4+4+4’e tepkiler çığ gibi

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, 4+4+4 eğitim sisteminde sağlık raporu karmaşasını kamu-oyuyla paylaştı. Çanakkale’de her geçen gün sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Çocuk Doktorlarının görevi çocuğun sağlığı ve hastalığıdır, okul olgunluğu değil! Çocuk doktorlarının görevi çocuğun sağlığını ve hastalığını kontrol ederek tedavi etmektir. Okula başlamaya hazır olmamak `bir hastalık` mıdır ki çocuk doktoru bir tanı koysun ve tedavi etsin” dedi.

352
Çanakkale’de her geçen gün sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Çocuk Doktorlarının görevi çocuğun sağlığı ve hastalığıdır, okul olgunluğu değil! Çocuk doktorlarının görevi çocuğun sağlığını ve hastalığını kontrol ederek tedavi etmektir. Okula başlamaya hazır olmamak `bir hastalık` mıdır ki çocuk doktoru bir tanı koysun ve tedavi etsin. Çocuk doktoru belki çocuğun fiziksel gelişimini çocuğun yaşıtlarına ve kendi büyüme skalasına göre boy ve kilosunu ve sağlığını okul açısından değerlendirebilir. Fakat çocuğun okul olgunluğu sadece çocuğun boyuna kilosuna, sağlık durumuna bakılarak anlaşılamaz ve kapsamlı bir değerlendirme gerektirir. Çocuğun tüm gelişim alanları ve becerileri değerlendirilir” dedi.
 
Neden Çocuk Doktorları çocuğun okul olgunluğunu değerlendiremez?
Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çocuğun okul olgunluğunun birçok alanı vardır. Birincisi çocuğun akademik olarak hazır olması, ikincisi ince ve kalın motor gelişimi, üçüncüsü sosyal-duygusal ve psikolojik olgunluğudur. Bu değerlendirmeyi ancak çocuk gelişimi ve psikolojisi uzmanı pedagoglar çeşitli psikolojik ve akademik testler yaparak, aile ve çocuk ile görüşerek yapabilir. Çocuk doktoru çocuğun gelişimini bir pedagog gibi Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, AGTE ve Denver II Gelişim Tarama Testi gibi gelişimsel testler yaparak değerlendiremez. Yine çocuğun duygusal, sosyal, psikolojik olgunluğunu çocuk ve ailesi ile görüşerek anlayamaz. Çünkü çocuk doktoru o alanda eğitim almamıştır. Uzmanlık alanı farklıdır. Eğer çocuk doktorları çocukların gelişimini, akademik ve duygusal-psikolojik olgunluğunu değerlendirebilseydi pedagog diye bir meslek olmazdı? Kısacası doktorlar açısından bakıldığında çocuk doktorlarını alanı dışındaki bir işle meşgul etmek, çocuklar açısından bakıldığında ise plastik cerrahın kalp ameliyatı yapması gibi bilime terst bir durum söz konusudur.”
 
“Okul olgunluğu değerlendirmesi titiz bir iştir!”
“Ayrıca bu değerlendirme ve testlerin yapılması bir tek çocuk için saatlerce sürer ve birkaç görüşme gerektirir” diyen Koç; “Çocuğun gelişimini değerlendirmek Sağlık Ocaklarında işe başlamak için 5dk alınan rapor gibi değildir. Çocuğun tüm hayatını etkileyecek bu değerlendirme ciddi bir iştir ve belli bir zaman ayırmak gerekir. Çocuk doktorlarının uzmanlık alanı dışındaki bu işi nasıl yapacakları ve ne kadar zaman ayırabilecekleri, taleplere nasıl yetişecekleri merak ediliyor. Bu durumda raporun anlamı nedir? Ayrıca çocuk gelişiminin evrensel yaş dönemleri vardır. Bu gelişim çocuktan çocuğa bir kaç ay fark etse de belli bir yaş aralığına göredir ve çocuk o yaş aralığını doldurmadan o gelişim seviyesine erişemez. Yani ilkokula başlamaya hazır olmak için tüm gelişim alanlarında belli bir seviyeye gelmiş olmak gerekir. Bu da yaşla bağlantılı olduğuna göre çocuk ne kadar iyi yetişmiş de olsa yaşından büyük olamaz. Çocukların 72 aydan önce ilkokula başlamaya hazır olmadığı yabancı ve yerli literatürde akademik makaleler yazılıyorken çocuğun bu yaştan daha önce ilkokula başlamaya hazır olmadığına dair rapor almaya ne gerek var? Yani çocuğun normal gelişim sürecinde 72 aydan önce okula hazır olmadığı neden sanki bir kusur gibi belgelenmeye çalışılıyor? Neden çocuklarımıza bu haksızlığı ediyoruz?” şeklinde konuştu. Koç, ayrıca 4+4+4 eğitim sisteminde sağlık raporu karmaşası ile ilgili Uzman Pedagog Sevil Yavuz’un (Çocuk, Ergen ve Aile Psikolojisi) hazırladığı raporu da kamuoyuyla paylaştı.
Paylaş