Yüzme sporunda beslenme
En önemli konu da sporcularımızın antrenman ve yarışma öncesi, antrenman esnasında ya da antrenman sonrasında nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında doğru şekilde yönlendirilmemeleridir.
Sayın sporcu velilerimiz öncelikle bu sporla amacımız; şampiyonluklar, zaferler yaşamak değil, doğru bir beslenme hayatı ile sağlıklı bedensel gelişimini tamamlamış, bilinçli, kendisini her zaman dinç tutabilen bireyler yetiştirmektir. Peki bunu nasıl yapacağız ? Bunu yapmak için ne gibi önlemler almamız gerekiyor ? İlk önce şunu hiçbir zaman unutmayınız ki; evinizde hedefleri olan bir sporcu yaşıyor. Her zaman beslenme alışkanlıklarınızla onlara örnek model olmalısınız. Sizler beslenmelerinde yardımcı olacak, biz antrenörler de yapabileceğimiz uyarılarla sporcularımızı ve sizleri yönlendirmiş olacağız.
Öncelikle şu sorunun cevabını bilmemiz gerekiyor. 1 günlük yüzme antrenmanı ne kadar kcal ( kalori ) yakmamıza neden oluyor ? Antrenmanın yoğunluğuna ve süresine göre 750 – 1700 kcal arasında değişmektedir. Organizmamız hangi aktiviteyi yaparsa yapsın mutlaka enerji harcar. Sanmayın ki otururken, tv izlerken yada uyurken enerji harcamıyoruz. Nefes aldığımız her an ortada bir enerji / kcal değeri bulunmaktadır. İşte bunun miktarını da yapılan işin şiddeti ve süresi belirliyor. Özetle söyleyecek olursak bir sporcu harcadığı enerji miktarını günlük öğünlerde, antrenman öncesi ve antrenman sonrasında alacağı besinlerle bunu karşılayabilmeli. Bunun içinde dengeli ve doğal beslenmeye fazlasıyla önem verilmelidir.
Peki bu enerjiyi nelerden sağlayacağız? % 50 karbonhidratlardan, % 30 yağlardan, % 20-25 protein, % 5-10 vitamin, mineral ve sudan sağlanmalıdır. En önemli konu da sporcularımızın antrenman ve yarışma öncesi, antrenman esnasında ya da antrenman sonrasında nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında doğru şekilde yönlendirilmemeleridir. Antrenman öncesi; eğer ki vakit bulunuyorsa öğün yemekler tercih edilmeli (antrenmandan 2 saat önce olma şartıyla). Antrenmanlar okul saati çıkışlarına denk geliyorsa da, pratik ve zengin enerji kaynağı olabilecek besinler tüketilmelidir. Bunlar hem karbonhidrat hem de potasyum açısından zengin olan ; 1 adet muz, kabuklarıyla yenilecek 1 adet elma yada kabuklarıyla haşlanmış 1 adet patates olabilir. Antrenman sonrası ilk 15 dakika çok önemlidir. Diğer antrenmana daha dinç gelmeleri açısından enerji açığını bir an önce kapatabilecek yine zengin ve pratik besinler tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bunun içinde muz, kabuklarıyla elma ve kavrulmamış çerezler ( badem, fındık,ceviz,kuru kayısı,kuru incir,kuru siyah erik) olabilir. Antrenman esnasında sporcular kulvar başında hazır olmamak şartıyla üzüm, nar ya da kara dut suyu bulundurabilirler. Bunlar eğer yoksa mutlaka su bulundurmalıdırlar. Gösterilen her eforda vücutta belli miktarda sıvı kaybı gerçekleşir. Su içmeyen sporcu da iyi verim gösteremez. Mineral eksikliğini gidermek için de su en önemli besin maddesidir. Peki yarışma öncesi nasıl bir beslenme yöntemi uygulamalıyız ? Kırmızı et asla yenilmez. Bunun yerine doğrudan karbonhidrat ve protein kaynağı olabilecek tavuk eti ve beyaz makarna tercih edilmelidir. En önemlisi de yarışma heyecanı ile birlikte daha fazla çalışan dışkılama sistemini geciktirmek için yenilebilecek 2 adet muz en ideal olanıdır. Çünkü bağırsakları tutmada yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir enerji kaynağı olma görevini de üstlenecektir. Son olarak geçtiğimiz hafta Galatasaray Yüzme Takımı 28 milli sporcusu ile Çanakkale Anafartalar Yüzme Havuzunda değerli ve başarılı antrenörleri Ali Özüak ve Hakan Kiper önderliğinde yoğun ve bir o kadar da başarılı kamp programı gerçekleştirdiler. İÇDAŞ Spor Kulübü olarak Türkiye Kısa Kulvar Şampiyonasında final yüzen sporcularımız da bu kamp programına dahil oldular. Bizlere ve sporcularımıza bu imkanı sağlamada yardımcı olan Çanakkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Galatasaray Yüzme Takımı Başantrenörü Ali Özüak‘ a sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum….
Çağrı Kılıç
İÇDAŞ Yüzme Antrenörü