1 Kasım çifte mutluluk...

Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şubesi 1 Kasım’ın tarihte ayrı bir yeri olduğuna dikkat çekti. 1 Kasım tarihinin hem saltanatın kaldırıldığı hem de harf devrimin yapıldığı gün olarak Türk Devrimlerinin iki önemli öğesinin hayata geçtiği bir kez daha anıldı.

494
Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Yrd. Doç.Dr . Necmi Akyalçın 1 Kasım saltanatın kaldırılması ve harf devriminin yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak “Hem saltanatın kaldırılması hem de Harf devrimi Türkiye Cumhuriyeti için son derce önemli atılımlardır. Bu konuda emek vermiş, bedel ödemiş herkese şükranlarımızı sunar ve bu anlamlı günü idrak etmenin bilinciyle yüce ATATÜRK’e Çanakkale’den saygılarımızı sunuyoruz”dedi.
 
Küresel çeteye tokat
Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Yrd. Doç.Dr . Necmi Akyalçın” 1 Kasım’da egemenlik ulusundur kapsamında ilk adımın atıldığını belirterek “Bundan 80 yıl önce saltanat kaldırılmıştır. Savaş alanlarında yenilen yayılmacı eşkıya, işbirlikçisi İstanbul Hükümeti’ni devre dışı bırakan Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarına karşı son bir hamlea yapmak istemekte ve işbirlikçileri Türkiye Büyük Millet Meclisi ile birleştirmek istemektedir. Böylece amaç ve hedeflerine ulaşma yolunda bir adım atabileceğini düşünen küresel çeteye 1 Kasım 1922 yılında bir tokat daha atılmış ve sözde İstanbul Hükümeti’nin hiçbir resmiyetinin kalmadığı ilan edilmiştir. İşte böylesi bir gün olan 1 Kasım’da bağımsızlık TBMM tarafından resmen yasalaştırılarak tüm dünyaya ilan edilmiştir. Artık egemenlik ulusundur” dedi.
 
Çağdaş uygarlık yolunda atılmış önemli bir adım
Akyalçın, yazılı açıklamasında harf devriminin aydınlanma doğrultusunda atılmış adımların önemli bir başlangıcı olduğuna vurgu yaparak açıklamasında şunları kaydetti:”Yüzyıllardır Arap harfleriyle eğitim görmeye çalışmış; ancak bunda da başarılı olamamış Anadolu insanı 1928 yılına gelindiğinde % 9 okur yazar geri kalanı ise okuma ve yazmayı dahi bilemez durumdadır. Yüzyılın dâhisi Atatürk bu duruma çözüm yolları aramaktadır. Okunması ve yazılması Arap harflerine göre çok daha kolay olan Latin kökenli harflerin kullanılmasıyla bu işin aşılabileceği konusunda dava arkadaşlarıyla da görüş birliği sağlayan Atatürk üzerinde uzun süredir çalıştığı bu tasarımını 1 Kasım 1928 tarihinde yaşama geçirmek için yola çıktı ve kısa bir sürede okur yazar oranı % 90 boyutuna ulaştırıldı. Çağdaş uygarlık yolunda atılmış önemli bir adım olan dil devrimini diğer devrim ve gelişmeler izledi. Günümüz dünyasında bizi geri kalmış toplumlardan ayıran özelliklerimiz bu devrimler sayesinde gerçekleşmiştir.”
Paylaş