havadurum

Zamlara rağmen alkol ve sigara tüketimi devam ediyor; vatandaşlar ucuz alternatif arıyor

Alkol ve sigara ürünlerine zamlar gelmeye devam ediyor. Geçen senelere göre bu sene gelen zamlar, artarken vatandaşlar ve tekel bayileri şikayetçi olsa da tüketim de sürüyor. Artan fiyatlara rağmen yine de alkol ve sigara tüketimi azalmasa da, alkol kullanmayı tercih eden vatandaşlar daha çok ucuz alkollere yöneliyor.

1354

Alkol ve sigara ürünlerine gelen zamlar, kullanıcılarının en çok şikayet ettiği zamlardan bir tanesi. Tekel bayi sektörü, gelen zamlar yüzünden kapanmaya yaklaşsa da gelen zamlara rağmen alkol ve sigara kullanımı da devam ediyor. Tekel bayi işleten isimlerden bir tanesi olan Gökhan Şen, on senedir işin içinde olmasına rağmen bu sene yapılan zamların geçen senelere göre fazla olduğunu ancak yine de vatandaşların alkol tüketmekten vazgeçmeyeceğinden bahsetti.

"On senedir ne sigaraya ne de bu kadar zam geldiğini görmedim"

Çanakkale'de tekel bayi işleten Gökhan Şen, alkol fiyatlarına rağmen vatandaşların alkol kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Bu sene geçen senelere göre daha çok zam yapıldığını ifade eden Şen "Bugün yaşadığımız şeyleri ben hayatım boyunca hiç yaşamadım. Ben yaklaşık on senedir burada çalışıyorum, on senedir ne sigaraya ne içkiye bu kadar zam geldiğini görmedim. Hiç görmedim. Senede bir ya da iki kere zam gelirdi, bunlar da yılbaşında gelirdi başka bir daha zam olmazdı. Ben böyle bir enteresan hayat görmedim. Yaşama şartları zorlaştı" ifadelerini kullandı.

"Ne kadar zam yapılsa da içilecek"

Alkol ve sigara zamlarına rağmen insanların yaşadığı problemlerden dolayı alkol ve sigara kullanmaya devam edeceklerini ifade eden Şen, "Zam gelse de insanlar alkol ve sigara tüketmeye devam edecek. Bu insanların derdi var, problemleri var. Her gün rakı içmeyecek, şarap içecek ama yine de içecek. Bunun engellenme şansı yok. Ne kadar zam yapılsa da içilecek" sözlerine yer verdi.

"Cirolar artsa da kar marjı düştü"

Cirolarının artmalarına rağmen yine de alkolün ucuza mal edilmediğini ve ancak sürümden kazanabildiklerini belirten Gökhan Şen "Bizim günlük cirolarımız 20 bin TL'den 35 bin TL'ye çıktı. Ama bunun kar marjı düştü. Biz burada ucuz malı satabilirsek para kazanıyoruz. Biz burada rakıyı satarak para kazanmıyoruz. Çünkü bize rakının geliş fiyatı belli, satış fiyatımız belli. Ama şarabı ucuza mal edip buraya koyar ve satarsak sürümden kazanıyoruz" cümlelerine yer verdi.

"Yavaş yavaş sigara ve alkol işi ölmeye başladı"

Alkol ve sigara zamlarının yanında aynı zamanda kira ücretlerinin de arttığını ve tekel işinin yavaşça ölmeye başladığını dile getiren Gökhan Şen, geçen senelere göre bu sene maliyetin artmasına rağmen satışlarda etkili olduğunu dile getirerek "Bu Köprü Başı'nda kiralar 10 bin TL'nin altında değil. Bu insanlar ne satacakta kirasını ödeyecek? Ödeyemezler. Yavaş yavaş tekel, sigara ve alkol işi ölmeye başladı. Burada 3 trilyona yakın mal var. Normal şartlarda burasının maliyeti 1,600 civarındayken şimdi 3 bin lira oldu. Koysak bile satamıyoruz. Ucuz satmak istersen de yerine koyamıyorsun" sözlerini kullandı.

"Zamlara rağmen alkol kullanımı devam edecek"

Zamlara rağmen insanların yine sigara ve alkol almaya devam edeceklerini ifade eden Şen, insanların sıkıntılardan dolayı sigara ve alkole yönlendiğine yer verdi. Tütün ve alkol ürünlerinin hala tüketileceğini dile getiren Gökhan Şen "İnsanlar sigara 100 TL de olsa alacaklar. Çünkü ihtiyaçları var. Belki içki ihtiyaç değil ama sigara ihtiyaç. Çünkü insanların sıkıntıları, problemleri var. Yemek zaten yiyemiyoruz. Zaten tavuk 140 TL olmuş, eti söylemiyorum bile. Bu şartlar altında ne yapsın adam? Bir çocuğun okula yazılması 10 bin TL. Herkesin cebinde para yok ki. Sıkıntısı var, derdi var içiyor. Eşi para diyor, yok" dedi.

"Alkol kullanımı zamlara rağmen artıyor"

İnsanların alkole zam geldikçe ucuz ürünleri tercih ettiğini ve yine de alkol kullanımın devam ettiğini ifade eden Gökhan Şen, "Alkol kullanımı zamlara rağmen artıyor. Rakı içilmiyor, ucuz ne varsa o içiliyor. Yetişemeyenler de kendi yapacak ve içecek. Bunu engelleyemezsin. Zamlardan dolayı bize şikayet edemezler, biz yapmıyoruz. 35'lik viski 515 TL oldu. Asgari ücretin on beşte biri. Bu adam bunu içiyorsa, en kötü 4 kere içiyor. Bunun daha mezesi ıvır zıvırı var" sözlerini kullandı.

"Artık dışarıda alkol içilmiyor"

Gelen zamlardan dolayı dışarıda alkol tüketmenin zorlaştığını dile getiren Gökhan Şen, sokaklarda alkol kullanmanın fazlalaşacağından bahsetti. Sözlerine devam eden Şen, "Artık dışarıda alkol içilmiyor. Burada bile 45 TL. Dışarıda 60 TL'den aşağıya değil. 3 tane bira, patates cipsi 250 TL. Sokak aralarında, caddelerde sokaklarda oturup içenler çoğalacak. Ben de gidiyorum, ne yapayım yok çünkü. Çünkü bir yere gidip oturup içki içemiyoruz. Bizi de düşünelim, esnafı da düşünelim. İçki olmasa insanlar intihara meyilli oluyor ama içki sayesinde biraz da olsun unutuyor. Şu anda yaşam yok Türkiye'de" dedi.
(Esra Güller)

Paylaş