4+4+4 kavga gürültü komisyondan geçti

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi bölünmüş olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi Komisyon`da kabul edildi. Kabul edilen kanun teklifine Çanakkale’den ilk tepkiler geldi.

612
Eğitimde 4+4+4 düzenlemesinin görüşüldüğü Milli Eğitim Komisyonu’nda AKP’li milletvekilleri ile CHP`li milletvekilleri arasında kavga çıktı fakat bu bile AKP’li komisyon üyelerini durduramadı ve tasarı komisyondan geçti. Tasarının maksadının çocuk işçiler yaratılıp emperyalist güçlerin hizmetine verilmesi ve yapılmak istenenin eğitimle alakalı olmadığı savunuldu. AKP’nin şimdiye kadar hiçbir eğitim tasarısını 3 yıldan fazla sürdürmediğini belirten sendika başkanları her yıl eğitim sisteminin asimile edildiğini ve kafaların arkasındakinin imam hatip ortaokulları olduğu belirtildi.
 
 
“AKP faşizan bir tutum içindedir”
AKP’nin mantığının 12 Eylül mantığıyla aynı olduğunu vurgulayan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Talat Koç “AKP’nin eğitim başta olmak üzere bu konulardaki tutumu, hiçbir şekilde görüş ve öneri almadan hareket etmesi AKP’nin mantığının bir anlamda 12 Eylül mantığı olduğunu kanıtlamaktadır. Daha önceden şikayet ettiği davranışları gücü ele geçirdikten sonra kendisi daha çok yapar hale geldi.  Gündeme getirdiği eğitimle ilgili bu çalışmanın hiçbir pedagojik ve bilimsel temeli yoktur, hiçbir ihtiyaçtan kaynaklanmamaktadır. Toplumun yarısını kadınları toplumun dışında bırakmak ve büyük bir kısmını da çocuk işçi haline getirerek sömürenlerin, emperyalistlerin hizmetine sunmak istiyor. Aslında bu doğal ve beklenen bir durum, AKP mevcudiyetini uluslar arası şirketlerin taşeronluğunu yaparak sağlıyor ve arkasındaki bu gücü korumak için tüm eğitim sistemini ticarileştiriyor. Komisyondan bu tasarıyı şiddete dönüştürerek geçirmesi de ne derece faşizan bir yaklaşıma sahip olduğunu gösterir. Biz mücadelemizi devam ettireceğiz ve bu gündem meclise geldiğinde iş bırakma etlemi yapacağız. Toplumsal değerlere ve demokrasimize sahip çıkmak bizim görevimiz” dedi.
 
 
“10 yaşında çocuğunuzu tornacıya çırak verirmisiniz?”
4+4+4 diye adlandırılan sistemin zorunlu eğitimi 4 yıla düşürdüğünü belirten Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, “Ülkemizde zorunlu eğitim dört yıla düşürüldüğünü düşünüyoruz. AKP hükümeti eğitimde uyguladığı hiçbir politikayı 3 yıl üst üste uygulayamamıştır. SBS demiştir uygulayamamıştır, okul öncesi eğitim zorunluluğunu getirmiştir uygulayamamıştır. Burada uygulanmak istenen zorunlu eğitimi 12 yıla uzatmak değil, kafaların arkasında ki İmam Hatip okullarının önünü açmaktır. İyi bir kamuoyu oluşturulabilirse geri çekilebilir diye düşünüyoruz fakat oluşturulamadı. Önergeyi veren milletvekilinin eşi bile bu tasarının ne anlama geldiğini anlamamıştır. Bu hükümetin eğitim diye bir sorunu yok eğer sorun olarak görülseydi bu tür politikalar belirlenmezdi. TBMM’ne bu şekilde gelirse eğer tüm Türkiye’de iş bırakacağız. Kamuoyu baskısını azaltmak için 4 yıldan sonra değil 8 yıldan sonra yönlendirme yapılacağı yönünde değişiklik yaptılar fakat bu bir önergeyle 4 yıldan sonraya çekilebilir. Dünyanın hiçbir yerinde 16 yaşından önce mesleki eğitime yönlendirme yoktur. Soruyorum siz çocuğunuzu 10 yaşında tornacıya çırak verir misiniz?” diye belirtti.
Paylaş