havadurum

"Zamlarla alım gücü düştü, işlerimiz kesat"

1145

 Pazar esnafı, asgari ücrete zam gelmesi ile birlikte pazarın nabzını tuttu. Asgari ücrete zam gelmesinin bekledikleri gibi olmadığını belirterek, vatandaşın alım gücünün daha da düştüğünü belirten esnaf Emre Şevik; “Yeni yılın ilk Cuma pazarı, zamlar ile birlikte durgun geçiyor. Vatandaşın alım gücü zaten düşük, zamlar ile birlikte daha kötü oldu. Vatandaşın alım gücünün yükselmesi için iyi olmuştu asgari ücretin artması ama 200 TL zam 500 TL olarak geri alındı. Pazar ürünlerine zam gelmedi fakat diğer zamlar vatandaşı etkilediği gibi bizi de etkilemeye devam ediyor” dedi. 

 
“Asgari ücret düştü mü, çıktı mı belli değil”
Yeni yılın ciddi zamlarla geldiğini ve bu durumun esnafı ciddi şekilde etkilediğini belirten esnaf Ender Duran ise; “2018’in il Cuma pazarı, kış şartlarına kıyaslarsak iyi geçiyor. 2018 zamlar ile beraber geldi. Biz de yüzde 5,69 zam aldık, elektriğe yüzde 8,8 zam, kiralara yüzde 15 zam yani her şey ortada. Pazar fiyatları, Aralık ayına göre zamlarında etkisi ile biraz yükseldi. Asgari ücrete yapılan zam belli. Diğer ihtiyaçlara gelen zam belli. O yüzden vatandaşın alım gücü baya düştü. Eski asgari ücret ile bin 404 ekmek alınıyorken şimdiki asgari ücret ile bin 283 ekmek alınıyor yani bir ekmek her şeyi ortaya koyuyor. Asgari ücret düştü mü, çıktı mı belli değil” dedi. 
 
“Asgari ücretin yarardan çok zararı oldu”
Vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çeken esnaf Furkan Sabır ; “Asgari ücret pazarı çok etkiledi. Öncelikle vatandaşın alım gücü düştü. Asgari ücret zaten vatandaşın alım gücü yükselsin diye yapılan bir şey. Ancak;  gariptir ki işler tersine döndü. Bu böyle ne kadar gidecek bilemiyorum. Eski asgari ücret ile 20 adet Cumhuriyet altını alıyorduk şimdi almaya kalksak 15 tane alabiliriz. Asgari ücret zammı yapılan zamlarla yarardan fazla zararı oldu bu millete” dedi.
(Şenol Güven)
Paylaş