NEREDE O EUROVİSİON HEYECANLARI

2043
Türkiye, TRT Genel Müdürlüğünün yaptığı açıklamayla 2013`ten beri Eurovision`a katılmıyor.
 
Eurovision resmi sitesinde Türkiye`nin şarkı yarışmasına son kez 2012`de katıldığını, TRT`nin çekilme kararı aldığını açıklamıştı. Eurovision, TRT`nin Avrupa Yayın Birliği`nin bir üyesi olmaya devam ettiğini, istediği zaman yarışmaya yeniden katılma hakkı olduğunu belirtmişti.
 
2013`te TRT Genel Müdürlüğü Eurovision Şarkı Yarışması`na katılmama kararı aldı.
 
Yapılan resmi açıklamada TRT, kararın yarışma kurallarında yapılan değişiklikler ve "haksızlık"ların etkili olduğunu belirtmişti.
 
TRT, Eurovision`da oylamaların 2000`li yıllarda izleyici oylamasıyla yapıldığını ve bunun Türkiye`nin başarı kazanmasında etkili olduğunu vurgulamıştı. 2011`den itibarense izleyici oylarının etkisinin yarıya indirilmesini (%50 izleyici, %50 jüri) , ayrıcalıklı ülkeler Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya`nın lehine bir karar olarak yorumlamıştı.
 
Türkiye Eurovision`a ilk kez 1975 yılında katıldı, toplamda 34 yarışmada yer aldı. Daha önce, 1976 - 1977- 1979 ve 1994 yıllarında çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmama kararı aldı.
 
1997`de Şebnem Paker`in yorumladığı "Dinle" şarkısı, 3. oldu ve bu sonuç Türkiye izleyicisinin yarışmaya ilgisini artırdı.
 
2003`te Sertap Erener, "Everyway That I Can" şarkısıyla Türkiye`yi temsil ettiği Letonya`daki Eurovision finalinde 1. oldu.  "For Real" isimli şarkıyla Athena dördüncü,  2007`de Kenan Doğulu "Shake It Up Şekerim" isimli şarkısıyla dördüncü, Mor ve Ötesi "Deli" isimli Türkçe şarkıyla finalde yedinci oldu.  Hadise`nin "Düm Tek Tek" isimli şarkısıyla bir başka dördüncülük, maNga "We Could Be the Same" isimli şarkısı ile finalde ikinci oldu.
 
Türkiye son kez Can Bonomo ve şarkısı "Love Me Back" ile 2012 yılında Eurovision`a katıldı ve Bonomo Azerbaycan`da düzenlenen yarışmada 7. oldu.
 
Eurovision Şarkı Yarışması`nda Türkiye`yi Nilüfer, Ajda Pekkan, Neco, maNga, MFÖ, Seyyal Taner, Sibel Tüzün, Kenan Doğulu, Kayahan, Mor ve Ötesi, Hadise ve Yüksek Sadakat gibi sanatçılar temsil ederken Semiha Yankı, Ayşegül Aldinç, Candan Erçetin, Arzu Ece, Demet Sağıroğlu, İzel, Reyhan Karaca, Şebnem Paker, Tuba Önal ve Can Bonomo gibi genç isimler de yarışma sayesinde ünlenmişlerdir.
 
Aslında Eurovision Şarkı Yarışması bir yarışmadan ziyade, ülkeleri bir araya getiren ve birlikte bir gece de olsa tek vücut olunan, kültürlerin birlikteliğini sağlayan bir etkinlik. Pek çok vatandaşımız ülkenin tanıtımında çok büyük etkisinin olduğunu belirtiyor. Türkiye`nin son on sene içinde almış olduğu kararlara ve yapmış olduğu uygulamalara baktığımızda dünya vatandaşlığı kriterlerinden ne kadar uzaklaştığını görmekteyiz. Alınan birçok kararın bir araya gelmesiyle oluşan bir süreçtir bu. Eurovision şarkı yarışması dönemindeki röportajları ve ülkemizi temsil eden ses sanatçılarının görüşlerini dikkate alırsak, yarışmaya katılmıyor olmamız ülkemiz için büyük kayıptır. Elde ettiğimiz birçok başarı varken, ülke tanıtımında vitrin görevi gören bu yarışmaya katılmıyor olmamızı haklılık adı altında ülkeyi bir şeylerden mahrum bırakmak olarak görüyorum. Yarışmanın ülkeye olan maliyetini düşündüğümüzde 2013 yılında yapılan bir röportajda pek çok giderden daha makul olduğu ifade edilmiştir. Hal böyleyken ya siyasi otoritelerin bir güç mücadelesi söz konusu ya da bu durum ülkenin batıya sırtını döndüğünün, Avrupa ile olan bağlarını yavaş yavaş kopartmak niyetinde olduğunun göstergesi olabilir.
 
Aslında insan tüm sınırların zihninde olduğunu bir bilebilse...
 
maNga`nın Eurovision şarkısını çok beğenirim:
``Tüm bu zaman seni sevdim
İsmini bile bilmeden
Sadece bir gece aynı olabiliriz
Dedikleri bir şey değiştirmez
Dedikleri bir şey değiştirmez``
 
Sanatçılar bazen de `sadece bir gece aynı olabiliriz`deki gibi ülkelere birlikte barış içinde olabiliriz mesajları iletmektedir. 
İnsanları birleştiren, kültürlere köprü olan etkinliklerin korunması ve var olanların yok edilmemesi için uğraş vermeliyiz.