Yeteneğin vatanı olmaz!

Yeteneğin ırkı, dini, yani vatanı yoktur. Bulunduğu kulüp onun vatanıdır. Yetenekli oyuncular bir arada olduğunda gelişme olur...

466
Anayasamızın 59.maddesi şöyle der “Devlet her yaştaki Türk vatandaşının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuları korur.”
Bu gün globalleşen Dünya’da spor ülkelerin tanıtımında büyük rol oynamaktadır. Ekonomik ve politik anlam da da büyük yararlar sağlamış olan spor olgusu gerek bireysel sporlarda, gerekse takım sporlarında, yetenekli sporcuları arayıp bulmak için Dünya coğrafyasını karış, karış gezerek yetenekli sporcuları bünyesine katmak için devşirme gibi, vatandaşlık verme gibi, ekonomik imkanlar verme gibi, vb. formüllerle bünyelerine katmaktadır. Spor branşlarında buna benzer örnekler çoktur. Hırata, Olimpiyat sporcuları üzerinde yaptığı araştırmalarını takiben, “En yetenekli sporcularını bulup yönlendiremeyen ülkeler, uluslar arası başarıdan her zaman yoksun olacaklardır.”  derken gerçekte tesis ve çalıştırıcının bulunmasının yeterli olmadığını, yetenekli sporcuyu seçmek için bir sistemin olması gerektiğini vurgulamaktaydı.
 
Takım sporlarından futbol bugün bir sektör olmuş, bir çok takım şirket olmuş, her takım kendi kategorisi dahilinde  ve imkanları içerisinde, yetenekli futbolcuyu neredeyse yerin altında arayıp bulmak gayretinde. Çünkü, “Hazine yüzeyde aranmaz “ diye bir atasözü vardır. Futbolda da herkesin gördüğü yeteneklerle birde görünmeyen, ama bulunup işlendiğinde kıymetli olan yetenekli  futbolcular vardır. Bir çok takım kendi ekonomik ölçütleri dahilinde bu yetenekli oyuncu bulma kriterlerini hayata geçirerek, istenilen verimi elde etmektedir. Sağlıklı bir şekilde yapıldığındaysa kulüpler yaşamlarını bu sistem dahilinde idame ettirmektedirler.
 
Avrupa’da üst düzey bir çok futbol kulübü kendi ülkelerindeki refah düzeylerinin yüksek olmasından dolayı futbolun kalitesinin düşmemesi adına ve bu sektörden en iyi  şekilde yararlanma adına, kendi ülkelerindeki azınlıklardan, az gelişmiş  ve gelişmekte olan ülkelerde yaptıkları projelerle yetenekli oyuncuları kendi bünyelerine katmak için yoğun çaba sarf etmekte ve birbirleriyle amansız yarış etmektedirler.
 
Ülkemize baktığımızda Avrupa’daki görüntüden farklı olmadığını, üst düzey takımlarımızın hepsinin bu çarka uyduğunu görürüz. Uymak zorundalar, yoksa sistemin dışında kalırlar. Yakın zamanda yabancıların serbest olması ya da belli sayıda olması tartışmaları sürer dururken,  en son yabancı sayısı en aza indirilmesi gündeme geldiğinde,  Süper Lig takımlarının  tamamına yakını kendilerince haklı olan bir çok bahanelerle sıcak bakmadı.
 
Futbol her lig düzeyine uygun yetenekli oyuncularla oynanır. Her lig düzeyinde kendine uygun yetenekleri gerek dünya coğrafyasından  gerekse ülke coğrafyasından sistemli araştırmalar ve çalışmalar yaparak bulmak zorundadır. Onbir oyuncu yetenekli, Onbir oyuncu idare eder olursa o yetenekli on bir oyuncuda hayal olur. Yoksa bulunduğunuz kategorinin hep altında kalarak yok olursunuz. Onun içindir ki yetenek özeldir.  Yeteneğin ırkı, dini, yani vatanı yoktur. Bulunduğu kulüp onun vatanıdır. Yetenekli oyuncular bir arada olduğunda gelişme olur.
 
Yetenek nerede bulunursa nerede olursa, imkanlar dahilinde takıma kazandırılmalıdır.
 
Şemsi Galfa
Ç .Dardanelspor Alt Yapı (E) Antrenörü
Paylaş