4+4+4’e tepkiler çığ gibi

Yasalaşmasıyla birlikte tepki çeken 4+4+4 eğitim sistemi Çanakkale’de düzenlenen eylemle protesto edildi.

823
 
 
Kentte 4+4+4 eğitim sistemine karşı tepkiler her geçen gün çığ gibi büyürken önceki gün de Çanakkale Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin kordonboyunda Truva Atı önünde düzenlediği eyleme başta Eğitim Sen, TKP, Ziraat Mühendisleri Odası, DİSK Genel İş Sendikası, Öğrenci Kollektifleri, Dev-Sağlık Sen, İntepe Beldesi Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz olmak üzere birçok oda, meslek kuruluşu ve STK destek verdi. Vatandaşlar kurulan stantlarda imza atarak tepkilerini gösterirken, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da imza atarak eyleme destek oldu. Halkevleri sözcüsü Umut Şükran Aydın yaptığı açıklamada 4+4+4 yasasının tamamen iptal edilmesi ve tüm uygulamaların derhal durdurulması için mücadele başlattıklarını duyurdu.
 
“5 yaşında zorunlu eğitim olmaz, olmamalı”
Yasanın eğitimi pahalılaştırmak ve özelleştirmek için çıkarıldığını söyleyen Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, yeni dönemde erken yaşta başlatılacak eğitim sitemine ateş püskürdü. Halkevciler: “Eğitim haktır paralı hale getirilmesine özelleştirilmesine karşıyız. 4+4+4 eğitim sistemi, her kademede veliler için yeni soygun düzenekleri kuruyor. Bu düzenlemeyle kamu kaynaklarından yaratılacak teşviklerle özel okul sayısını arttırmayı, eğitimi patronlar için kârlı bir sektör haline getirmeyi hedefliyorlar. 5 yaşındaki çocuklarımızın ruhsal ve bedensel gelişimleri açısından hazır olmadıkları ilkokullara zorla gönderilmesini istemiyoruz. Okullar velilerin bilgisi dahi olmadan bölünüyor, çocuklar evlerinden uzaklara, öğretmenler okuldan okula sürülüyor. Servis paralarının nasıl ödeneceği, ikili eğitim başladığında çalışan anne ve babaların çocuklarının ne olacağını kimse sormuyor. Yasa çocuklarımızın geleceğini değil, patronların iş gücü ihtiyacını düşünüyor. Çocuklarımıza ucuz işçi olmak dışında bir gelecek hakkı tanımıyor. Bu yasa kadınlara düşman. Eğitim içeriği AKP`nin zihniyetiyle yani `kadınların eşit olmadığı` fikriyle şekillendiriliyor. Seçmeli din derslerinde daha 5. Sınıftaki öğrencilere örtünme serbestliği getiriliyor. 18 yaşın altında evlenebilmenin yani çocuk gelinlerin önünü açıyor. 4+4+4 ile mevcut okullarımıza el koyarak, yenilerini kurarak binlerce imam hatip okulu açıyorlar ama bununla da yetinmiyorlar. Bilim derslerinin verilemediği okullarımıza seçmeli adı altında, ek `zorunlu` din dersleri getiriyorlar. AKP, 4+4+4 eğitim modeliyle tek bir mezhebi herkese dayatmayı, sorgulamayan, düşünmeyen, aksine iktidarlara ve patronlara kolluk eden `dindar ve kindar` nesiller yetiştirmeyi hedefliyor. Bu yasa eğitimi verecek öğretmenlerimizin fikri bile alınmadan hazırlandı. Yasayla öğretmenlerin tamamen güvensizleştirileceği, performans, norm kadro gibi dayatmalarla köle gibi çalışmaya zorlanacağı bir dönem hazırlanıyor. Bu nedenle; 4+4+4 derhal durdurulmalıdır” dedi.
 
“Çanakkale halkı uyumayın”
4+4+4 eğitim sistemi karşısında halkı uyaran Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Bu sürece herkesin sahip çıkması gerekiyor. Sistemin amacı bellidir. Yaşamına sahip çıkmayan, sorgulamayan, düşünmeyen ve güdülen bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. Çanakkale halkı uyumayın!” dedi.
 
Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Başından beri bu sistemin sıkıntı ve sorunları ile ilgili defalarca açıklama yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Türkiye halkı artık bir karar vermek zorunda. Yaşamlarını kendileri mi yönlendirecek yoksa sorgulamayan bir toplum olarak emperyalizmin oyuncağımı olacaklar? Bilimin dışlandığı bir süreçteyiz. Orta çağ mantığının oluştuğu bir döneme giriyoruz. Çoğu kişinin gelişmiş ülkeler ne yapıyor diye sorması gerekiyor. 12 yıla çıkıyormuş gibi gösterilen fakat 4 yıla indirilen eğitim sistemini istemiyoruz. Biz zorunlu 14 yıl eğitim istiyoruz. Şimdi fiilen uygulamalara karşı çıkma zamanı, tüm halkımız, kurumlarımız, velilerimiz, öğrencilerimiz bu imza kampanyasına destek verin. Çanakkale halkı uyumayın. Meydanlarda dediğimiz gibi susma sustukça sıra size gelecek. Artık Uyumayın.”
 
