havadurum

Zamlar üreticiye değil, tüketiciye yansıyor

Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus et grubunda sucuk, sosis ve salam çeşitlerine gelecek olan zammın spekülatif olduğunu belirtti.

778
Yürürlüğe yeni giren Et ve Et Ürünleri Tebliği ile et mamullerinin üretim koşullarının düzenlenmesinin ardından sucuk, salam, pastırma ürünlerinin tamamen dana etinden üretilmesi gündeme gelince üretimde et kullanımının artmasından dolayı maliyetlerin artacağı açıklandı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus yapılan zamların üreticiye değil, tüketiciye yansıdığını belirterek, hayvancılık sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Ulus; sosis, salam, pastırma gibi ürünlere gelecek olan zammı spekilatif bulduğunu belirterek, üretici zaten 15 liraya mal ettiği danayı, mezbahanede sıra bekleyerek zararına 14 liradan kestiriyor. Firmalar bu zammı yapıyor. Yapılan zamlar tüccar zihniyeti ile yapılan ve üreticiye yansıması olmayan zamlardır” dedi.
 
Alıştıra alıştıra zam
Kasaplar ucuza satılan çakma sosis, salam ve sucuğun kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.
 
Engin Biçer / Kasap: “Kırmızı ete zam geleceği haberleri var. Henüz satışlara yansımadı. Ama genelde önden bir zam söylentisi çıkarıp insanları alıştırıp kamuoyu araştırması yapıyorlar, arkasından zam geliyor. Alıştıra alıştıra zam. Sosis, salam ve sucuk gibi grupların yalnızca dana etinden yapılacağını da duyduk. İster tavuk, ister sadece danadan yapılsın, farketmez. Ama sıkı denetlenmeli ve karıştırılmamalı. Çakması ve taklidi çıkınca biz de olumsuz etkileniyoruz, çünkü dana adı altında satılan şey 1 lira olunca, müşteri gerçek dana eti fiyatını yüksek buluyor. O yüzden sıkı denetlenmeli ve karışımlara izin verilmemeli. Şu anda dana etinin kilosu 27 lira, kıymanın ise 25 lira.”
Paylaş