Çanakkale Belediyesi, Türkiye ve AB arasında gerçekleştirilen Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı'na aktif bir katılım sağlıyor. Ankara'da düzenlenen eğitimde, Çanakkale Belediyesi, İspanya Salou Belediyesi ve Türkiye Avrupa Vakfı iş birliğiyle yürütülecek olan "Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem" projesine dair önemli adımlar atıldı.
Türkiye'den hibe almaya hak kazanan belediyeler ve kurum temsilcileri ile birlikte Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birimi personeli, üç günlük eğitimde bir araya geldi. Eğitim, proje süreçleri ve teknik detaylar hakkında bilgi paylaşımına odaklanarak, katılımcılara projenin başarıya ulaşmasına yönelik donanım kazandırdı.
Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem projesi, Çanakkale Belediyesi tarafından koordineli bir şekilde yürütülüyor. Proje kapsamında, Çanakkale ve Salou kentlerinin gastronomi değerleri ile mutfak alışkanlıkları, iklim değişikliği bağlamında vurgulanacak. Projenin çıktıları arasında yer alan "Karbon Nötr Destinasyon Rotası Kitapçığı" ve "Yeşil Mutfak Uygulamaları ve Yerel Tarifleri" içeren yemek kitapçığı, projenin etkilerini kalıcı kılacak unsurlar arasında bulunuyor.
Verilecek eğitimler ve bilgilendirmelerin ardından, uluslararası standartlara uygun olarak belgelendirilmiş birçok sektör paydaşı ortaya çıkacak. Proje, küresel gelişmeleri takip eden, yenilikçi ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını benimseyen her iki kent için yeşil bir dokunuşla turizmi geliştirmeyi hedefliyor.
Çanakkale Belediyesi, bu proje aracılığıyla turizmde sürdürülebilirliği ve yeşil bir geleceği ön planda tutarak, kenti ulusal ve uluslararası arenada çevre dostu bir destinasyon olarak konumlandırmayı amaçlıyor. Yeşil turizmin öncüleri arasında yer alacak bu proje, Çanakkale'nin turistik cazibesini artırarak, bölgeye ekonomik ve çevresel katkı sağlamayı hedefliyor.
(Esra Güller)