15'inci Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi devam ediyor

ÇOMÜ ev sahipliğinde Tarım Ekonomisi Kongresi'nde Gıda Güvenliği Ve Sürdürülebilir Tarım Paneli gerçekleştirildi.

1177

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen "15. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi" Kolin Hotel'de devam ediyor. Kongre'de, ÇOMÜ ve FAO işbirliğinde "Tarım-Gıda Sistemlerinin Sürdürülebilirliği ve Dönüşüm İhtiyacı" konulu panel gerçekleştirildi.

Global gıda temini ve perspektifi hakkında genel bilgilendirme sunumu yapıldı

İki tur soru cevap şeklinde yapılan Gıda Güvenliği Ve Sürdürülebilir Tarım Paneli'nde ilk önce BM Gıda ve Tarım Örgütü Ankara Ofisi'nden program Koordinatörü Özcan Türkoğlu global gıda temini ve perspektifi hakkında genel bilgilendirme sunumu yaptı. FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli'nin Moderatör olarak yer aldığı panelde Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan GİRAY, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Tarım Yardımları Dairesi Başkanı Dr.Pınar TOPÇU panelist olarak yer aldı. Sunumu müteakiben panelist kurum temsilcileri hem kurumlarının çalışmalarını hem de beklenti ve sorunları ifade ettiler. Panelde konuşmacı olarak akademi dünyası, kamu ve özel sektörden kendi görev ve sorumluluklarına ilişkin düşünce ve perspektiflerini anlattılar.

Sistem önerilerini maddeler halinde sıralandı

Panelin her iki soru turunda tarım sektörünün, piyasanın ve üreticilerin sorunlarını ifade eden Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, piyasalarda yaşanan sorunların çözümleri, mevzuat önerileri, sistem önerilerini maddeler halinde sıraladı. Borsa Başkanı Abdullah Deniz, Tarımsal desteklerin etkileri, dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmalar, kamudan beklentiler, özellikle miras mevzuatında yaşanan sorunlar, tarımsal işletmelerin ruhsat ve mali destek sorunları ve bunlara yapılması gereken çözümleri örneklerle anlattı. Önümüzdeki yıllarda gittikçe zorluk çekeceğimiz tarımsal üretimdeki düşüş, kırsal alanlardan göç, tarımda sürekli kalitenin sağlanması gibi ağırlaşan sorunları vurgulayan Başkan Deniz, bu sorunları üst makamlara sürekli ilettiklerini ifade etti.

Panel kapanış değerlendirmesi ve sorularla son buldu. Hem akademik hem de piyasalara yönelik değerlendirmelerin gözlemlerin alındığı başarılı ve verimli bir panel oldu. Panelde Kongre organizasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Duygu Aktürk, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Pehlivan, Meclis Üyeleri Şevket Yalçıntekin, Sinan Yücel, Genel Sekreter Sevcan Elver, Proje İstatistik Sorumlusu Burcu Genç, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyükgaga, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Kılınç, GMKA Çanakkale YDO Koordinatörü Recai Başaran, GMKA Uzmanları Seray Servi, Ünzile Çetinceviz ve çok sayıda akademisyen yer aldı.
(Nevin Yüksel)

Paylaş