Tüketiciler, 1 Temmuz`a zam haberleri ile merhaba dediler. İlk zam haberi EPDK`dan geldi ve elektrik fiyatlarında 1 Temmuz`dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun açıklamasına göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gidildi. Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine ise yüzde 20 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde de yüzde 20 artış gerçekleşti. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ`nin (BOTAŞ) yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatlarına ocak ayından bu yana 7 kez yani her ay zam gelmiş oldu. Yine ulusal basında yer alan habere göre LPG`ye 50 ile 60 kuruş aralığında zam geleceği belirtilirken, öğrenci katkı paylarına yaklaşık yüzde 10 zam yapıldı. Tıp fakültelerinde öğrencilerin ödeyeceği para 642 liradan 706 liraya, diş hekimliğinde 537 liradan 590 liraya, hukuk ve işletmede 340 liradan 374 liraya çıkarıldı. Yapılan zamlar ülke genelinde tepki toplarken, Çanakkaleli sendika temsilcileri gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulunarak tepkilerini dile getirdiler. DİSK Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale Şube Başkanı Arda Gel, Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar yaptıkları açıklamada, art arda gelen zamların ülkenin ekonomik çöküntüye girdiğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdiler. Sendika temsilcileri zamlara dair şu açıklamalarda bulundular;
"Emekçileri, gıdasındaki, elektriğindeki ve doğalgazındaki zamların altında ezilmektedir"
DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan; "Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon en çok biz emekçileri etkiledi. Temel gıda maddelerine yapılan fahiş zamlar en fazla dar gelirli yurttaşların sofrasına yansıdı. TÜİK`e göre gıda fiyatları son bir yılda yüzde 21 oranında arttı. Bu artış gerçeği yansıtmamaktadır. Konfederasyonumuz DİSK`in çarşıda, pazarda yaptığı gıda harcamaları araştırmasına göre 2021 yılı içerisinde en fazla tüketilen gıda maddelerinin fiyatında son dönemde yüzde 30`a varan artışlar olduğu görülmektedir. Tüm emekçilerin kemer sıkma politikasına kurban gittiği günümüz ekonomik koşullarında, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan emekçiler; gıdasındaki, elektriğindeki ve doğalgazındaki zamların altında ezilmektedir. Dün gece elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan artış ile elektriğe son üç yılda yüzde 100`ün üzerinde, doğalgaza ise yılbaşından bu yana yüzde 19`luk zam yapılmış oldu. Ülkemizde salgın ve ekonomik kriz koşulları büyüyerek devam etmektedir. Enflasyon ve işsizlik tırmanışını sürdürmektedir. Ekonomik sorunlar altında ezilen milyonlarca emekçi, acilen çözüm beklemektedir. Emekçilerin insanca yaşayacak ücret ve insanca çalışma koşulları için örgütlenmesi gerekmektedir. Örgütlü mücadelenin büyütülüp güçlendirilmesi sağlanmadıkça, ekonomik krizin yükü işçilerin sırtına yüklenmeye devam edecektir."
"Art arda yaşanan zamlar, ülkenin ekonomik çöküntüye girdiğinin en net göstergesidir"
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale Şube Başkanı Arda Gel; "Ülkemizde son zamanlarda art arda yaşanan zamlar, ülkenin ekonomik çöküntüye girdiğinin en net göstergesidir. Doğalgaz, elektrik, akaryakıt zamları emekçilerin beline bükmekte gelecek kaygısını yükseltmektedir. İroniktir, AKP hükümeti doğalgaz rezervi buldukça doğalgaza zam yapmaktadır. Dolayısıyla emekçiler hükümetin her `müjde vereceğiz` açıklamasını büyük bir tedirginlikle takip etmektedir. Elektriğe ve doğalgaza yapılan yüksek zamlar, günlük yaşamın bu talan düzeninden nasıl etkilendiğini, bataklığın büyüdüğünü göstermektedir. Ülkede yaşayan milyonlarca emekçi geleceğe olan güvenini kaybetmiştir. Bakan Soylu "Temmuz`da ekonomimiz şaha kalkacak" derken yine emekçilere arka ayakları reva görmüştür yani tüm yük emekçilere yüklenmiştir. Şaha kalkan her zaman olduğu gibi sermaye grubudur. Halkımız beşli çete ve benzerlerini beslemeye devam ettirilmektedir. Zamların ardı ardına devam ettiği bugünlerde tüm ücretli kesimler gibi kamu emekçilerinin de geliri her geçen gün daha fazla erimektedir. Buna dur demek zorundayız. Yeni bir toplu sözleşme tiyatrosu öncesinde kamu emekçilerini yüzde üçlere mahkum eden yandaş sendikalardan kurtulmaya ve beraber mücadele etmeye davet ediyoruz."
"TİS görüşmelerinde insanca yaşanacak ücret talebimiz olacak"
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar; "Şu anda maaş zamlarımız yüzde 3+3+enflasyon farkları olarak gösteriliyor. Ocak ayından bu yana insanların olmazsa olmaz temel tüketim maddelerine gelen zamlar artık insanları yaşayamayacak hale getirdi. Şu anda zaten dolar bazında da ciddi bir kaybımız var. Bunu da ünlük alışverişimizde somut olarak yaşıyoruz. Önümüzdeki Ağustos ayında hükümetle Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) görüşmeleri var. Ek zam farkından tutunda bin altı yüz ek göstergeye kadar geçmişe yönelik ve bundan sonraki süreçte yaşanabilecek tüm haklarımız için, insanca yaşanabilecek bir ücret talebimiz olacak. Biz, kimseden sadaka istemiyoruz, emeğimizin, alın terimizin hakkını istiyoruz, insanca yaşayabilecek bir ücret istiyoruz. Altında kalkamayacağımız bu zamlar işin tuzu biberi oldu. Bunun yansımasını da emekçilerin durumundan görüyor ve yaşıyoruz."
(Eren Aşnaz)