4’üncü Murad’ı aratmayan yasa!

Geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifi kafaları karıştırdı. Turizm teşvik belgesine sahip olan ve Turizm bakanlığından ruhsat alan oteller de dahil olmak üzere, 100 metre yakınında bir eğitim kurumu veya ibadethane bulunan satış noktası ve restoranlarda içki satılamayacağı ifade edildi. Yasanın bu haliyle kabul edilmesinin 4’üncü Murad döneminin aranmayacağı düşünülüyor.

463
Geçtiğimiz hafta ülke gündemine oturan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın “Bizim milli içkimiz ayrandır” çıkışı pratikte de karşılık buldu. Çok sayıda eleştiri alan ve özellikle sosyal paylaşım sitelerinde bolca ti’ye alınan Başbakan Erdoğan’ın “Milli içki” sözlerinin ardından geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni verilen yasa teklifi, Osmanlı’nın alkol ve tütün ürünlerini yasaklayan padişahı olarak tarihe geçen 4’üncü Murad’ı hatırlattı. Oteller ve turistik işletmeler başta olmak üzere, her türlü eğitim kurumuna ve ibadethanelere 100 metre yakınında bulunan satış noktası ve restoranlarda artık içki satılamayacak. Kanun teklifinde “İbadethaneler ile her türlü eğitim ve öğretim faaliyetinin icra edileceği tesisler" olarak kullanılan cümlenin ucunun açıklığı, 100 metrelik belirlenen alan içinde, sürücü kursu olan bir turistik tesis, bir içkili restoran, otel, bakkal ya da marketin alkollü içki satış ruhsatı iptal edilebileceği ifade ediliyor.
 
İşte o madde
Söz konusu kanun teklifinin 4. Maddesi ile 4250 sayılı Yasanın 9. Maddesi şöyle düzenleniyor: "Alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik ticari faaliyetler ancak mahalli mülki amirin izni ile icra edilebilir. İzinsiz faaliyet gösteren işletmeler kapatılır. Bu iznin verileceği ticari işletmeler ile ibadethaneler ve her türlü eğitim öğretim faaliyetinin icra edildiği tesisler arasında asgari yüz metre mesafe bulunması şarttır. Turizm teşvik belgesine sahip ticari işletmeler bakımından birinci fıkra hükmüne göre ayrıca izin alınmasına gerek yoktur. Ancak birinci fıkranın son cümlesi hükmü turizm teşvik belgesine sahip ticari işletmeler bakımından da uygulanır."
 
Yetki vali ve kaymakamların
İlgili madde ile 100 metrelik alan içinde “Her türlü” eğitim kurumu ya da ibadet hane olan alanlar içindeki turistik işletmeler, oteller, bakkallar ve diğer içki satışı yapan işyerlerinin işçi ruhsatları iptal edilme, yanı işyeri açmayı düşünenlerin hayalleri ise suya düşme tehlikesi ile karşı karşıya. Mevcut kanuna göre belediyeler restoranlara işyeri ruhsatı verirken kanundaki şartlara bakıp içkili yer ruhsatı da veriyordu. Torba yasa teklifi ile bütün yetki valilik ve kaymakamlıklara veriliyor. Vali bir restorana veya bakkala ruhsat vermek istemezse, o işletme ruhsatı alamayacak. Böylece Valilik ve kaymakamlıklar isterse şehrin tamamında bile içki satışını yasaklayabilir çünkü teklifte ruhsatın hangi koşulda verileceği ya da hangi durumda iptal edileceğine ilişkin bir kriter de bulunmuyor.
 
İçkinin değil satılması dışarıdan görülmesi bile yasak!
Teklifteki bir başka maddeye göre, alkollü içki satılan ve tüketilen yerlerde içki içildiği ve satıldığının dışarıdan görünmemesi gerektiği ifade ediliyor. Maddede, bu kurala uymayan işletme sahibine 50 bin TL`ye kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.
Paylaş