havadurum

4+4+4’de taşımalı sistem krizi

4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili patlak veren sorunlara taşımalı sistem sorununun da eklendiğini belirten Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç servis araçlarının yetersiz kaldığı ve ders saatlerinin uzadığı durumlarda veliler tarafından kiralanan okul servis araçlarının tehlike saçtığını söyledi.

491
Yenice’de yaşanan kazanın ardından gündeme gelen taşımalı sistem ve 4+4+4’ün getirdiği sıkıntılar içinde velilerin yetersiz servis aracı ve ulaşım sorununa kendilerince çözüm bulma arayışı içine girmesinin sıkıntı yarattığını belirten Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç tepki gösterdi. Koç: “Yeni 4+4+4 eğitim kapsamında taşımalı sistemde de sorunlar baş göstermeye başladı. Yeterli öğrenci varsa ilk 4 sınıfın açılması kararını alan Milli Eğitim’e veliler 4 sınıfın bir arada eğitim görmesi nedeniyle tepki gösterdi. Bu da velilerin çözüm arayışına girmelerine neden oldu. Velilerin tuttuğu araçlarla ilgili sıkıntılar baş gösterdi, bu kazada yaşanan da bunun bir örneği. Bunun dışında 4+4+4 yeni eğitim sisteminde yeni geçenlerin ders süresi uzarken, eski sistem aynen kaldı. Yeni sistemde öğrenciler okullardan geç çıkmaya başladı. Ya bu servis araçlarının başında öğretmen bekletecekler, ya da servis konusunda veliler çözüm bulacaktı. Velilerin bulduğu servislerin kalite olarak yeterliliği de dikkate alınmadı. 4+4+4 sisteminde eğitimi bir şekilde yolunda gidiyormuş gibi göstermek adına yapılan ve aceleye getirilen şeyler. Eğitimde eksen kayması var. Öğrencilerin kendi potansiyellerini geliştirmesine olanak sağlamadan, servis araçları sorumluluğunu dahi öğretmene yükleyen, az harcama ile ve işin büyük yükünü ve angaryasını öğretmenin üzerine yıkan bu zihniyet öğretmenin toplumdaki itibarını da azaltıyor. Yeni sistemle öğretmen hedef alındığı için angarya ile uğraşmak zorunda kalan öğretmenin sınıfta vereceği eğitimin de kalitesi düşüyor” dedi.
 
Barışı isteyenlerin hedef alınması kaygı verici
Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Türkiye genelinde Suriye tezkeresini protesto amacıyla düzenlediği basın toplantısında yaşanan arbedenin barışın kenti Çanakkale’ye yakışmadığını söyleyen Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç emniyet görevlilerini tek derdi barış olan sivil toplum örgütlerine saygı duymaya davet etti. Emek ve Demokrasi Güçleri’nin İskele Meydanı’nda “Suriye’de Emperyalist Savaşa Hayır” sloganıyla düzenlediği basın toplantısında güvenlik güçlerinin tazyikli su ve gaz ile müdahalede bulunmasına Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç tepki gösterdi.
 
Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Suriye’de Emperyalist Savaşa Hayır” sloganıyla düzenlediği basın toplantısında yaşanan arbede ile ilgili Koç: “Türkiye’de çok ilginç bir süreç yaşanıyor. Toplumun güvenliğini sağlaması gereken kurumlar topluma hükmetmeye başladı. Herhangi bir sorun yaşatmayan ve tek derdi barış olan bir düşüncenin mensupları olan sivil toplum kuruluşlarının saldırıya uğraması bunun bir göstergesi olmuştur. Güvenlik kuvvetlerinin barışı isteyen bir topluluğu hedef alması kaygı verici. Bir şekilde korku atmosferi yaşatılmaya çalışılıyor. Bu durum insana Çanakkale’de neler oluyor? diye düşündürtüyor. Demokrasi hiçbir zaman topluma yetkililer tarafından verilmez, bu hak toplum tarafından kazanılır. Bu kültür Çanakkale’de vardır. Görevi halkın güvenliğini sağlamak olan görevliler barışın kentine ve halkına karşı saygı duymak zorunda ve halkın vergileri ile görev yaptıklarını unutmamak durumundadırlar. Bu şekilde davrananları Çanakkale’ye yakışır şekilde sivil toplum kuruluşlarına saygı göstermeye davet ediyorum” dedi.
Paylaş