Çanakkale’de ek fakültelerin açılması ve öğrenci sayısının artmasıyla ev rahatlığında, konforlu ve güvenli bir ortamda öğrencilere olanaklar sunan ve öğrencilerin üzerindeki temizlik, yemek yapma, fatura yatırma gibi sorumlulukları alan ve genç yaşta öğrencilere toplu yaşama deneyimi kazandıran ve paylaşmayı öğreten yurtların sayısı arttıkça hizmet kalitesi de rekabete bağlı olarak yükseliyor.
3-7 Eylül tarihlerinde yeni kayıt dönemine girecek olan öğrenci yurtlarında son hazırlıklar tamamlanırken yurt işletmecileri işlerinin sorumluluk gerektirdiğini ve bunun farkında olduklarını belirterek, ailelerinden uzakta Çanakkale’ye okumaya gelen öğrencilere bazen ablalık, ağabeylik, bazen de annelik, babalık yaptıklarını ifade ettiler. Toplu yaşamanın zorluklarına rağmen, öğrencilere çok katı kurallar koymadan aile sıcaklığı ortamını sağlamaya çalıştıklarını ifade eden işletme yetkilileri son yıllarda kentte açılan çok sayıdaki yurt ve apart nedeniyle öğrencilerin seçim yapma şanslarının arttığına, o yüzden yurtların kusursuz hizmet vermek adına standartların da yükselttiğine dikkati çektiler.
Nida Gürkan Kız Öğrenci Yurdu’nu 3 yıldır işleten ve 12 seneden beri yurt işletmeciliği yapan Cahit Kürşat okulların kapanmasının ardından yurtta tadilat, boyama ve yenileme çalışmalarının tamamlandığını belirterek 60 kişilik kapasiteli yurtta sezonda yüzde yüz doluluk oranı yakaladıklarını belirtti.
Kürşat 24 saat sıcak suyun olduğu, internet bağlantısının ve tv’lerin olduğu odalarda öğrencilerin çamaşırhane, ütü gibi hizmetlerden yararlanabildiklerini iki kişilik, üç ve dört kişilik odalar yanında beş kişilik odalarda kaldıklarını söyledi. İşlerinin sorumluluk istediğini belirten Nida Kız Yurdu’nun sahibi Cahit Kürşat yurt işletmenin en zor yanının zamanında alınamayan ödemeler olduğunu belirtti.
Kurallara uygulama konusunda sorun yaşanmadığını ifade eden Kürşat: “Öğrencilerin hepsinin aklı başında. Gece 12’de ana kapımız kapanır. İzin defterimiz vardır. Dışarıda programı olan öğrenci izin defterine yazar, biz de gerekirse veliye bilgi veririz. Eskiden veliler kızlarını merak ettiklerinde direk yurdu telefonla ararlardı, şimdi cep telefonu diye bir şey var” dedi. Yurt yemekleri konusunda da bilgi veren Kürşat, kahvaltı ve akşam yemekleri hizmeti verdiklerini ifade ederek, gençler daha çok fast food ürünleri tercih ediyor. Biz bazen menüye balık koyuyoruz, ben sevmem, yemem diyenler oluyor” dedi.
“Oda arkadaşımla anlaşamıyorum, elektriğimiz uymuyor, odamı değiştirin”
Son yıllarda Çanakkale’de yurt sayısının arttığına dikkati çeken Kürşat: “2 ay Çanakkale dışındaydım. Geldim Kepez dahil birçok yerde apart açılmış. Açıkçası çok şaşırdım. Önceki yıllarda azdı” dedi. Yurt öğrencileri ile iyi iletişim kurduklarını belirten Kürşat ben ağabeylik, eşim ablalık yapıyor. Mayıs ayında araba tutup Şehitlik’i ve Çanakkale’nin güzel ve tarihi yerlerini geziyoruz. Yurtta kalanların çoğu Marmara Bölgesi’nden ve ağırlıklı olarak İstanbul’dan geldikleri için Çanakkale’ye yabancı. Biz tanıtım misyonu da üstleniyoruz” dedi. Zaman zaman toplu yaşama ve kültür farklılıkları nedeniyle öğrenciler arasında sorunlar da yaşanabildiğini belirten Kürşat : “Bu sorunları da hoşgörü ile çözüyoruz. Bazen: “Ağabey ben bu oda arkadaşımla anlaşamıyorum, elektriğimiz uymuyor. Yemekte sohbeti daha iyi olduğunu fark ettiğim arkadaşım oldu. Oda değiştirmek istiyorum” diyenler de oluyor, yardımcı oluyoruz” dedi.
“Öğrencilerin en sevdiği yemek pişi ve yumurtalı ekmek”
Abidos Erkek Öğrenci Yurdu’nun sahibi Lapsekili Selma Parlak ise daha önce üniversitede görev yaptığını, ayrılınca kendi iş yerini açmak istediğinde aklına yurt işlemek fikri geldiğini belirterek: “Onlar benim çocuklarım gibi. Bana zaten Selma anne derler. Bazen cebinde harçlık olmayan öğrencilerin : “Selma anne hiç param yok” dediği zamanların olduğunu bir aile ortamı ve ev sıcaklığı yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Öğrencilerin en sevdiği yemeklerin pişi ve yumurtalı ekmek olduğunu söyleyen Parlak bazen de benden kurabiye ve kek yapmamı isterler. Çocuklar ailelerinden uzak oldukları için anne sıcaklığını ve ev yemeklerini özlüyor” dedi.
“Ev kiralarının yüksek olmasından dolayı öğrenciler yurtları tercih ediyor”
Bir yıldır yurdun müdürlüğünü yapan Parlak daha önce üniversitede çalıştığını ve gençlerle bir arada olmaktan memnun olduğunu söyledi. Parlak: “İşimi çok seviyorum. İşimizin en büyük avantajı değişik insanlar tanıyıp, değişik hayatlar öğrenmemiz. İşimiz iletişim. Tek bir zor yanı var, o da bazen ücret ödemeden kaçıyorlar. Bunu önlemek adına ödeme sistemimizi peşin yaptık, ama fiyatlarımız çok uygun. Ödeme konusunda öğrenci ile değil, ailesi ile muhatap oluyoruz. Öğrencinin derdi ders çalışmak, ekonomi değil. Onların moralini bozmayız. Mağdur etmeyiz. İnternet, sıcak su, klima, çamaşır yıkama ve ütü hizmetimiz var. Çamaşırhane için para alıyoruz, ama ütü konusunda yardımcı oluyoruz. En çok önem verdiğimiz konu ise temizlik, bizde wc’ler her gün, odalar haftada iki kere temizlenir. Ev kiralarının yüksek olmasından dolayı öğrencilerin yurtları tercih ettiğini söyleyen Selma Parlak bizde öğrenci Eylül’de gelir, Haziran’a kadar kalır. Bir dahaki seneye de kayıt yaptırırsa yaz boyu pansiyonda ücretsiz kalabilir. İlimize en çok öğrenci İstanbul ve İzmir’den geliyor. Öğrencileri kurallarla boğmak, sıkmak istemiyoruz. Kapımız gece 2’de kapanır. Bir sorun yaşanırsa tatlı dille uyarırız. Önemli olan tatlı dil ve güleryüzdür. Gençler anlayış bekler” dedi.