Nalbant: “Amaç laik sistemi yıkmak”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant amacın laik düzeni yıkmak, sözde dindar, özde kindar nesiller yetiştirmek olduğunu belirterek; “Ülkemizin geleceğini yok olmaktadır gelin sesinizi duyurun” diyerek halkı mücadele etmeye çağırdı.
 
“5,5 yaşındaki bir çocuğun okula gönderilmesi bir pedogojik katliamdır”
TKP Çanakkale İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada ise yaş sınırının düşürülmesinin okul mevcutlarını artıracağına dikkati çekilirken, alt yapı yetersizlikleri ile kazalara davetiye çıkarılacağının altı çizilerek; “5,5 yaşındaki bir çocuğun okula gönderilmesi bir pedogojik katliamdır. AKP’nin gerici ve piyasacı eğitim politikasını işlemez hale getirmeli ve engel olmalıyız. Çocuklarımızın kaydını bu sisteme göre yaptırmayalım” denildi.
 
 
Uslan’dan AKP’ye ilginç gönderme
4+4+4 eğitim sistemini hayata geçiren AKP’ye ilginç göndermelerde bulunan DİSK Genel İş Sendikası Başkanı Erdinç Uslan: “Türkiye nereye gidiyor? Eğitimde reform yapıyoruz dediler, ücretsiz kitap dağıttılar. Köylü Ahmet amcam: “Allah razı olsun Tayyip’ten” dedi. Hastanelerimizi açtılar. Sağlık reformu dediler. Üniversite Hastanesi’ne gidemiyorduk. Gider olduk. Hastanenin adını değiştirdik. Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi yaptık. Balık beyinliyiz. Çabuk unutuyoruz. Birlikte olursak durdururuz. 4+4+4 eğitim sistemini yaratanlar 4X4’lere binmeye devam edecekler, ama bizler sokaktaki insanlar da 4/4 şeklinde yaşamaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın geleceği ilgili özellikle imam hatip liselerinin daha da meşru hale gelmesini sağlayacak bu eğitim sisteminin karşısındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.
 
Kordonboyu’ndaki Truva atının yanında düzenlenen basın açıklaması sonrasında vatandaşlar imza kampanyasına destek verdi. 4+4+4 ile ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlar da 5 yaşın eğitim için erken olduğu görüşünde. İşte vatandaşların 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili düşünceleri;
 
 
Meryem Güçlüol
“Türkiye’de yaşam zaten sıkıntılı. Bu durumda bu kadar erken bir yaşta çocukları almaları gereken eğitiminin dışında yaşlarının üstünde bir eğitimi almaya mecbur bırakmaları çok yanlış. Buna zorlamaya hakları yok. Benim çocuğum üstünde yaptırım uygulayamazlar. Avrupa’da böyle bir şey yok. Bir de bu eğitim sistemi hangi modelden örnek alınmıştır? Açıklamaları gerekir. Bir anne olarak bilmediğim bir sürece çocuğumun dahil edilmesini istemem. Çocuk çocukluğunu yaşamalı. Bu konuda pedogogların, uzmanların daha çok konuşması ve toplumu aydınlatması gerekir.”
 
 
İlker Tolga
“Ben çocuğumu o yaşta okula vermezdim. 5 yaşındaki bir çocuğun daha el becerisi gelişmez, sıkıntılar yaşar. Bu sıkıntılar sonraki süreci de etkiler. Bence toplum buna daha fazla tepki göstermeli. 7-8 yaş normal ilkokul yaşı için. Bunu şimdi 5 diye, 5,5 diye dayatmak yanlış.”
 
 
Hikmet Kaya
“Bu yasa tamamen imam hatiplerin önünü açmak için yapılmış bir yasadır. Amaç ara dönemlerde çocukları o sisteme kaydırmak. İyi ki çocuklarımı okutmuşum, şimdiki süreç sıkıntılı.”
 
 
Rahmi Çalışkan
“66 aylık her çocuk aynı gelişme sürecinde değil ki. Türkiye’de eğitim düzeyi belli. O aya gelmiş ama okula başlamak için yeterliliğini tamamlayamamış bir çocuğu zorlamak doğru değil. Bence tepki gösterilmeli.”
Paylaş