Zaferin yankısı Çanakkale’de! 30 Ağustos coşkusu Kordon Boyu’na taştı...

Çanakkale'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda resmi törenin ardından gerçekleşen Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Komando Bölüğü’nün gösterisi izleyenlerin nefeslerini kesti.

735

Çanakkale'de 30 Ağustos Zafer Bayramı, coşkulu bir törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törenin ardından Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, valilik binasında tebrikleri kabul etti.

Kutlamalar Kordon Boyu’nda düzenlenen etkinliklerle sürdü. Vali Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, törene katılanları selamladı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okundu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı seslendirildi. Tören, Çanakkale Fen Lisesi öğrencisi Ece Gökçeler’in ‘Bu Vatan Kimin’ ve İbrahim Bodur Anadolu Lisesi öğrencisi Efekan Yolcu’nun ‘Akdeniz’e Doğru’ şiirlerini okumasıyla devam etti.

Şiirlerin ardından İkmal Binbaşı Çağlar Çırak, Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yaptı. “Bugün, yüce Türk milletinin büyük fedakarlıklarla verdiği Milli Mücadele’nin zaferle taçlandırıldığı Büyük Taarruz’un 102. yıl dönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nü büyük bir gurur ve coşkuyla kutlamanın heyecanını yaşıyoruz.” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Çırak, “Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan bu zafer, sadece vatan topraklarının düşmandan kurtarılmasını sağlamamış; Anadolu’nun Türk yurdu olduğunu tescilleyerek, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinin temellerini de atmıştır. Kahraman Türk Ordusu’nun, kendisinden sayıca çok daha üstün olan işgal ordusuna karşı başlattığı ve her safhası düşünülerek hazırlanan, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat sevk ve idare edilen bu harekât ile kazanılan eşsiz zafer, Türk Ordusu’nun yüksek kudret ve kahramanlığının tüm dünyaya gösterildiği muazzam bir eser olmuştur. Bu eşsiz zafer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik ve komutanlık dehası ile ordu-millet bütünlüğü içinde kazanılmıştır. Ayrıca tarih boyunca, ortak değerler ve milli ülküler etrafında kenetlenen Türk milletinin, tarih sahnesine daha dinç bir şekilde tekrar çıkma kararlılığı bütün dünyaya kanıtlanmış; milli varlık ve hukukumuz kabul ettirilmiş; yüce Türk milletinin ve onun şanlı ordusunun vatanı ve bağımsızlığı uğruna neler yapabileceği tüm dünyaya gösterilmiştir. Bu zafer, sömürgecilerin istila emellerini akamete uğratan, Türk milletinin bağımsız ve egemen yaşam yolunu aydınlatan bir meşaledir. Tarihten aldığımız dersler, ülkemize yönelik tehditlerin ancak güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri ve ordu-millet bütünleşmesi ile caydırılabileceğini ve bertaraf edilebileceğini gözler önüne sermektedir.” dedi.

“TSK, hak ve menfaatlerimizin koruyucusu olmaya devam edecek”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hak ve menfaatlerimizin koruyucusu olmaya devam edeceğini vurgulayan Çırak, “Kudretini asil milletimizin sevgi ve desteğinden alan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir zorluktan yılmadan, esas sorumluluğu olan harbe hazırlık seviyesini ve caydırıcılığını en üst seviyede idame etmeye; sahip olduğu çağdaş silah ve platformları ile üstün nitelikli, yüksek eğitim seviyesine sahip insan gücü sayesinde geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de egemenliğimizin, bağımsızlığımızın, şehit kanlarıyla yoğrulup bayraklaşan kutsal vatan toprağının bütünlüğü ve güvenliğinin teminatı; mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizin koruyucusu olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, bu topraklarda hür ve kendi bayrağımız altında yaşamamızı kanları ve canları pahasına sağlayan, 30 Ağustos Zaferi’ni bizlere armağan eden, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günümüz kutlu olsun!” ifadelerine yer verdi.

Gösteriler nefes kesti

Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Komando Bölüğü’nün gösterisi izleyenlerin nefeslerini kesti. Jandarma’nın gösterisinin ardından halk oyunları oynandı. Gösterilerin akabinde askeri birliklerin ve çeşitli kurumların katıldığı resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Kutlamalara Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ve Sahil Güvenlik ekipleri de Çanakkale Boğazı’nda su gösterisinde bulundu. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı bandosunun kısa bir konseri ile Kordon Boyu’ndaki etkinlik sona erdi.

Törene; Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, siyasi partilerin temsilcileri, askeri personel ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

(Haber-Fotoğraf: Sevi Gözay Uğurlu-Damla Yeltekin)

Resmi Geçit Töreni Fotoğraf Galerisi İçin Lütfen Tıklayın

Zafer Bayramı’nda Çocuklar Tarihin İzinde (FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ)


(HABER MERKEZİ)
Paylaş