Yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitimde kalite, adalet, katılım ve yenilikçilik ilkelerine önem vereceğini söyledi. Peki, Yusuf Tekin kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Yusuf Tekin’in hayatı ve kariyeri hakkında bilmeniz gerekenler.
Yusuf Tekin, 1970 yılında Erzurum’un Tortum ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü 1994’te bitiren Tekin, mesleki kariyerine aynı yıl Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Siyaset ve sosyal bilimler alanında 1997’de yüksek lisansını, 2002’de doktorasını tamamladı. 2007 yılında doçent, 2018 yılında profesör oldu. Evli ve üç çocuk babası olan Tekin, iyi derecede İngilizce biliyor.
Yusuf Tekin, akademik yaşamı boyunca Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Ayrıca bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, üniversite senato üyeliği, fakülte ve enstitü yönetim kurulu üyeliği gibi idari görevlerde de bulundu. 2015-2018 yılları arasında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini de yürüttü.
Yusuf Tekin, 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na Bakan Yardımcısı olarak atandı. Bu görevinde de üniversitelerle üniversite gençliği ve gençliğin sorunları konularında ortak projeler hayata geçirdi. 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı. Müsteşarlığı süresince de YÖK ve üniversiteler ile koordineli biçimde eğitim politikalarının oluşturulması konusunda çalışmalar yürüttü. 2023 yılında cumhurbaşkanlığı kabinesinde yapılan değişiklikle Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirildi.
Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başladığı ilk gün yaptığı açıklamada, eğitimde kalite, adalet, katılım ve yenilikçilik ilkelerine önem vereceğini belirtti. Tekin, eğitim sisteminin ihtiyaçlarına ve çağın gereksinimlerine uygun şekilde geliştirilmesi, öğrencilerin yeteneklerine ve ilgilerine göre yönlendirilmesi, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, eğitimde teknolojik dönüşümün sağlanması, eğitimde paydaşlar arasında iş birliğinin artırılması ve eğitimde uluslararası rekabet gücünün yükseltilmesi gibi hedeflerini dile getirdi. Tekin, ayrıca eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, dezavantajlı gruplara yönelik pozitif ayrımcılık yapılması, eğitimde kalite standartlarının belirlenmesi ve izlenmesi, eğitimde şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılması gibi konulara da öncelik vereceğini ifade etti.
Yusuf Tekin, akademik ve idari çalışmalarıyla birçok başarıya imza attı. Tekin, 2016 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görüldü. Aynı yıl, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Yılın Eğitimci Yazarı seçildi. 2017 yılında ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Eğitimci Gazetecisi ödülüne değer bulundu. Tekin, ayrıca birçok ulusal ve uluslararası dergide yayımlanmış makaleleri, kitapları ve kitap bölümleri bulunuyor. Tekin’in araştırma alanları arasında siyaset bilimi, kamu yönetimi, eğitim politikaları, gençlik politikaları, spor politikaları ve güvenlik politikaları yer alıyor.
(ERHAN TAYLAN)