"Yeter artık durdurun şu zamları!"

1653

 Geçtiğimiz hafta sonu Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’ye yüzde 40 oranında zam yapılacağı açıklanmıştı. Yapılması düşünülen astronomik zam, vatandaşlarda tepkiye neden olurken TÜKODER Şube Başkanı Berkit, MTV zammı haricinde son dönemde başta kuru çay, tütün ürünleri ve belli başlı gıdalar olmak üzere birçok ürüne üstü kapalı yüksek oranlı zam yapıldığını açıkladı. Vatandaşın, Hükümetin yaptığı zamlardan bunalırken, Çanakkale’de GESTAŞ’ın vapur seferlerine yaptığı zamlar ile ilgili henüz ciddi bir açıklama yapmadığını ifade eden Berkit, zamlara dönük hukuki süreç başlatacaklarını belirtti.

 
“Tüketim değil üretim arttırılmalı”
“Ülkemizde her zaman olduğu gibi gelir dağılımında çok ciddi bir istikrarsızlık var” diyen Berkit, “Halkın yüzde 70’i yoksulluk sınırının altında. Son günlerde vergiler toplumun tüm kesimine yansıyacak şekilde geliyor. Afişte de belirttiğimiz gibi insanın ‘artık durdurun şu zamları’ diyesi geliyor. Her gün, her tarafta tükettiğimiz temel tüketim maddesi olan çaya bile yüzde 25’e yakın zam yapıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. İnsanları yokluktan doğru olmasa bile tütün ve tütün mamullerine, sarma tütününü eklentileri olan kağıdına varıncaya kadar yeni vergiler yapıldığını duyuyoruz. Bunun dışında şu an piyasada hemen her ürüne akaryakıt zamlarından ötürü zaten zam yapılıp duruyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili son günlerde yüzde 40 vergi zammı arkasından yeniden indirim görüşmeleri yapılıyor. Bu çok sıkıntılı bir söylem. Ne oluyor da motorlu taşıtlara bu kadar zam yapılıyor? Araç alırken, yüksek oranda vergi, kullanırken akaryakıta yüksek oranda vergi.  Şimdi de normal taşıt vergisini yılda iki defa ödememize rağmen, birde yüze 40 vergi zammı söylentileri var. Gelir dağılımında bozukluk var ama vergi dağıtımında hiç bozukluk yok. Köydeki Murat 124’e bile ciddi vergiler yansıyacak. Bu anlamda hükümetin diğer alanlarda da ülkenin kalkınması için üretimi teşvik etmesi lazım. Çiftçilerin desteklenmesi lazım. Motorlu Taşıtlar Vergisine zam yapmanın ötesinde üretimi arttıracak bir şeylerin bulunması lazım. İlimizde hala insanlar fabrika diyor. Fabrikanın olduğu yerlerde oteller ve başka şeyler var. Şehrin belli yerlerine tarıma dayalı sanayi kurulabilir. Toplum ve tüketiciler böyle bir beklenti içerisinde. Her şeyi tüketerek nereye kadar gideceğiz. Özellikle ithal ürünleri tüketerek kalkınma sağlanamaz. Hatta ekonominin bozulmasının temelinde ithalata dayalı tüketim yer almaktadır. Yerli ürünleri destekleyici ve üretimi arttırıcı çalışmalar yapılmalı diye düşünüyorum” dedi. 
 
 “İptal davası açmayı düşünüyoruz”
Berkit, son olarak; “Körfez geçişini yen köprüleri düşünürsek, bu tür yatırımları doğru bulmuyoruz. Ön sermayen varsa yatırım yaparsın, yoksa başkasına peşkeş çekmenin alemi yok. Bir yılda 14 milyon araç geçme taahhüdü verilmiş. Ancak yılda köprü geçişi 6 milyonda kalmış. Bu ciddi bir zarar demek oluyor. GESTAŞ’ın Çanakkalelilere vapur gidiş dönüşlerinde yaptığı özel zammı ile ilgili bir açıklama gelmedi. Beklenti içindeyiz. MTV vergisini de düşünürsek, GESTAŞ Yönetim Kurulu’nun bu zammı düşünmesini ve geri çekmesini bekliyoruz. Bir süre sonra hukukçular ile görüşüyoruz. Gerekirse iptal davası gibi davlar açmayı düşünüyoruz. Artık yeter diyoruz. Afişte de belirttiğimiz gibi şu zamlar yeter artık diyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş