ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMU
Nörolojik rahatsızlıkların her biri oldukça ilginç. İsmini bile bilmediğimiz birçok nörolojik rahatsızlık ve sendrom var. Alice Harikalar Diyarında Sendromu, bilinen adıyla AIWS (Alice in Wonderland Syndrome) da onlardan biri. Bilinen başka isimle Mikropsi denilmekte.
Hastalığın Alice Harikalar Diyarı sendromu olarak ifade edilmesinin sebebi, kitabın yazarı Lewis Carroll`un dünyaca ünlü kitabı yazarken mikropsi hastalığından esinlenmesidir. Hatta bazı iddialara göre kitabın yazarı Lewis Carroll`da bir mikropsi hastasıydı.
Bu sendroma yakalanan kişiler, kendi vücutlarının bir kısmını etraflarında bulunan cisimlerden çok daha büyük görürler. Bu kişilerin zaman ve mekan algısı karmaşıktır. Aynı şekilde mikropsisi olan kişiler, adım atarken ayaklarının yere basmadığı halde yere bastığını iddia ederler.
Bu sendrom ile yaşayan insanlar makropsi (eşyaları büyük çok büyük görme), mikropsi (eşyaları çok küçük görme), teleopsi (eşyaları kendinden çok uzakta görme) ve pelopsia (eşyaları kendine çok yakında görme) durumlarının birini yaşıyorlar. Uzmanlar mikropsinin aslında zaman zaman pek kişide görülebildiğini ancak bunun çok kısa sürdüğünü ifade ediyorlar. Eğer mikropsi nöbeti, günde iki üç defa olmak üzere sık sık yaşanıyorsa bu hastalığın seyrinin tehlikeli boyutlara ulaştığına bir işaret olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda bu hastalık, gündüz saatlerinde değil, gece saatlerinde daha çok kendini gösteriyor.
Sendroma sahip kişi odadaki koltukları karınca gibi küçücük görürken, pencereye konan kuşu pencere büyüklüğünde görebilir. Masayı yumuşak olarak algılarken, bir süngeri çok sert algılayabilir. Onlar için zaman bazen çok çabuk geçerken bazen de geçmek bilmez. Zaman yönetimi yapamadıkları için günlük işlerini yetiştirmede zorluk çekerler. Olmayan sesleri duyabilirler. Semptomlar genelikle gece ortaya çıkar. Bunun nedeni gece ışığın ve sesin azalmasıdır. Belirtilerin hepsi her hastada görülmeyebilir. Kimilerinde sendrom hayatı yaşanılmaz bir hâle getirirken bir başkasına ciddi bir problem yaratmayabilir.
Mikropsinin neden ortaya çıktığı hakkında bilim insanlarının ortaya attığı pek çok görüş bulunuyor. Kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte migrenin, temporal lop epilepsi ve epstein barr virüsünün mikropsiye neden olabileceği söyleniyor.
Hastalıkla ilgili uzmanlar çeşitli belirtiler ortaya atmıştır. Uzmanlara göre, mikropsi belirtileri şöyle sıralanabilir.
- El, ayak yüz gibi organların aniden devasa bir şekilde büyüdüğünü hissetmek.
- Görsel algının bozulmasıyla birlikte nesneleri olduğundan daha yakın ya da daha uzak görmek.
- Ses algısının bozularak aslında ortamda olmayan sesleri duyması.
- Beynin gözün gördüğü canlı ve cansız her şeyi yanlış yorumlaması. Mesela bir farenin köpek gibi görülmesi ya da büyük bir otobüsün kibrit kutusu boyutlarında algılanması.
Halen AIWS`nin herhangi bir tedavisi olmamakla birlikte, araştırmacıların bu sendroma sebep olan muhtemel sebepleri araştırdıkları belirtiliyor. Uzmanlara göre; migren ve epilepsi gibi rahatsızlıklar bu sendromla ilişkili olabilir. Hatta, algılarda oluşan büyüme ve küçülme gibi durumlar, migren öncesi görsel bir uyarı niteliği olarak da değerlendirilebilir. AIWS`nin genetik olması da ihtimal dahilinde ancak özellikle ileri yaştaki insanların AIWS semptomlarını yaşadıklarını kabul etmeleri zor görünüyor.
KAYNAK: https://www.yasemin.com/saglik/haber/2690264-mikropsi-hastaligi-nedir