Zeytin Çalıştayı sona erdi...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ile Ayvacık Belediyesi`nin düzenlediği Zeytin Çalıştayı, sona erdi.

946
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, yaptığı konuşmada, çalıştayda, ağacı, meyvesi, yaprağı ve zeytinyağı ile insanlığın hizmetine sunulmuş pek çok hastalığın ilacı, sağlıklı yaşamanın sırrı, mucize ağaç zeytini konuştuklarını söyledi. Uğur, ``Tarihi, kültürel ve kutsal bir ürünü zeytini ve ağacını ve ürünlerini konuşmak, gündeme getirmek ve tartışmak bizlere mutluluk ve kıvanç vermiştir`` dedi.
 
Çalıştayda, zeytin ve zeytinyağı üretimini, tüketimini, kalite ve muhafazası, pazarlanması, ticareti ve örgütlenmesi gibi konuları sektör temsilcileriyle değerlendirdiklerini belirten Uğur, ortaya konulacak görüşler ve yapılan değerlendirmelerin Türkiye ve bölge zeytinciliği için artı değerler oluşturması temennisinde bulundu.
 
Uğur, ``Ülkemizin farklı üniversitelerinden, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın ilgili araştırma kurumlarından, enstitülerden, sanayicilerden ve üreticilerden oldukça yoğun katılım olmuştur. Bu da çalıştayımıza zenginlik katmıştır`` diye konuştu.
 
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin de zeytin ve zeytinyağı üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirterek, zeytinin yüzyıllardır insanların sağlık ve güzellik kaynağı olduğunu söyledi. Zeytin ağacının yapraklarının zafer, akıl ve barışın simgesi olduğunu dile getiren Şahin, ``Zeytin ağacı bin yaşına kadar bile yaşayabilmektedir. Zeytinin önemi artacak. Bu yüzden zeytinin dikiminden başlayarak, bakımına, toplanmasına kadar üreticiyi bilgilendirici kurslar açılmalı, depolama alanları şimdiden planlanmalıdır. Bölgeye kapsamlı bir analiz laboratuvarı kurulmalıdır`` diye konuştu.
 
Çalıştaya katılanlar daha sonra Assos Antik Kenti`ni gezdi.
Paylaş