41 milyon TL’lik bütçe tartışma yarattı

İl Genel Meclisi’nde 2014 yılı için ayrılan bütçe tartışmalara neden oldu.

800
 
Çanakkale İl Genel Meclisi’nde 2014 yılı bütçe görüşmeleri başladı. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin önderliğinde toplanan meclis üyeleri, 41 milyon TL olan 2014 yılı bütçesi ile ilgili bilgilendirildi. 2014 yılı bütçe hazırlığı görüşmelerinde zaman zaman tansiyon yükselirken, CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da bütçeye ayrılan bu paralarla hiç bir şey yapamayacaklarını belirterek; “Bu paralarla hiç bir şey yapamayız” dedi.
 
 
Tekin; “Kentimize en iyi hizmeti sunacağız”
İl Genel Meclisi Kasım ayının ilk toplantısı yapılan yoklama ile başladı. Gündemde yer alan maddelerin görüşülmesinin ardından 2014 yılı bütçe görüşmeleri de start aldı. Toplantıda konuşan İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin; “Kasım ayı bütçe ayıdır. İstişare yaparak bütçemizi görüşüp karara bağlayacağız. Çanakkale`ye en iyi hizmeti yapacak bütçeyi hazırlayacağız. Bütçemiz hayırlı olsun. En iyi hizmetleri yapacağımıza inanıyorum” dedi.
 
Bütçe komisyona havale edildi
Bütçe ile ilgili bilgiler veren İl Özel İdaresi Mali Hizmetler Müdürü Soner Ateşli, 2014 yılı bütçesinin 41 milyon TL olduğunu söyledi. Ateşli; “41 milyon TL gelir ve 41 milyon TL gider olmak üzere yine her zaman olduğu gibi denk bir bütçe şeklinde hazırladık. Gelir cetvelinde görüldüğü üzere Lojman Kira Gelirleri 250 bin lira, Diğer Taşınmaz Kira Gelirleri 750 bin lira, Mevduat Faizleri 4 milyon lira, Merkezi idare Vergi Gelirlerinden Alınan Paylar 34 milyon 500 bin lira, Maden İşletmelerinden Alınan Paylar ise 1 milyon 500 bin lira olmak üzere toplamda 41 milyon liraya mal olmaktadır. Çanakkale İl Özel İdaresi gider cetveli 41 milyon liraya bağlandı. Ekonomik sınıflandırma düzeyindeki gider bütçesi personel giderleri olarak 8 milyon 777 bin 500 lira, SGK devlet primi giderleri 1 milyon 255 bin lira, mal ve hizmet alımları giderleri 9 milyon 347 bin lira, faiz giderleri 1 milyon 20 bin lira, cari transferler 1 milyon 347 bin lira, sermaye giderleri 12 milyon 448 bin lira, sermaye transferleri 1 milyon 255 bin lira, yedek ödenekler de 2 milyon 050 bin lira olarak toplamda 41 milyon liralık gider bütçesi oluşturuldu” dedi. Sunumun ardından 2014 mali yılı İl Özel İdaresi hazırlık bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’nda Karma Komisyonuna oybirliğiyle havale edildi.
 
Kasım ayı çalışma takvimi belirlendi
İl Genel Meclis üyeleri bütçe için 20 gün toplanacak. İl Genel Meclisi’nde, 2014 mali yılı İl Özel İdaresi hazırlık bütçesi 20 gün görüşülecek. AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda, CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk ve MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, bütçe görüşmeleri için tespit ettikleri günlerin bulunduğu önergeyi meclis başkanlığına sundu. Önergeye göre, meclis üyeleri fiilen 04-05-06-11-12-13-18-19-20-25-26 ve 30 Kasım 2013 günlerinde yapılacak toplantılarda bütçeyi görüşecek. 07-08-14-15-21-22-27 ve 28 Kasım 2013 günlerinde ise komisyonlar kendilerine ayrılmış olan bölümlerde karma komisyon olarak fiilen toplanacak.
 
Bütçe tartışma yarattı
İl Genel Meclisi’nde 2014 yılı için ayrılan bütçe tartışmalara neden oldu. 2014 yılı bütçesi ile ilgili söz alan AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda; “Bütçede dengeli dağıtım yapılmasında fayda olacaktır. Dengeli dağıtım yapılacağına da inanıyorum. 2014 yılı bütçesi Çanakkale`mize hayırlı olsun” dedi. Daha sonra söz alan CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk; “Türkiye`nin gözbebeği olan bir ilde bu kadar bir bütçeyle hiç bir şey yapamayacağımızı geçen yılda söylemiştik. Yapılamadığı da meydandadır. Yollarımız meydanda ve yapılan yatırımlar meydanda. Mecliste haberimiz olmadan bazı paralar geliyor ve bu paralar bazı yatırımlara yönlendiriliyor. Ancak, bu paralarla hiç bir şey yapamayacağımızı geçen dönemde gördük. Bu nedenle geçen dönem ne olduysa bu dönemde de benzer bir çalışmamız olacak. Bu aldığımız para borca da yetecek para değil. İnşallah bir şeyler olurda Çanakkale`ye paralar gelir bizde hizmet etmeye çalışırız. Yoksa bizim yapacak hiç bir şeyimiz yok” diye konuştu. Öztürk`ün eleştirilerine yanıt veren İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin; 2013 yılı içerisinde 183 kilometre asfalt yaptıklarını söyledi. Köylere parke taş ve çocuk oyun gruplarının yapıldığını dile getirdi. Bunun üzerine Öztürk ise yapılan asfaltların halinin içler acısı olduğunu dile getirdi. MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün ise bütçenin hayırlı olmasını dileyerek köylere bütçeden dağıtılan paraların adaletli dağıtılmasından yana olduklarını vurguladı.
Paylaş