahne alacak. Ömer Hayyam`a ait olduğu ileri sürülen bir şeeri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı gerekçesi ile 10 ay hapis cezası ile yargılandığı süreçte ülke gündemine oturan, dünyanın en önemli sanatçıları arasında gösterilen Fazıl Say`da Çanakkalelileri konser verecek. Fazıl Say ve Serenad Bağcan konseri 12 Ağustos tarihinde organize edilecek. Çeşitli dans ve müzik gruplarının yanı sıra Canan Anderson`nun keman resitali de Çanakkalelileri büyüleyecek. Tiyatro ile çeşitli dans ve müzik grupları ile de renklenecek Troia Festivali, yine heyecanla bekleniyor.
Paylaş